Ocvrt piščanec je lahko precej bolj zdrav

4. del
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Hrana za dušo ali t.i. comfort food ne sme biti naša sovražnica, saj potrebujemo le majhne spremembe in prilagoditve, da jedi, ki sicer veljajo za nezdrave, spremenimo v precej bolj koristne, ki nam obenem dajo dovolj energije, ne zasičijo telesa in ne kopičijo maščobe v našem trebuščku. Visoko kalorično in mastno hrano smo pod drobnogled vzeli z nutricionistko Sarah Koszyk, ustanoviteljico svetovalnice za zdravo prehrano v San Franciscu, ki nosi ime Family. Food. Fiesta. Z nadomeščanjem posameznih sestavin smo sestavili seznam desetih nezdravih jedi, ki smo jih s spremembami spremenili v jedi primerne za vrhunske športnike in rekreativce.

V prejšnjih zapisih smo obdelali:

1. Vroča čokolada in in vaflji

2. Pire krompir in chili con carne

3. Pica in lazanja

Ocvrt piščanec - nedeljska razvada

Sprememba: Pecite ga z mandljevo moko

Cvrtje odpade, piščanec, ki ga povaljamo v moko in mu privoščimo še razžvrkljano jajce in drobtine, je lahko še bolj okusen, kot tisti, ki ga ocvremo v hektolitrih olja.

Če navadno moko zamenjamo z mandljevo prijateljico, bomo pridobili vse dobre stvari, ki jih mandlji tudi prinašajo: antioksidante, vlaknine in beljakovine. Mandlji sprostijo dovolj maščobe, da bo vaš piščanec še vedno hrustljav navzven, v notranjosti pa mehek in nebeški - to kar ljubitelji ocvrtega piščanca želimo.

Mesna štruca - Ameriška nedeljska razvada

Spremembe: Naj bo zrnata

Glavna sestavina nadeva naj ne bo bel kruh, ampak njegova polnozrnata, pirina ali ovsena prijateljica. Več vlaknin, kalcija in kalija. Če imate občutek, da vam primanjkuje železa, uporabite pusto govedino in obenem zmanjšajte količino nasičenih maščob. Če vam govedina ne diši, se lahko odločite za še bolj pusto meso - puran ali piščanec bosta odlično opravila svoje delo.

 

Več iz te teme:

Komentarji: