Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Odprli prijave na Bovec Maraton

ni podpisa
ni podpisa
Blaž Močnik in Mariša Bizjak
1. 2. 2016 | 10:02
1. 2. 2016 | 11:02
3:25

Po več kot treh desetletjih se 18. septembra v Bovec vrača maraton. Prijave na 8, 21 in 42-kilometrsko preizkušnjo so že odprte. Prireditelji – Tekaško društvo Bovec – obljubljajo enega najlepših tekov ob smaragdni lepotici in po skritih kotičkih Bovškega. Po štirih slovenskih maratonih – aprila bo Istrski maraton, maja že 36. Maraton treh src v Radencih, junija Gorski maraton štirih občin v Podbrdu, oktobra pa najmnožičnejši Ljubljanski maraton – tretji vikend v septembru prihaja še Bovec maraton.

Polovica trase po makadamu

Cilj organizatorjev – vsaj tisoč tekačev – s ponujenimi trasami ne bi smel biti pretežko dosegljiv. Primerne bodo namreč za vse, saj sta na izbiro tudi 8- in 21-kilometrska proga. Prednost 42-kilometrske preizkušnje je zagotovo to, da je sestavljena le iz enega kroga, polovica pa poteka po makadamskih in travnatih pešpoteh v okolici Bovca. »Tek gre mimo slapa Boke, mimo ostankov prve svetovne vojne ob Rabelniku,  čez viseče mostove do Lepene proti, mimo Velikih korit Soče do Kal-Koritnice, skorajda pod trdnjavo Kluže in nazaj proti Bovcu,« progo opisuje vodja organizacijskega odbora Vasja Vitez. Kljub zahtevnemu terenu pa  višinska razlika ni prevelika – skupaj znaša 400 višinskih metrov vzponov in spustov.

Prvi se je prijavil gorski tekač Rok Bratina

Na 42 kilometrov se je prvi prijavil (prijavnina znaša 25 evrov) gorski tekač Rok Bratina (na sliki), ki je poleg Luke Božiča, Saša Taljata ter Urbana in Jasmine Praprotnik tudi ambasador maratona. »Glede na to, da je podlaga makadam in trava pa tudi nekaj vzpona in spusta, bo po mojem mnenju zmagovalni čas okrog dve uri in pol,« ocenjuje Tolminec Bratina. Njegov glavni letošnji cilj je sicer osvojiti medaljo na Gorskem maratonu štirih občin, ki letos  po letu 2012 spet šteje tudi za svetovni pokal. »Letno pretečenih kilometrov niti ne štejem, se jih pa nabere kakšnih 20 na dan,« skromno pove 21-letnik.

Prvi rekreativni maraton v Sloveniji

Bovec maraton ima dolgo zgodovino. Kot prvi poskus organizacije maratona v Sloveniji šteje prav bovški maraton, ki so ga priredili 16. novembra 1980, vendar rezultati nikoli niso bili objavljeni, saj zaradi slabe označitve in ne najboljšega dela redarjev tekma ni bila regularna. »Na poledeneli trasi je teklo 38 tekačev, spomnim se, da so kasneje prihajali tudi iz Skandinavskih držav,« pripoveduje takratni organizator Anton Komac. Med letoma 1981 in 1985 so pod okriljem prireditve Radenci tri srca poleg maratona v Radencih in Kranju petkrat izvedli tudi bovški maraton, na katerih je tekmovalo okoli 500 tekačev, a je kasneje zamrl. Zmagovalec prvega uradnega maratona v Bovcu – 26. septembra 1981 – je bil Dušan Mravlje s časom 2:45.

PRIJAVE NA TEK

ni podpisa
ni podpisa

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine