Poletov recept: Česnova juha plus

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Po naturopatskem načinu prehranjevanja, ki je ena izmed starodavnih in neštetih opcij načinov zdravega življenja, naj človek v popoldanskem in večernem času ne bi več zaužival ogljikovih hidratov in beljakovin, temveč samo še juhe oziroma zelenjavo. Te naj bi z svojo alkalnostjo ugodno vplivale na naš organizem in ga ne zakisljevale. Če se vam misel o takšnem načinu dopade oziroma menite, da vam lahko tak način prehranjevanja koristi, vam ponujam v današnjem receptu zares okusno in hranljivo česnovo kremno juho.
Česen že tisočletja slovi po svojih vsestransko pozitivnih in zdravilnih učinkih. Sprva je v resnici veljal kot zdravilo in ne začimba. Dandanes mu pripisujejo antibiotične lastnosti, znižuje krni tlak in slab holesterol, ugodno vpliva na krvni obtok in ožilje. Vsebuje vitamine B in C, antioksidante, ki naj bi preprečevali raka ter številne druge mineralne snovi.
Danes bo zaplaval v dišeči in zelo okusni kremni juhi.  Za še večjo harmonijo pa mu bodo družbo delali še bučka, por in krompir.


Za 4 osebe potrebujete:
2, 5 glavice česna
1 srednje velika bučka
Manjši svetli del pora
Žlica pirine moke
2 krompirja
Polovica jušne kocke
Sol, poper
Peteršilj, drobnjak
Nekaj žlic kisle smetane
Bučne peške

Priprava:
Česen olupimo, bučke operemo, narežemo na manjše kose in jih skupaj s česnom in nekaj vode zmeljemo v mlinčku. Na olju prepražimo narezan in očiščen por. Nanj potresemo pirino moko, ki jo na hitro prepražimo nato pa mu dodamo mlet česen z bučkami in nekaj časa (5 minut) dušimo. Vse skupaj zalijemo z vodo (približno liter) nato pa dodamo še na kocke narezan krompir in jušno kocko. Kuhamo še nekaj časa (15 minut), solimo in popramo.  Lonec odstavimo iz štedilnika in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo še sesekljan peteršilj, drobnjak  in kislo smetano po okusu. Ob serviranju potresemo še s sesekljanimi bučnimi peškami.

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: