Polnjeni športnikovi lignji

Jed s katero je moj oče večkrat pogostil in razveselil svoje posebne goste so bili nadevani lignji.
Fotografija: Poletov recept: Nadevani, polnjeni lignji. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recept: Nadevani, polnjeni lignji. FOTO: Tanja Drinovec

Že dogo časa niso bili na mojem jedilniku, v preteklih prazničnih dneh pa sem se spomnila jedi, ki mi je obudila prijetne spomine na minule dni, ko sta se po kuhinji veselo motala oče in mama  in že skoraj tekmovala v kuhariji ter ugibala kdo bo na koncu požel več slave ob degustiranju.  
image_alt
Tanjina domača »nutela«

Lignji sodijo med  morske mehkužce, ki so zelo dober vir prenekaterih hranil, vitaminov in mineralov. Morske sadeži večina ljudi daje po krivici na stranski tir, pa vendar je to škoda in zamuda za nas.

Današnji recept je hitro pripravljena jed, ki je odličen vir beljakovin, omega 3 maščobnih kislin, joda, cinka, vitamina B in še drugih mineralov in vitaminov. Sami lignji so nizkokalorični, pečeni pa si seveda prislužijo še nekaj dodatnih kalorij. Pravim jim lignji za šport ...
image_alt
Jabolčni zavitek, jabolčni štrudelj

Za polnjene lignje 4 osebe potrebujete:
8oo g očiščenih večjih lignjev
150 g narezane slanine
150 do 200 g narezanega sira
2 jajci
Šop peteršilja
Sol, poper
2 stroka česna
Drobtine
Nekaj žlic olivnega olja
Olje za pečenje

Vse sestavine razen lignjev drobno sesekljajte in premešajte in maso nadevajte v lignje. Sama si pomagam z dresirno vrečko in večjim okroglim nastavkom, s katero jih je zelo lahko nadevati. Vsak ligenj z zobotrebcem čvrsto zaprete, da masa med cvrenjem ne uide iz njih. Na vroči ponvi lignje spečete, da postanejo zlato rjave barve. Čas pečenja pa je odvisen od velikosti lignjev, ne spe pa biti predolg, da lignji ostanejo mehki.

Komentarji: