Nasveti za preprečevanje astme

Šport in astma, 3. del
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V prvih dveh nadaljevanjih smo zapisali, da si astma in vadba nista sovražni, da se astmatiki morajo ukvarjati s športom, tudi pozimi, le da morajo biti pozorni na določene stvari. O tem piše Alexandra Kronenberg, specialistka internistične in športne medicine  iz Berna, v zapisu Fit for Life (Datasport), po zapisu katere smo se lotili tega članka.

Osnovno pravilo je preprosto: če ste alergični na določene snovi se jim izognite! Vendar pa to ni vedno možno, še najtežje je, ko se srečujemo s cvetnim prahom. V tem primeru je ena od možnosti za ublažitev senenega nahoda ali alergije, da začnete z desenzibilizacijskim zdravljenjem. V nekaterih primerih je to lahko učinkovit način za preprečevanje tistega kar je znano kot alergijski pohod; s tem izrazom opisujemo zaporedje razvoja alergij zaradi senenega nahoda, ki je sprva vpliva le oči in nos, kasneje pa se v življenju pojavi še astma.

Osnovna zdravila za astmo predpišejo zdravniki. Pomagajo antiinflamatoriki (protivnetna zdravila) in zdravila, ki širijo bronhije. Bolniki lahko jemljejo tudi antialergijske in protivnetne tablete. Če astmo povzroča okužba, jo je treba zdraviti, po potrebi z antibiotiki. Pri vadbi na prostem, kjer astmo sproži mraz, lahko pomaga inhalator (npr. Ventolin), idealno je, da ga uporabite 15 minut pred začetkom vadbe.

Poleg tega je izjemno pomembno, da se pred začetkom vadbe dovolj ogrejete – z nizko intenzivno vadbo, v katero vključite krajše intenzivnejše segmente, idealno je to kombinirati z vajami za dihanje. Dihalna naprava LungPlus je lahko zelo koristna za vadbo v hladnem vremenu. LungPlus je edinstven izmenjevalnik toplote in vlage, ki ga nosimo v ustih. Hladen zrak, ki doteka, se spremni v toplejšega in bolj vlažnega.

Preverite, kaj pišejo na elektronskem naslovu www.lungplus.ch.

Če sumite, da imate astmo, se morate seveda nujno posvetovati z zdravnikom, da se ugotovi vzrok za vse težave pri dihanju in začnete z ustreznim zdravljenjem. Poiščite dobrega in izkušenega pulmologa - tak vam lahko povsem spremeni dosedanje naporno življenje z astmo.
 

 

Več iz te teme:

Komentarji: