Pretepač Connor ne zmaguje, a služi največ

Pet najbolj plačanih športnikov na svetu je leta 2021 zaslužilo več kot 600 milijonov dolarjev.
Fotografija: Največji vir prihodkov izven kletke je bila prodaja njegove blagovne znamke viskija Proper No. Twelve podjetju Proximo Spirits. FOTO: John Gurzinski Afp
Odpri galerijo
Največji vir prihodkov izven kletke je bila prodaja njegove blagovne znamke viskija Proper No. Twelve podjetju Proximo Spirits. FOTO: John Gurzinski Afp

Leto 2021 je bilo zelo dobro za najboljše športnike na svetu, ki so s svojimi donosnimi športnimi pogodbami in sponzorskimi pogodbami zaslužili na stotine milijonov dolarjev.
 

Noro bogastvo norega Irca


Po podatkih, ki so jih predstavili na MejoresApuestas.com, je pet najbolj plačanih športnikov na svetu s Connorjem McGregorjem, zvezdnikom v mešanih borilnih veščinah, na čelu, letos domov odneslo okoli 600 milijonov dolarjev bruto zaslužka.

McGregor je s sponzorskimi pogodbami dobil 158 milijonov dolarjev, več kot drugi štirje najboljši športniki na seznamu skupaj
Irski borec je tako prepričljivo na vrhu seznama letošnjih zaslužkov na terenu in zunaj njega.

Njegov velikanski zaslužek je posledica nastopa na UFC 257 januarja 2021, v katerem ga je sicer Dustin Poirier premagal s prekinitvijo v drugi rundi. Kljub športnemu razočaranju je borec še vedno povečeval svoj dohodek z različnimi sponzorskimi pogodbami, vključno s tistima z Reebokom in Beats by Dre.

Največji vir prihodkov izven kletke pa je bila prodaja njegove blagovne znamke viskija Proper No. Twelve podjetju Proximo Spirits.
 

Spet Messi proti Ronaldu


Na visoko drugo mesto se je uvrstil Lionel Messi, ki je letos zaslužil 130 milijonov dolarjev. Statistični podatki kažejo, da ima slavni argentinski nogometaš eno izmed dveh najvišjih plač, kar mu je leta 2021 prineslo 97 milijonov dolarjev, to pa je kar 27 milijonov več kot Cristiano Ronaldo. Sponzorstva, vključno s sponzorskim dogovorom za vse življenje z Adidasom, in posli s podjetji Pepsi, Lay's in Budweiser, so mu letos prinesli še 33 milijonov dolarjev.

Cristiano Ronaldo, tretji najbolje plačani športnik na svetu, je na terenu zaslužil skoraj 30-odstotkov manj kot njegov argentinski tekmec. Vendar pa je zaradi vseživljenjskega dogovora z Nikeom in sponzorstvi z DAZN, Electronic Arts in Tag Heuer zaslužek portugalskega superzvezdnika izven nogometnega igrišča leta 2021 dosegel 50 milijonov dolarjev, kar je 17 milijonov več, kot je tu Messijev.

Na visoko drugo mesto se je uvrstil <strong>Lionel Messi</strong>, ki je letos zaslužil 130 milijonov dolarjev. FOTO: Franck Fife Afp
Na visoko drugo mesto se je uvrstil Lionel Messi, ki je letos zaslužil 130 milijonov dolarjev. FOTO: Franck Fife Afp

Nogometaši vodijo v skupnem zaslužku


S 107,5 milijona dolarjev letošnjega zaslužka se je branilec v ameriškem nogometu pri Dallas Cowboya Dak Prescot uvrstil na četrto mesto na Forbesovi lestvici najbolje plačanih športnikov na svetu. Vendar pa statistika kaže, da ima največji zaslužek na terenu, kar mu je leta 2021 prineslo 97,5 milijona dolarjev.

Košarkarski zvezdnik LeBron James z letošnjim zaslužkom 96,5 milijona dolarjev zaokrožuje pet najboljših, po podatkih Forbesa pa njegove sponzorske pogodbe predstavljajo dve tretjini te vrednosti.
Po analizi športa nogometaši vodijo v skupnem zaslužku. Statistični podatki kažejo, da so Messi, Cristiano Ronaldo in Neymar kot trije nogometni super zvezdniki na lestvici 10 najbogatejših po Forbesu leta 2021 domov odnesli 345 milijonov dolarjev, v primerjavi s 268 milijoni dolarjev, zasluženimi pri košarkarjih LeBronu Jamesu in Kevinu Durantu.
Igralci ameriškega nogometa so na Forbesovi lestvici zasedli dve mesti, z letošnjim zaslužkom 183,5 milijona dolarjev.

Komentarji: