Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Ponosna na La course by le Tour de France

ni podpisa
ni podpisa
M.C.
30. 8. 2017 | 08:08
30. 8. 2017 | 09:08
3:50

 Predstavljamo Uršo Pintar, eno najboljših slovenskih cestnih kolesark.

Urša je posebno dekle. Močno, vzdržljivo, potrpežljivo, zna se prebiti čez ovire. Stisne zobe. Ne, ni le odlična tekmovalka, v naši ženski poklicni ekipi je zadolžena tudi za administracijo in organizacijo ekipe. Tega dela je vedno več. Tako je dopoldne zaposlena v klubski pisarni, popoldne pa trenira. Posebno dekle, vredno občudovanja! Čas bo pokazal, kako pomemben temelj ekipe je. Prepričani smo, da bo sadove njenega dela mogočem čez nekaj let realno oceniti za zelo zelo pomembne.

Se lahko na kratko predstavite?

Sem skromna in delavna oseba. Po duši sem športnica in v športu sem spoznala, da ne smeš nikoli popustiti. Rada imam velike izzive, ki se zdijo drugim nemogoči. Uživam v naravi in sem po duši bolj romantičen tip.

Kakšni so bili vaši kolesarski začetki in kaj vam ta šport pomeni danes?

Že od otroštva sem bila športno aktivna, ukvarjala sem se z različnimi športi, rada sem hodila hribe, šport mi je bil že od nekdaj pri srcu. Med študijem sem se začela rekreativno ukvarjati s tekom, všeč mi je bil predvsem gorski tek, poškodbe pa so me pripeljale na kolo. Kupila sem svojo prvo specialko in vstopila v svet kolesarstva. Danes je kolesarstvo v vseh pogledih zame najlepša služba.

Katera tekma, nastop, izid … vam največ pomenijo?

Z ekipo nastopamo na največjih dirkah ženskega World Toura, kot so dirka po Flandriji, Valonska puščica, Liege–Bastogne–Liege, Tour De France, ki pričarajo neverjetno ozračje ob tisočeri množici navijačev. Vsak nastop je nekaj posebnega, lahko rečem, da mi najbolj ustrezajo vzponi, in trenutno mi največ pomeni dosežek na ženski različici Tour de Francea, tako imenovanem La course by le Tour de France, na laterem sem se uvrstila na 18. mesto in dosegla svojo najboljšo uvrstitev doslej na tako veliki dirki World Toura.

Žensko kolesarstvo je v primerjavi z moškim precej podcenjeno. Kakšno je vaše videnje?

Žensko kolesarstvo vsekakor ni na enaki ravni, kot je moško, ki ima bogatejšo in daljšo tradicijo. Mednarodna kolesarska zveza si v zadnjih letih prizadeva za popularizacijo ženskega kolesarstva, največje dirke v koledarju World Toura so že predvajane na Eurosportu in nacionalnih televizijskih programih. Medijska izpostavljenost je vsako leto večja, menim pa, da je v ženskem kolesarstvu še ogromno rezerve, priljubljenost tega športa med dekleti je v velikem vzponu, okno priložnosti je odprto.

Kaj pa prihodnost ženskega slovenskega kolesarstva?

Gotovo je svetla. Ustanovitev profesionalne ekipe BTC City Ljubljana je odprla vrata ženskemu kolesarstvu v Sloveniji, ki se vse bolj razvija. Vse več deklet se zanima za cestno kolesarstvo in vse več se nas opazi na cesti. Naš klub, kolesarko društvo Rog, je ustanovil tudi kolesarsko šolo za mlada dekleta, veliko podporo nam dajejo družba BTC in mestna občina Ljubljana ter drugi pokrovitelji ekipe in društva. Pred desetletjem naših deklet ni bilo na domačih tekmovanjih, danes jih tekmuje že več kot 30.

Kje se sami vidite v prihodnosti?

Kot tekmovalka imam pred seboj še nekaj ciljev, ki bi jih rada dosegla, dokler vidim napredek, vztrajam in ostajam v kolesarstvu. Po končani karieri bom najverjetneje ostala v športu, zanimajo me poslovne vode, puščam si odprte možnosti, saj mi nobeno delo ni tuje.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine