Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Namig za izlet: Čez Boh´n s kolesom

ni podpisa
ni podpisa
Miroslav Braco Cvjetičanin
16. 7. 2017 | 12:07
3:30

Ne dolgo nazaj je bilo kolesarjenje med Bohinjsko Bistrico in Staro Fužino dokaj nevarno početje, če ste kolesarili s cestnimi kolesi. Promet je bil zgoščen, sploh med poletno sezono, ogromno turistov je še vedno na »motorni pogon« in kolesarji so bili ogroženi. Zdaj je to malce drugače. Če boste pozorni in boste tik pred mostom, ki pelje čez Savo Bohinjko naravnost v Bohinjsko Bistrico, pogledali desno, boste videli asfaltiran odcep, ki pelje k vstopu na kolesarsko stezo. Zdaj je že vse označeno in nikakor ne morete zgrešiti vstopa v raj, kolesarski raj! Težko boste kjerkoli v Sloveniji našli lepšo kolesarsko stezo kot pa v Bohinju.


Ko boste srečevali mimo vozeče kolesarke ali kolesarje, ali ko jih boste prehitevali ali oni vas, boste prepoznali nasmeh na obrazih kot edini prepoznavni znak. Ko boste prvič zapeljali svoje kolo po tej stezi, boste iz metra v meter, iz kilometra v kilometer in iz ovinka v ovinek boljše volje. Dajemo garancijo! Po tako lepi stezi se verjetno še niste peljali ali pa ste se premalokrat. Prek travnikov, njiv in polj boste najprej srečali vas Brod, tipično bohinjsko vasico, ki je baje prepolna prijaznih vaščanov. Nisem se imel časa prepričati o tem, ker me je steza vabila naprej, presenečenja so se vrstila iz ovinka v ovinek.


Bohinjski zrak bi morali izvažati! Nisem imel časa uživati v prekrasnih razgledih in svežem zraku, ker sem se osredotočil predvsem v ocenjevanje tistega, kar sem nameraval prekolesariti. Bohinjska kolesarska steza ima vse, kar sem pričakoval, oziroma ima vse, kar imajo najbolj znane steze po Nemčiji, Avstriji, Nizozemskem, skratka v vseh kolesarsko razvitih evropskih državah. Bohinjska kolesarska steza ima odlično položen asfalt, je dovolj široka, ima klopi za počivanje na sončni in senčni legi, našli boste tudi zavetja s streho ob dežju, videli boste kante za odpadke in tudi smerokaze, ki bi jih lahko bilo več, a to še pride, so mi zagotovili odgovorni. Trasa je odlično speljana. Po dobrih desetih kilometrih prelepe vožnje pridete v Staro Fužino, kjer se lahko odločite zaviti k jezeru ali kam drugam, lahko pa zavijete desno, kjer se steza nadaljuje v Srednjo vas tri štiri kilometre naprej. Na tej poti boste doživeli čustveni izliv, ko se vam bodo odkrili pogledi, kakršne v urbanem okolju pogrešate. V Srednji vasi se steza konča. Lahko obrnete in greste po isti poti nazaj, lahko pa nadaljujete po kolesarski poti, ki je prav tako označena, le da boste morali paziti še na avtomobile in preostali promet. Smerokazov je dovolj.
Priporočamo smer Jereka, Pokljuka, Uskovnice, Bohinjska Bistrica, Soriška planina... Ogromno je lepih asfaltiranih cest, na katerih boste imeli kaj videti. Če gre ocenjevati bohinjsko kolesarsko stezo, potem jo z užitkom prištejem med najboljše, ki sem jih prevozil. Da je tudi ena najlepših, ne gre izgubljati besed. Presenetilo me je veliko postajališč s klopmi in koši, dve zavetišči in dve »okrepčevalni« postaji, na katerih si si lahko natočil vodo kar iz narave. Vse to steza ponuja v svojih dobrih petnajstih kilometrih. Zaiti ne morete, ker je vse dobro označeno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine