Nemec in Španka letošnja evropska prvaka na Royal Bledu

Fotografija: Foto: Mirko Kunšič
Odpri galerijo
Foto: Mirko Kunšič

Letošnje,  tridnevno evropsko prvenstvo v golfu, za seniorke in seniorje je imelo kar nekaj presežkov. Dobro udeležbo igralcev iz 24 držav, domala vsi s singel hendikepom (manjšim od deset). Turnirski igralci, ki so lahko že dva dneva pred turnirjem preskušali  obnovljeno in igralsko zahtevno Royal Bled golf igrišče.
Po dveh dnevih je 54 igralcev odigralo »normo« za finalni, tretji  dan prvenstva, kjer je igralo tudi 33 seniork. Lanskoletna evropska prvakinja, Nemka Susane Lichtenberg ni bila kos Španki Macareni Campomanes, tretja je bila njena rojakinja Maria De Orueta.

 

Foto: Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič


Tekmovalno še bolj zanimivejši je bil tretji dan za skupino najboljših igralcev. Vse do zadnjega dneva je vodil visoki Šved Mattias Pernheden. A se je vse zasukalo na zelenici šestnajste luknje. Vsi trije iz skupine, Šved, Italijan in Nemec Martin Birkholz, ki je bil lani vice prvak Evrope pri seniorjih, so bili s tretjim udarcem na zelenici 16 luknje par pet. A je brdi (udarec pod parom) potopil le Martin, ki ga je spremljal prijatelj. Skupaj sta najbolje prebrala linijo za en pat v luknjo. Švedu in Italijanu ni uspelo. In tudi zadnji dve luknji sta bili stresni za igralce. Zmagal je Nemec Martin, Šved Mattias je bil drugi z udarcem več, tretji pa Danes Tony Jensen, ki je zadnji dan odigral Royal Bled golf igrišče dva udarca pod parom.

 

Foto: Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič


Golf je vedno treba odigrati do zadnje luknje. Je pa svoja čustva pokazal Martin že na 16 zelenici.
Prvič so se posamičnega evropskega prvenstva udeležili tudi trije Slovenci. Miran Babnik, ki je prvenstvo po dveh dnevih končal s 173 udarci ali 29 čez par igrišča. 13 preveč  da bi igral v finalnem dnevu. Še sedem udarcev več je imel Brane Svetlin, letošnji prvak med slovenskimi seniorji. Kranjčan,  Boštjan Kušar se igralsko ni najbolje znašel na igrišču z visokimi travami ob čistinah, razgibanimi in hitrimi zelenicami, ki so dnevno še dodatno siveli lase vsem tekmovalcem.

 

Foto: Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič


Ekipa Angleža Steva Chappella, ki je bil kar štirikrat zraven, ko so pripravljali igrišča za turnir prestižnega Ryder Cupa, tekmovanja med ekipama ZDA in Evrope, ni ničesar prepustila naključju. Že veliko pred tem prvenstvom so pripravljali igrišče. Za tekmovalne dneve so kosili in naredili zelenice turnirsko hitre. A za vse to je bilo treba že ob 04 uri reči Stevu dobro jutro in po 22 uri lahko noč !
Tudi vsi drugi zaposleni so se dobro pripravili na toliko igralcev. V recepciji , kjer so skušali omogočiti vsem vrhunske storitve. Tako so maršali poskrbeli za opremo, logistiko na igrišču, ekipa Mateja Zavadlal pa za zgodnje zajtrke, ker večina blejskih hotelov ni vajena, da bi gostje prihajali na zajtrke že ob 06 uri. Golfisti so tako zajtrkovali v Kraljevi klubski hiši, vsi, ki so imeli starte že ob 07 uri.

 

Foto: Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič

 


Za domače sodnike, sprotno beleženje rezultatov in vnašanje le teh na spletno stran Evropske golf zveze je skrbela ekipa sekretarja GZS Gorazda Kogoja, ki je za EGA tudi digitalno zapisoval dogodke prvenstva.
Med presežke prvenstva zagotovo sodi tudi hol in one. Udarec je uspel Francozinji Sylvie Van Molle, ki je z enim udarcem udarila žogico v luknjo na luknji 13 Royal igrišča. To je tretji tak dosežek na obnovljenem igrišču. Dva hole in one sta bila na deseti luknji. Prvega je naredila septembra 2016 Magdalena Koritnik, drugega pa avgusta lani Mateja Kos.
Odmeven in z golfom je bil povezan tudi četrtkov pristanek poslovnega reaktivca na  letališču ALC Lesce. Pilot in pilotka sta pripeljala iz Italije gospo, ki se je prijavila na evropsko prvenstvo seniork na Royal igrišču. V soboto dopoldne sta ponovno pristala in jo odpeljala domov. Poslovno letalo je registrirano na Malti.

 

Foto: Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič


Presežki so tudi odmevi tujcev, ki so bili prijetno presenečeni nad vsem, kar so doživeli pred, med in po letošnjem evropskem prvenstvu za seniorke in seniorje na Royal Bled golf igrišču. Letošnje evropsko prvenstvo je že deseto na tej lokaciji, a prejšnja so bila na starem igrišču, ki je bilo tekmovalno lažje od prenovljenega.
 

Več iz te teme:

Komentarji: