Ne oklepajte se tekaške steze v fitnesu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Držanje za ročaje tekaške steze ali traku je vedno slabo, ne glede na starost, višino, težo, pripravljenost, izkušnje in anaerobni prag. Ne pokvarite si dobre in naporne vadbe s takšno začetniško napako.

Namišljena hoja in goljufivi tek

Z držanjem za ročaje tekaške steze v vašem najljubšem fitnesu ali telovadnici, ne boste nikoli posnemali ali simulirali gibov telesa ob pravi hoji ali teku. Nekateri se z rokami oprejo ročajev in tako ustvarijo manjši pritisk na podlago z zmanjšano telesno maso, kar je milo rečeno goljufanje. Prvi koraki po končanem "teku" se vam bodo zdeli težki in nenaravni. Zato ne slepite svojih nog in telesa, ki dobro ve, s kakšnimi pritiski se mora soočati, ko se brez zvijač poženete v tek. Poleg tega pa z dviganjem lastne teže na tekaški stezi s pomočjo držanja za ročaje, lahko pride do otrdelosti v ramenih in vratu.

Nekateri se oprijemajo tudi sprednjih ročajev, kar pomeni da telo nagnejo naprej in zopet zmanjšajo delovanje zgornjega dela telesa in nog. Če ste junak, ki za potrebe teka po trenažerju nosi usnjene rokavice, vrzite rokavice stran in se izpišite iz fitnesa. Razen če drugače (zaradi bolezenskega stanja ali poškodbe) ne gre.

Zatonjkarska vožnja spodnjega dela hrbta

Vsi vemo kako je, ko nas prekleto močno uščipne v hrbtu in še teden dni okoli stopamo kot notredamski zvonarji. V izogib ponovnim poškodbam za utrditev mišic spodnjega dela hrbta izvajamo vaje, ki ta del telesa krepijo. A z vajami za moč lahko preživijo le redki, zato se je treba kdaj podati tudi na tekaški trak ali trenažer in odteči nekaj kilometrov. Zato jim ne odrekajte vadbe, saj so te mišice odgovorne za to, da smo med tekom in hojo vzravnani, torej gre za stabilizatorje telesa.

Pokvarjena drža

Naslednji nasvet velja predvsem za visoke ljudi, ki so že v osnovi bolj podvrženi slabi in nepravilni drži telesa. Če ste kdaj videli košarkarja teči na traku in se držati ročajev, potem ste lahko videli, kako njegovo goljufanje vpliva na telesno držo in moč. Zadnjica ven, ramena dol, hrbet usločen. Three strikes, you are out!*

Noben zdravnik vam ne bi priporočal takšne vadbe, saj je telo v nenaravnem položaju, iz vadbe pa ne izvlečete tistega, kar bi morali. Nog pri tem dejanju ni mogoče povsem iztegniti, kar pomeni, da je korak krajši in rezultati slabši, oziroma se moramo za izenačitev rezultata ob običajnem teku potiti še nekaj kilometrov več. Nekatere študije namigujejo tudi na to, da se nam ob držanju za ročaje poviša krvi pritisk. Tega pa nočemo, kajne?

Kalorije ostajajo

Ko je tekaški program na našem trenažerju nastavljen na zelo težko vadbo (tek v klanec in velika hitrost), potem naš računalnik pokurjenih kalorij zelo hitro skoči v višave. Ne smemo pozabiti, da se odčitani podatki aplicirajo na težo in višino in so le povprečje že nastavljenega programa, ki z vami praktično nima povezave. Torej, če bi nastavili program in pustili trak, da teče v prazno, bi bili rezultati še vedno identični. Podobno je z držanjem, s katerim si olajšamo delo in s tem izgubimo precej manj kalorij, kakor nam sporoča naš tekaški prijatelj.

S tekom ali hojo brez držanja za ročaje, pokurimo od 20 do 25 odstotkov kalorij več v istem časovnem obdobju, kot če bi se ročajev (stranskih ali sprednjih) oklepali. V nogah imamo največje in najbolj mogočne mišice v telesu. Največje mišice pokurijo največ kalorij.

 

Več iz te teme:

Komentarji: