Prva slovenska ultra kolesarska šola

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V Postojni se jeodvijala prva slovenska ultra kolesarska šola, na kateri so slovenski vrhunski strokovnjaki predavali o športni prehrani, psihologiji in motivaciji ter pripravi športnika in ekipe na ultra športno preizkušnjo. “Veseli smo, da so se našemu povabilu odzvali vrhunski strokovnjaki, ki do potankosti razumejo, kaj se dogaja s človekovim telesom, ko je izpostavljeno velikim naporom, obenem pa smo ponosni, da smo s šolo odprli novo poglavje razvoja kolesarstva v Sloveniji,” je bil zadovoljen direktor Dirke okoli Slovenije Dejan Gorenc, ki je že napovedal drugi del šole, ki se bo pričel v mesecu januarju.

“Danes ljudje že v kavo dajejo maslo, ker velja prepričanje, da maščobe sploh ne redijo in so zdrave,” je obiskovalce šole kot prvi nagovoril prehranski svetovalec Mario Sambolec in s tem želel učence poučiti o pomenu pravilne uporabe maščob v prehrani športnika. “Če daš maščobo v hladilnik in se zgosti, je to dober znak, saj pomeni, da je lnaravnega izvora,” je še izpostavil ter navzočim obrazložil, kako se človeško telo odziva na pravilen vnos hranil. Pri mnogih velja prepričanje, da si morajo vzdržljivostni šprtniki pred tekmo popolnoma napolniti glikogenske zaloge, vendar to po njegovem mnenju ni tako pomembno. Navzoče je presenetil z naslednjim vprašanjem: “Ali na tekmi zmaga tisti, ki starta s 100 % glikogenskimi zalogami ali tisti, ki je na 70 %? Odgovor je čisto preprost, zmagovalec je tisti, ki prvi pride v cilj, ne glede na predhodno zalogo. Po eni uri sta oba na istem, več kot imaš zalog, več porabljaš. “

Športni psiholog dr. Marko Tušak je v svojem predavanju izpostavil, da velik del uspeha predstavlja motivacija: “Motivacija nas vleče k cilju in v vzdržljivostnih športih pomeni polovico uspeha.”  Nekdanji psiholog Petre Majdič je poudaril, da je pomembno učenje na lastnih in tujih napakah: “Za dolgoročni razvoj in napredek so napake pomembne, saj če teh izkušenj ne bomo imeli, ne bomo zgradili odpornosti.” Po njegovih besedah si mora vsak športnik sam določiti, kaj je njegova prava motivacija, ki ga žene k cilju. Ta mora vsebovati čustveno ozadje in mora biti ekstremno posebna. “Če nimate pravih motivov, nikoli ne boste prišli do svojega cilja. Določite si, do koga imate takšno odgovornost, da boste naredili korak naprej in prišli do konca,” je s svojimi bogatimi izkušnjami podučil vse prisotne in zaključil z mislijo: “Sami si ustvarimo pritiske, ki nas privedejo do glavobolov, migrem in bruhanja pred tekmo.”

Kineziolog in vrhunski slovenski triatlonec Aleš Suhadolnik je s črno-belo fotografijo kolesarjev dirke Tour de France želel razvedriti vse prisotne. Na njej kolesarji med dirko leta 1920 kadijo cigarete, saj je veljalo prepričanje, da jim bo to odprlo pljuča. S tem je želel izpostaviti, da se je šport skozi leta razvijal in spreminjal. “Danes se srečujem z ogromno športniki, ki so postali diabetiki. Za to je krivo dejstvo, da so nas leta in leta prepričevali, da moramo v telo vnašati več ogljikovih hidratov, da bomo uspešni. Le ti pa v telesu povečujejo tvorjenje inzulina in posledično vodijo k bolezni,” je bil prepričljiv Suhadolnik. Izpostavil je tudi, da bi športnilki manj zbolevali za diabetesom in imeli bistveno več energije, če bi se posluževali metode 66/20/14, ki predstavlja optimalno razmerje med vnosom maščobe, beljakovin in ogljikovih hidratov. “V pradavnini človek ni poznal ogljikovih hidratov in sladkorjev, jedel je tisto kar je ujel, pretežno živalsko maščobo in beljakovine,” je v svojih zaključnih besedah povedal nekdanji uslužbenec policije in danes aplikativni kineziolog na Primorski fakulteti. 

Kot zadnji predavatelj prvega dne šole je prisotnim spregovoril svetovno priznani ultra kolesar Marko Baloh. Predstavil je na kaj morajo biti pozorni vsi kolesarji preden se odpravijo na ultra kolesarsko dirko. “Cilji, proračun, kolesar/ekipa, časovnica in strategija ekipe je 5 ključnih elementov za uspešno udeležbo na ultrakolesarski dirki,” je iz svojih bogatih izkušenj povedal aktualni svetovni prvak v vožnji na 24h. “V tvoji ekipi morajo biti pozitivni ljudje, takšni, ki ne brundajo in se pritožujejo. Vsi moramo delati za enega in eden za vse,” je še poudaril prvak, ki pri svojih treningih postavlja kvaliteto pred kvantiteto.

Drugi dan kolesarske šole je bil praktično obarvan, kjer je udeležencem v uvodu osebni motivacijski trener Tibor Pranjić predstavil tehnike za krepitev stabilizacijskih mišic. “Stabilizacijske mišice držijo naše telo pokonci, zato poskrbimo zanje. Nadzorovana in počasna izvedba vaj za stabilizacijske mišice je ključna,” je povedal Tibor.

Zastopnik ergometrov Wattbike za Slovenijo Jure Ferlež je udeležence seznanil s pravilno tehniko pedaliranja in poudaril pomen prilagojenega treninga vsakemu posamezniku. “Z uporabo pravilne tehnike obračanja pedal prerazporedimo delo na več mišic, se izognemo obremenjevanju zgolj omjenega sklopa mišic in postanemo učinkovitejši,” je ob predstavitvi pravilne tehnike na ergometru Wattbike izpostavil Ferlež. Praktični prikaz pravilnega položaja na kolesu je udeležencem predstavil aktualni svetovni prvak v kronometru Matej Lovše. “Če bi mi pred dvajsetimi leti nekdo povedal kako trenirati bi lahko veliko hitreje prišel do želenih rezultatov. Takrat še ni bilo toliko znanja, bili smo samouki,” je izpostavil svetovni prvak in bil navdušen nad znanjem, ki ga z učenci delijo priznani predavatelji.

“Kolesarjem ukazujem, da raztezanje izvajajo čisto pred vsakim treningom,” je bila v sklepnem delu šole odločna Tatjana Klakočar, osebna trenerka in predavateljica, ki je učencem predstavila tehnike sproščanja mišic in posledično povečanja njihove gibljivosti s pomočjo SKLZ pripomočkov in Trigger Point tehnike

Prva ultra kolesarska šola v Postojni se je v nedeljo zaključila ob sproščenem pogovoru z Manco Korelc, ki je udeležencem predstavila svojo izkušnjo z ultra kolesarjenjem ter se kot popolni začetnik odpravila prekolesariti slovensko diagonalo in uspela. “Brez izkušenj sem se lotila prekolesariti diagonalo Slovenije. Na papirju je bilo vse videti preprosto, v praksi pa je bila slika popolnoma drugačna. Če ne bi imela močne volje in prave motivacije, mi ne bi uspelo,” nam je svojo prvo izkušnjo z ultra razdaljo zaupala Manca, pobudnica projekta Moja jezera.

Ultra kolesarska šola se nadaljuje v mesecu januarju, prijave organizatorji sprejemajo preko spletne strani www.racearoundslovenia.si.

 

Več iz te teme:

Komentarji: