Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Sanke niso samo ene

ni podpisa
ni podpisa
M.C.
3. 1. 2017 | 12:01
3. 1. 2018 | 07:01
4:33

 Dočekale so sneg.

Pri izbiri sani ne smemo siliti z glavo v sneg. Oguljeno in mogoče nehvaležno je napisati, da se bolj splača dati nekaj več denarja za kvalitetne sani kot pa kupiti nekaj na hitro. Razlog je preprost. Sani niso potrošni material, ampak družinska dediščina, ki gre iz roda v rod. Kaj je lepšega kot sankati se na dedovih sankah? V tem tiči resnica in zato imamo v Sloveniji tako kvalitetne proizvajalce sani.

Nekvalitetne sani so slabše vodljive, največkrat imajo neudoben in trd sedež, zaradi česar naša hrbtenica »pobira« tresljaje in hitro se bodo zlomile. Če se vozimo le nekajkrat na sezono, pa bodo tudi take dobre. Izgovor, ki pri nas ne velja povsem. Pri nas je dobra izbira osnovnih modelov sani po ugodnih cenah, pred začetkom sankaške sezone jih najlažje najdemo v večjih trgovskih centrih. Vendar je treba biti pozoren. To so bolj ali manj »igrače«, ki so primerne za otroke, nikakor pa ne za resnejšega sankača in doseganje večjih hitrosti. Več užitka nam zato omogočajo dobre (pol)tekmovalne sani, ki so sicer dražje, ampak vredne vsakega evra. Razlika med osnovnim in tekmovalnim modelom je predvsem v teži in gibljivi vezavi na sprednjem delu sani. Teža prispeva k moči sani in doseganju večjih hitrosti, gibljiva vezava pa nam omogoča zavijanje na principu smuči karving, brez zaviranja z nogami in posledičnim izgubljanjem hitrosti. Večinoma so narejene iz kvalitetnega jesenovega lesa, sedež je lahko klasičen pleten ali pa platnen, ki dobro »pobira« tresljaje tudi na slabše urejenih progah. Drsni površini sta postavljeni pod kotom, kar omogoča izredno vodljivost in posledično večje hitrosti. V največ primerih so najkrajše sanke dolge sto, najdaljše pa 130 centimetrov.

Gorenjci imamo srečo, da imamo v neposredni bližini kar dva izredna proizvajalca sani. Oba sta iz Podljubelja. Prvi je Kališnik in drugi Rožič. Oba delata izredno kvalitetne sani za otroke, rekreacijo ali za šport oziroma tekmovanja.

Rožič izdeluje sani iz lepljenega jesenovega lesa. Sedež je pleten iz nepremočljivih najlonskih trakov ali pa je izdelan iz nepremočljivega platna. Drsne ploskve so iz kvalitetne mešanice kovine, na podlago postavljene pod kotom. Na sani se lahko pritrdi tudi sedež za otroka. Sani so gibljive, lahko vodljive in hitre.

ni podpisa
ni podpisa

Kališnikove sanke so že vrsto let sinonim za vrhunske snežne sani. Nastajajo pod rokami Teodorja Kališnika, nekdanjega sankaškega tekmovalca, ki je svoje znanje in strast do sankanja prenesel v izdelavo kar najkvalitetnejših sani. Izdelava poteka po lastni razviti tehnologiji, ki se je skozi leta izpopolnila in zagotavlja, da so sani trpežne, brezhibne in vrhunsko uravnotežene. Prav vsakim sanem pa je med izdelavo namenjena posebna pozornost, ki zagotavlja, da vam bodo služile dolgo časa in vedno omogočale kar največji užitek.
Vzdrževanje sani

In če si privoščimo domače sani vrhunske izdelave, je prav, da vemo tudi, kako se take sani vzdržujejo. Seveda, ta osnovna navodila ustrezajo tudi vsem drugim sanem, ki niso proizvod tako uveljavljenih izdelovalcev.

Če imate občutek, da se vaše sani ne peljejo, kot bi se morale, poiščite strokovnjaka. Sani hranite v hladnem in suhem prostoru. Pri hranjenju naj ležijo na tleh ali stojijo pokonci. Kadar ne sankate dalj časa, odtegnite vijake šin (če je to mogoče). Če imate občutek, da se vaše sani ne peljejo, kot bi se morale, poiščite strokovnjaka. Sani nikoli ne smejo ležati na boku. Sani ne puščajte dalj časa v avtu niti jih ne izpostavljene direktni sončni svetlobi.
Vzdrževanje drsnih ploskev (šin)

Za brušenje drsnih ploskev lahko uporabite fin brusni papir. Če je sneg trd ali če je proga ledena: odstranite šine s sani in nabrusite notranje robove z brusilko. Šine morajo biti v sprednjem delu 1–2 mm bolj skupaj kot zadaj. Očistite jih s sred­stvom za odstranjevanje voska, nato jih znova povoskajte in očistite. Po uporabi jih obrišite, da se rja ne zažre vanje. Preden sani pospravite za poletni počitek, jih povoskajte.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine