Padec in rojstvo novega baroudeurja

Fotografija: Belgium's Guillaume Van Keirsbulck rides in a breakaway during the 207,5 km fourth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race on July 4, 2017 between Mondorf-les-Bains and Vittel. / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE        (Photo credit should read LIONEL BONAVENTURE/AFP/Getty Images)
Odpri galerijo
Belgium's Guillaume Van Keirsbulck rides in a breakaway during the 207,5 km fourth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race on July 4, 2017 between Mondorf-les-Bains and Vittel. / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE (Photo credit should read LIONEL BONAVENTURE/AFP/Getty Images)


Vedno ga nekdo povzroči. Največkrat tisti za katerega pravijo, da ne zna voziti kolo. Včasih tudi tisti, za katere je znano, da se pri visokem pulzu ne znajdejo najbolje. Včerajšnja etapa z zaključkovm v Vittelu, v Luksemburgu, je, je…bila čisto nekaj drugega. Kot bi šlo za napad na vse ali da bi šlo za maščevanje. Peter Sagan spada med tiste, ki svoje kolo najbolje obvladajo. To je dokazal stokrat, tudi s filmom, ki prikazuje njegovo vožnjo po zadnjem kolesu, ki se zaključi z grdim padcem. Zgodi se tudi to, saj enkrat se mora, če se tisočkrat voziš brezhibno. Sagan je rouleur, ni sprinter, zato ga sprinterji redko spuščajo medse. In zato se mora sam izboriti položaj. Sprinterji ga pri tem ovirajo, ker pa je v svoji kratki karieri dokazal, da je superman, si je prislužil tudi ugled. Začeli so ga spoštovati, ker je res dober, njegovi rezultati so njegovi čini. Takega silaka med kolesarji že dolgo ni bilo, pa vendar, še vedno ne spada med sprinterje, niti med hribolazce ne, je tipični predstavnik rouleurjev, kar pomeni, da je dober za povsod.

Včeraj se je znašel med samimi sprinterji, morskimi psi, drugače kot s pretepom ni mogel do živega… lahko pa bi Marka ubil.
Kilometer pred ciljem je naredil začetniško napako. Mogoče je šlo za premišljeno napako. Napad na rumeno majico, na vse ostale? Malokrat se zgodi, da tak kolesar, kot je Sagan na tak podli način zvrne pol grupe. Kilometer pred ciljem, je bilo videti, da je nekaj naredil nalašč. Verjetno ni. Potem je sledilo še hujše. Tik pred ciljno črto, v ognju, ko se še ne ve točno, kaj se bo speklo, je s komolcem v ograjo porinil najboljšega sprinterja na cesti vseh časov. No respect do kolesarja, ki je zmagal trideset etap slovitega Toura, bil tudi svetovni prvak. Ko je opazil, da mu leze pod desno roko, ga je s komolcem odrinil v ograjo namesto, da bi samo nadaljeval, mu mogoče malenkostno še zaprl pot in bi Mark tako ali tako padel… vendar bi ne bil Sagan kriv, mogoče bi si prislužil kazen, bi ga ne imeli na drugem mestu, ampak tik za sprintersko skupinico. Vendar, on je hladnokrvno s komolcem spodnesel Marka. Je to boj? Je. Vendar ne za to ceno.

Šport odpusti vse. Spomnimo se Zinadina Zidana in njegove čelne. Danes je trener galaktikov. Bolj si podel, boljši si. Tudi Sagan se je opravičil Marku, ne vem ali je ta sprejel opravičilo, verjetno prvi trenutek ni in verjetno je že skoval načrt, kako mu bo vrnil udarec. Tega je Mark že vajen in zato smo videli dva grozovita padca v kratkem obdobju, prav zaradi obračunavanja dveh sprinterjev. Upam, da Mark, Petra pri obračunu ne bo ubil. Pri takih hitrostih in padcih, se nikoli ne ve, lahko so usodni. Do obračuna pa bo vsekakor prišlo, seveda, če bo Mark po tem padcu sploh še vozen. In če se vrnemo še dan nazaj, ko je Peter na letečem cilju, v boju za zeleno majico, še grdo zaprl Graipla… Potem, je odločitev komisarjev Toura, da ga izključijo povsem na mestu. Nekaj je razširiti komolce in s tem preprečiti, da te prehitijo, nekaj drugega pa je, da komolec uporabiš za udarec. Tako so povedali komisarji, ko so natančno pregledali posnetek dogodka. Potem so sešteli primer z Graiplom in tistega na zadnjem kilometru in.. Peter gre domov. Škoda. Maskota, rok zvezda, pop zvezda, smeško…lahko bi postal celo Le Patron, gre domov. Pogrešal ga bom. Mark je odstopil zaradi poškodb, tudi njega bom pogrešal…


Pa vendar ni samo ta pretep zaznamoval  četrte etape Toura 2017. Imamo novega baroudeurja! Guillaume Van Keirsbulck (Wanty- Groupe Gobert), je soliral celih dvesto kilometrov. Solo. Obožujemo samoto, je rekel. Barouderja nismo že dolgo videli na Touru…


Foto naslovka: getty images

Več iz te teme:

Komentarji: