Na Touru in v trgovinah

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ni kaj, kolesarski rekreativni šport je rekreacija, ki je v silovitem vzponu, kolesarski posel je ogromen, industrija vsega, kar je povezano s cestnim kolesartvom cveti in zelo dobro živi.

K sreči pa smo Slovenci dovolj na tekočem, kaj je v kolesarjenju novega glede opreme, tako da se ne razlikujemo dosti od  Američanov, ki so na spletni strani Outside napisali, katere dele opreme, ki jo uporabljajo junaki Dirke po Franciji, si lahko kupi tudi običajen kolesar.

Kolo BMC Teammachine SLRo1

ni podpisa
ni podpisa

Ameriški kolesar iz ekipe BMC Racing Tejay van Garderen, je pred dirko veljal za enega iz širšega kroga favoritov za visoko uvrstitev, kolo pa so naredili po njegovih merah. Toda pravzaprav povsem isto kolo je mogoče kupiti tudi v trgovinah. Pri proizvajalcu BMC - pred leti smo v Poletu testirali njihova kolesa, bila so odlična - so po zapisanem na spletni strani Outside testirali ogromno protitipov, preden so se odločili postaviti na ogled Teammachine SLRo1. Kolo odlikuje različna debelina ogljivkovih vlaken na različnih delih okvirja. Kolo je hkrati iskrivo in udobno - in zelo, zelo drago. 10 tisoč evrov.  BMC ni bil nikoli poceni - a so si uspeli usvariti dober sloves in očitno jih gre dobro. Tako kot tistim, ki vozijo njihove bicikle.

Kolesarski dres  Castelli Aero Race 5.0

ni podpisa
ni podpisa

Takšno oblačilo na Touru vozi Andrew Talansky. O oblačililih Castelli smo v Poletu že pisali, gre za slovito znamko, ki jo je v 19. stoletju ustvaril milanski krojač Vittorio Gianni. Castelliju so slavo delali in peli tako sloviti kolesarji, kot so Alfredo Binda, Fausto Coppi, Jacques Anquetil in Bernard Hinault. Zdaj Castelli nosita Andrew Talansky, ameriški državni prvak v cestni vožnji, in njegov mošteveni kolega Ryder Hejsedal (oba vozita za Cannondale-Garmin),  njihova oblačila krasi sloviti rdeči škorpijon, castellijev zaščitni znak. Omenjena junaka nosita isto Aero Race 5.0 majico in Free Aero Bibshort hlače, kot jih je mogoče dobiti v trgovini. Za majico pravijo, da je to najhtrejša kolesarska majica, ki so jo kdaj naredili. Ni le zelo aerodinamična, tehta komaj 98 gramov. Je zelo udobna in popolna tako v vročini kot v mokrem vremenu, žepi pa so narejeni tako, da ne bodo plesali okoli vaše zadnjice, pa če jih boste še tako napolnili. Hlače so udobne in zelo aerodinamične. Testi v vetrovniku so pokazali, da pri hitrosti 50 na uro prihranite s temi hlačami 10 watov moči.

Pedala Look Keo Blade 2 TI

ni podpisa
ni podpisa

Takšna pedala so pod nogami slavnega Alberta Contadorja. Look je francoski proizvjalec, ki je je izumil  samozapirujča pedala že leta 1984. Enaintrideset let pozneje jih priganja slavni španski kolesar, saj so ultralahka, narejena iz karbona in titana in zelo aerodinamična, ravno pravšnja za letošnji Tour. Odlikuje jih zelo hitro vpenjanje in odpiranje, velika površina pedal pa pomaga za dober prenos energije s podplata čevlja na pedalo.

Čelada POC Octal Raceday

ni podpisa
ni podpisa

Tudi o izdelkih švedskega proizvahalca smo v Poletu že veliko pisali, predvsem v zvezi z zimskimi športi na snegu. Octal Raceday je čelada, v kateri vozijo pri ekipi Cannondale-Garmin, kjer je doma tudi naš as Kristjan Koren.  POC se je na veliko vrgel v kolesarsvo, njihov model pa odlikujejo velike odprtine za zračenje. Klub vsemu naj bi v vetrovniku dosegli, da so čelade zelo aerodinamične, luknjam navkljub. Kakovostna lupina je prevlečena z kakovostno plastiko, vmes je še posebna plast. Znotraj je čelada vhunsko oblikovana, zapenjanje je odlično, prav tako namestitev čelade na kolesarjevi glavi.

Čelada je lažja kot 200 gramov, na prvi pogled pa bi lahko rekli, da so POC čelade tako kot dobre tudi nekoliko nenavadne v primerjavi s konkurenco. No, cena 240 evrov je vse prej kot simbolična. Na Touru bo v goni Ryder Hesjedal, Kanadčan, ki je zmagal na Giru di Italia pred dvema letoma.

Očala Oakley Prizm Road Jawbreaker

ni podpisa
ni podpisa

Oakley je verjetno najbolj prestižna znaka športnih očal, tudi v kolesarstvu so zelo prisotni, z njihovim modelom, ki ga opisujemo, zmaguje sloviti britanski šprinter Mark Cavendish. Pri Oakleyu so ta model razvili skupaj z njim. Stekla je mogoče menjati, tok zraka pa so snovalci speljali okoli očal tako, da to preprečuje rosenje. Stekla so Oakeyeva, sistem High defenition Optics Prizm izbojša kontrast in barve. Nosnik in stranski nosilci so narejeni tako, da očala trdno stojijo na glavi.

Več iz te teme:

Komentarji: