Poletov recept: panakota borovnička

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ta sila preprosta sladica, ki je nekoč trendovsko gostovala na jedilnikih premnogih restavracij, izhaja iz Italije. Že ime(panna cotta) pove, da je njena  glavna sestavina kuhana smetana. Naša panakota pa je nekoliko lažja in manj kalorična  oblika, saj smo del smetane nadomestili z mlekom. Sladica vsebuje tudi želatino, ki je še kako dobrodošla sestavina vseh športnikov, saj pomaga pri obnovi naših sklepov in veziv, krepi pa tudi srčno mišico in sodeluje pri obnovi kože. (gre za kolagen, ki je glavna sestavina želatine). Sadni del z borovnicam na vrhu pa še doda nekaj zdravja.


Panakota je zelo hitro pripravljen desert, ki ga lahko obogatite s številnimi začimbami in okusi po vaši domišljiji  (kava, čokolada, različno sadje)… Pri pripravi le ne pozabite vzeti v zakup nekaj časa za hlajenje.


Za 4-6 kozarčkov panakote potrebujete:
500 ml mleka
300 ml smetane
150 g kokosovega (ali rjavega) sladkorja
Vanilja
Zamašek ruma
17 g želatine (po navodilu)
Borovnice:
300 do 400 g borovnic (lahko zmrznjenih)
Sladkor(po okusu)
Malo ruma, cimeta in vanilje(po okusu)


Priprava:
Smetano in mleko s sladkorjem in ostalimi dodatki v loncu zavremo. Nabreklo želatino (po navodilu) stopimo nad vodno paro, jo primešamo smetanovi zmesi in še kratek čas pokuhamo(minuto). Skuhano smetano nalijemo v kozarčke in jo damo hladiti v hladilnik, če hočete stvar pospešiti, pa v zamrzovalnik. Med tem ko se hladi, pripravimo borovnice. Le te stresemo v lonec, dodamo sladkor in ostale dodatke po vašem okusu. Vse skupaj nekaj časa kuhamo, nato pa še spasiramo s paličnim mešalnikom. Če želite, pa v pire dodajte še nekaj celih borovnic.
Ko so panakote ohlajene, jih pokrijemo z borovnicami in postrežemo.

Več iz te teme:

Komentarji: