Poletov recept: Čebulno doživetje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Sneži. Nič ni lepšega, kot ždeti doma in postopati po kuhinji in okoli tople pečice. Da, kruh bomo pekli in gledali skozi okno snežinke, medtem ko bo testo vzhajalo in se kvasovke množile.

Naj zamede vse okoli nas, naj obstane nori svet, medtem ko zapečkarsko mesimo in gnetemo voljno testo. Da si prižgemo notranji ogenj, bomo v maso nasuli zvrhano mero ocvrte čebule in se počastili z rustikalnim kruhom polnega okusa, voljne sredice in hrustljavo zapečene skorje. Pripravljeni? Da? Da!

Za večjo čebulno štruco potrebujemo:

Predtesto:

40 dag bele pšenične moke TIP 400
6 dcl hladne vode
10 g svežega kvasa (približno petina kocke)

Testo:


40 dag bele pšenične moke TIP 400
20 dag ocvrte čebule
1 dcl oljčnega olja
1 čajna žlička medu
2 čajni žlički mlete morske soli

pest bele pšenične moke za posip

Priprava

V večjo skledo presejemo prvi del pšenične moke, v merilno posodo nadrobimo kvas in natočimo 6 dcl hladne vode. Dobro premešamo, da se kvas razstopi in tekočino prelijemo po presejani moki. Z metlico za stepanje zmes dobro premešamo, da razbijemo morebitne grudice moke. Dobili bomo gladko in relativno tekočo testo, ki naj počiva na toplem in suhem prostoru vsaj 4 ure, še raje prekrijemo posodo s pokrovom ali vlažno krpo in pustimo testo stati čez noč.

V drugi fazi priprave testa bomo dodali moko in ga tako zgostili. Vanj bomo vmešali žlico medu, oljčno olje in zmleto morsko sol ter ga začeli gnesti z roko ali kuhalnico. Najbolje bo, da ga položimo na pomokano površino delovnega pulta in ga gnetemo toliko časa, da dobimo voljno in gladko testo. Naoljimo skledo in ga denemo počivati na topel prostor za 2 uri, da naraste na dvojno velikost.

Nato ga ponovno preložimo na pomokano delovno površino, mu dodamo ocvrto čebulo in ga še enkrat dobro premesimo, tokrat z manj sile in krajši čas, toliko, da se čebula dobro porazdeli. Prestavimo ga v naoljeno skledo in ga pustimo počivati ponovno za uro ali dve, da naraste.

Medtem segrejemo pečico na 250 oC, mrežico vmestimo na spodnji nivo.
Naoljimo nizek pekač in na njegovo sredino preložimo vzhajano testo. S pritiski dlani od sredine navzven ga širimo in grobo oblikujemo razpotegnjeno štruco. Pomokamo jo po površini, prekrijemo s krpo in pustimo stati približno 20 minut,toliko, da se nekoliko napne.

Nato je položimo s pekačem vred v pečico, po dnu pečice polijemo majhno merico vode, da ustvarimo parno kopel in hitro zapremo vratca. Tako pečemo štruco dve minuti, ponovno ponovimo parno kopel in pečemo nadalje tri minute. Nato znižamo temperaturo na 220 oC in pečemo med 25 in 30 minut, da se kruh po površini zlatorjavo obarva.

Po pretečenem času vzamemo štruco in pečice, jo položimo na mrežico ali pehar in pustimo, da se ohladi, kar bo trajalo približno 40 minut. Štruco nato napademo, tako bo voljna in sočna, da ne bomo potrebovali nič zraven, morda le kozarec dobrega rdečega vina. Bog žegnaj in živeli!
 

Več iz te teme:

Komentarji: