Zapečene čufte v paradižnikovi omaki

Jed je pretežno beljakovinske narave z nekaj dodanega zelenjavnega paradižnikovega pridiha z slastno in zdravo baziliko.
Fotografija: Poletov recep: Čufte. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recep: Čufte. FOTO: Tanja Drinovec

Tokrat zopet pišem recept o eni mojih zelo priljubljenih jedi iz že kar precej oddaljenega otroštva. Jed s katero mi je moja mama pričarala veselje in polepšala dan.

Preproste in tako okusne čufte, ki jih v naši družini ne delamo na večini običajen način. Običajne čufte imajo sicer v mesu zamešan riž, naše pa ne. Za moj okus so te veliko boljše. Seveda je jed prešla še iz zapuščine kuharskih receptov moje stare mame, ki je svoje bogato kuharsko znanje oplemenitila v povezavi s premnogimi svojimi gosti iz bivše Jugoslavije, ki so bivali v njenem penzionu na Golniku.

Čufte so torej jed balkanskega porekla, gre pa za obliko mesnih kroglic iz mletega mesa, ki se kopajo v slastni paradižnikovi omaki. Običajno se kroglice kuhajo v tej omaki, moje kroglice pa so za razliko od teh pečene v pečici in prav tako  tudi zapečene z omako v njej v izogib pečenju v ponvi na vročem olju.
 
Poletov recep: Čufte. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recep: Čufte. FOTO: Tanja Drinovec

Jed je pretežno beljakovinske narave z nekaj dodanega zelenjavnega paradižnikovega pridiha z slastno in zdravo baziliko. Meni osebno pa je najljubša v  kombinaciji s pire krompirjem. Jed se prav tako dobro obnese s kakšno rezino kruha ali polento. Če pa ste bolj asketske narave, pa bodo same čufte v slastni omaki zagotovo razveselile in zasitile vašo lakoto.
 

Za 4 osebe potrebujemo:

500 dag mlete govedine ali poljubne kombinacije mletega mesa
3 rezine polnozrnatega kruha, nekaj časa namočenega v vodi
3 jajca
Manjša čebula
2 stroka česna
Pest peteršilja
Drobtine
Sol, poper
Paradižnikova omaka:
Žlička sladkorja
Žlica masla
Pol cele čebule
2 žlici pirine moke
750 ml paradižnikove mezge
Sol, poper
Šop sesekljane bazilike
Kozji sir
Poletov recep: Čufte. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recep: Čufte. FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava:

Sesekljamo peteršilj, čebulo in česen, dodamo jim mleto meso, kruh, ki smo ga dobro oželi, jajca, sol in poper. Vse skupaj dobro pregnetemo v zmes, ki jo lahko oblikujemo v kroglice. Po potrebi dodamo drobtine, če je zmes preredka. Nato oblikujemo kroglice in jih zložimo na pomaščen pekač. Pečemo jih približno 20 minut na temperaturi 180 stopinj. Med tem se lotimo omake. Na maslu prepražimo sladkor. Ko se ta stopi, dodamo moko in celo čebulo. Nato primešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj dobro premešamo. Zmes mora biti dokaj gosta. Če je pregosta pa dodamo nekaj vode. Nato primešamo še sesekljano baziliko, sol in poper. Vse skupaj kuhamo še približno 15 minut.
Čufte vzamemo iz pečice, na vsako položimo rezino sira in jih prelijemo s paradižnikovo omako. Vse skupaj pečemo še dobrih deset minut in jih tople postrežemo.
ni podpisa
ni podpisa

Komentarji: