Ribstol v vsak dom, letvenik prav tako

Vaš prvi spomin na šolsko telovadbo je prav gotovo ... ribstol. Malokateri učitelj telovadbe je to reč poimenoval letvenik.
Fotografija: Športni večnamenski pripomoček skozi vse svojo dolgo zgodovino ni preživel veliko sprememb. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Športni večnamenski pripomoček skozi vse svojo dolgo zgodovino ni preživel veliko sprememb. FOTO: Shutterstock

Letvenik ali ribstol v tujini poznajo kot švedska lestev oz. swedish ladder ali swedish wall. Ta športni rekvizit, ki je še danes stalnica v vseh telovadnicah je ob koncu 19 stoletja izumil švedski učitelj z artritisom Per Henrig Link.

Celo samega Švedskega kralja je pregovoril, da mu je pomagal ustanoviti Royal Institute for Gymnastics. Letvenik je bil prvi rekvizit v telovadnici, sledila mu je še švedska skrinja, ki je tudi Linkov izum. Švedsko skrinjo prav tako ne moremo pogrešati v nobeni telovadnici. 

Letvenik so predstavili tudi na enem izmed svetovnih učiteljskih simpozijev v ZDA, kjer so ta pripomoček takoj vzeli za svojega. Rezultat vsega tega je ta, da še danes res težko najdemo telovadnico, ki ne bi imela na zidu pritrjenih nekaj Linkovih izumov. V Sloveniji je najbolj znan proizvajalec letvenikov Elan iz Begunj.

Ribstol je največkrat narejen iz bukovega in javorjevega lesa. Visok je največkrat 2.5-metra in širok 1.7-metra. Največkrat vsebuje 16 ovalnih bukovih prečk s 4 cm premera, prva, na vrhu je nekoliko bolj odmaknjena od ostalih.

Športni večnamenski pripomoček skozi vse svojo dolgo zgodovino ni preživel veliko sprememb. Danes si lahko omislite tudi aluminijaste, ki pa nisto tako priljubljeni kot leseni. Drži pa dejstvo, da si lahko omislite več pripomočkov, ki jih lahko uporabljate s pomočjo letvenika. 

Predstavljamo nekaj osnovnih vaj, ki jih lahko počnete s pomočjo letvenika  

Odlične fimčke so nam poslali iz OKS-a.

Plezanje po ribstolu

Plezanje po ribstolu.  FOTO: Olympic.si 
Plezanje po ribstolu.  FOTO: Olympic.si 

Dvigi nog na letveniku

Dvigi nog na letveniku.  FOTO: Olympic.si 
Dvigi nog na letveniku.  FOTO: Olympic.si 

Stoja na rokah s pomočjo letvenika

Stoja na rokah. FOTO: Olympic.si 
Stoja na rokah. FOTO: Olympic.si 

Še dva odlična pripomočka za letvenike

Dodatek za trebušnjake. FOTO: Shutterstock
Dodatek za trebušnjake. FOTO: Shutterstock

Priročen veslač. FOTO: Shutterstock 
Priročen veslač. FOTO: Shutterstock 

Komentarji: