Poletov recept: Močne arašidove kroglice

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Prava temna čokolada že dolgo časa ni več na listi zdravju škodljivih in neprimernih surovin. Izdelana je iz visokega dela kakava, ta pa je prava zakladnica flavonoidov, ki delujejo v našem telesu kot antioksidanti in atimutageni, ki preprečujejo mutacijo celic. Ta pa je ključna pri nastanku raka. Vsebuje večje količine kalija, magnezija in železa. Znižuje krvni tlak, blagodejno vpliva na krvni obtok in preprečuje bolezni srca in ožilja. Zaradi kofeina blago poživlja, vsebuje pa tudi feniletilamin, ki v naših možganih sproži nastajanje endorfinov, ki so podobno kot pri zaljubljenosti ključni za naš občutek sreče. Torej o čokoladi vse najlepše in občasno le po njej.

Naj pa povemo, da med prave temne čokolade štejemo tiste, ki imajo več kot 65 odstotni delež kakava. Dandanes torej temno čokolado moderno uvrščajo med tako imenovana superživila.
Današnje kroglice vsebujejo med drugim tudi surovi kakav in kakavovo maslo, bogate pa so še z oreščki, ki nam ponudijo zdravih maščob in vitaminov. So precej izdaten, zdravju prijazen vir energije. Morda idealne pred napornim, težkim treningom, ki nam bo odvzel nekaj več moči in energije.

Za približno 15 kroglic :
60 g arašidov
100 g mandljeve moke
40 g kokosovega ali rjavega sladkorja
30 g surovega kakavovega masla
2 žlici kakosovega olja
4 žlice grenkega kakava
2 žlici arašidovega masla
sol

Priprava:
Arašide drobno zmeljemo. Kakavovo maslo in kokosovo olje stopimo nad soparo. Vse sestavine zmešamo v gosto lepljivo zmes. Postavimo jo na hladno za toliko časa, da lahko oblikujemo kroglice.
Kroglice oblikujemo z  hladnimi rahlo vlažnimi rokami in jih nazadnje povaljamo še v kakavu.  Kroglice lahko  hranimo v hladilniku kar nekaj dni, pred zaužitjem pa so najboljše, če so sobne temperature, ker njihov okus tako pride bolj do izraza.
Naj bo vaša sreča ob kroglicah popolna.


 

Več iz te teme:

Komentarji: