Poletov recept: Solata z mlado špinačo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Solata z mlado špinačo

V zgodnjespomladanskem času, ko nas pričenja pestiti spomladanska utrujenost in je naše telo velikokrat izčrpano in v pomanjkanju vitaminskih in mineralnih snovi, nam bo zagotovo dobro dela krepka solata iz mlade špinače. Že slavni junak Popaj je dobro vedel kaj potrebuje. Če pobrskam po spominu, globoko nazaj v otroštvo, se ljudje že skoraj od rojstva tako rekoč delimo na strastne in zaprisežene  »ljubitelje in sovražnike« špinače.  Ali če povem z drugimi besedami, lahko jo ljubiš ali sovražiš.

Zagotavljam vam, da solata iz mlade špinače preslepi še tako izostrene brbončice  hudih nasprotnikov te zelenjave. Ko je obdana z vsemi ostalimi dobrotami, kot so jajca, slanina, mlad kozji sir, takorekoč postane povsem nova vrsta nadvse okusne čarobne  zelenjave v povsem novih razsežnostih.

 

Recept za dve osebi:

200 g listov mlade špinače

2 -3 trdo kuhani jajci

4 rezine slanine (lahko zamenjamo tudi s piščancem)

80 -100g mladega kozjega sira

2 rezini polnozrnatega kruha

Večji strok česna

0,5 dl olivnega olja

Vinski kis

Jedilna žlica soka limone

Čajna žlička sladkorja

Kavna žlička dijonske gorčice

Sol, poper

 

Priprava:

Liste špinače dobro operemo in odcedimo. Jajca  trdo skuhamo.

Med kuhanjem jajc pripravimo omako vinaigrette. Najlažje jo pripravimo tako, da v manjši kozarec od marmelade damo vse sestavine, ga trdo zapremo in dobro premešamo. Torej v kozarec damo olivno olje, kis, limonin sok, sladkor, gorčico, sol in poper. Dobro zaprt kozarec premešamo, da dobimo lepo omako. Vse te sestavine seveda poljubno spremenimo glede na naše želje.

Seda na ponvi hrustljavo popečemo še slanino . Še toplo slanino in jajca položimo na liste špinače.

Popečemo kruh na toasterju ali ponvi. Po pečenem kruhu postrgamo strok česna. Česnov kruh narežemo na manjše kocke in ga stresemo po špinači. Preostanek česna lahko sesekljamo na solato.

Na kocke narežemo ali natrgamo še mladi kozji sir.

Zdaj je jed že skoraj gotova. Prelijemo jo samo še z omako, ki smo jo že pripravili. Po želji in potrebi solato še poljubno začinimo.

V upanju, da ste spoznali novega zaveznika v vrstah zelenjave, vam želim dober tek!

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: