Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Sejem Natour Alpe - Adria

ni podpisa
ni podpisa
M.C.
1. 2. 2017 | 12:02
13:13

Od srede do sobote,  od 1. do 4. februarja, odpirajo na Gospodarskem razstavišču vrata osrednji turistični sejemski prireditvi v Sloveniji Natour Alpe-Adria, ki se je lani  specializirala v ponudbo zelenega, aktivnega turizma. Na njej se predstavlja prek 330 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Albanije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nepala, Indije, Jordanije in Tunizije.

Sejmu se je lani v organizaciji GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, agencije Toleranca marketing in ob podpori Slovenske turistične organizacije prvič pridružila še butična borza Natour. Letos se prvi dan sejma dvanajst slovenskih ponudnikov iz Slovenije predstavlja dvajsetim tujim agencijam iz Poljske, Nemčije, Italije, Hrvaške, Nizozemske, Romunije in Malte. V prihodnjih letih želijo organizatorji ponudbo razširiti na regijo Alpe Jadran, kar bi poleg večjega števila razstavljavcev pomenilo tudi večje zanimanje tujih agencij.

28. mednarodni sejem za aktivno preživljanje prostega časa z borzo Natour bo na slovesnem odprtju v sredo, 1. februarja, ob 12. uri v imenu častnega pokrovitelja – Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Vlade RS uradno odprl  minister Zdravko Počivalšek. Podelili pa bodo tudi sejemsko nagrado Jakob za kakovost in odličnost v regiji Alpe Jadran 2017.

Tokrat se za Jakoba na temo Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju poteguje kar 42 kandidatov.
Takoj za tem pa se bo z ministrom Počivalškom o bodočih ukrepih sedanje vlade na področju turizma pogovarjal Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev FIJET Slovenije.
Hkrati poteka  v organizaciji Primorskega sejma GASTexpo – Sejmi okusov, tj. 11. mednarodni sejem gastronomije in gostinsko hotelske opreme ter mednarodni sejem sladoleda. Oba sejma je mogoče obiskati z eno vstopnico.

PO IDEJE ZA AKTIVNI ODDIH V NARAVI

Na sejmu se predstavljajo vse institucije slovenskega turizma, od Slovenske turistične organizacije, Turizma Ljubljana, Združenja slovenskih turističnih kmetij do Turistične zveze Slovenije s številnimi združenji, društvi iz lokalnih okolij, ki s kulturno etnološkim izročilom živopisno obarvajo dogajanje v Stekleni dvorani. Še posebej s področja aktivnega oddiha v naravi pa velja izpostaviti akterje, kot so Ribiška zveza in Kajakaška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, Slovenski gorsko kolesarski konzorcij odprimopoti.si, Fitnes zveza Slovenije, Športna unija in Olimpijski komite Slovenije ter kot letošnja novost v posebnem sklopu Sejem športa Aktivni in fit. V njihovem sklopu obiskovalci lahko pridobijo nove informacije in znanja s področja športa, spoznajo športne trende in novosti, preizkusijo športno opremo in prehranske dodatke, izmenjajo izkušnje z drugimi športniki, poskrbljeno pa je tudi za najmlajše s številnimi otroškimi športnimi rekviziti in spretnostnimi poligoni. Na zunanji ploščadi GR se je moč povzpeti na plezalni stolp Planinske zveze Slovenije,  otroke pa vse dni sejma pričakuje mobilna skakalnica Mini Planica Francija Petka.

ni podpisa
ni podpisa


Program sklopa Sejem športa Aktivni in fit

POSLOVNA BORZA NATOUR

Poslovna borza bo tudi letos stičišče ponudbe in povpraševanja po aktivnem oddihu v naravi. V sproščenem poslovnem okolju, ki z vnaprej dogovorjeni sestanki med ponudniki in kupci storitev nudi maksimalno izrabo časa, bodo tudi letos nastala nova poslovna sodelovanja. Program borze Natour bo kot vsako leto tudi letos dodatno obogatila strokovna konferenca v organizaciji GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, ki bo predstavila primere dobre prakse doma in v tujini ter trende v ponudbi aktivnega preživljanja prostega časa v naravi. Vsekakor idej za aktivni oddih v Sloveniji zagotovo ne bo manjkalo! Za tuje vabljene goste bo v sodelovanju z Zavodom za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega po borzi organizirana 2-dnevna študijska tura, kjer bodo udeleženci lahko osebno doživeli slovensko naravo, kulturo in gostoljubnost in dobili ideje za oblikovanje programov, ki jih bodo ponudili svojim kupcem.

Sreda, 1. 2. 2017
Dvorana Urška, 14.00–16.00
PREDSTAVITEV DOMAČIH IN TUJIH DOBRIH PRAKS
Organizator: GIZ POHODNIŠTVO IN KOLESARJENJE

14.00–14.20 Klemen Langus, Turizem Bohinj – Razvoj trajnostne mobilnosti v Bohinju
14.20–14.40 Martin Baumann – MTS Austria – Bike Holidays
14.40–15.00 Jože Rovan, PZS – Slovenska turnokolesarska pot
15.00–15.15 Klemen Štular, Trans Julius, MTB Enduro race
15.15–15.30 Nataša Hlača – Monolit – aplikacija pohodniških in kolesarskih poti Slovenia Trails
15.30–15.45 Dušan Peček, Visionmap – Badjurka – upravljanje s podatki za nišno kreiranje produktov zelenega turizma

SPREMLJEVALNI PROGRAM SEJMA NATOUR ALPE-ADRIA
Izpostavljamo nekaj strokovnih tem:

SREDA, 1. februar
Dvorana Povodni mož, 12.45-13.45
PREBOJ SLOVENSKEGA TURIZMA V SVETU
Organizator: Gospodarsko razstavišče

Pogovor z ministrom Zdravkom Počivalškom  na polovici mandata sedanje vlade
Pogovor vodi Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev – FIJET Slovenija.

Dvorana Povodni mož, 15.00-16.30
AVTODOMSKI TURIZEM – NEIZKORIŠČENA PRILOŽNOST SLOVENIJE
Organizator: Gospodarsko razstavišče

Govorci: Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka za turizem, Dušan Skerbiš, vodja projekta Mreža postajališč za avtodome v Sloveniji, župan Občine Mirna, Tjaša Grünfeld, lastnica podjetja Caravan,  Marjan Krempl, predsednik Caravaning Cluba Slovenije, in Rok Vizovišek, urednik revije Avtodom
Okroglo mizo povezuje Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev – FIJET Slovenija.

Na okrogli mizi bodo  odprli vse možne aspekte razvoja avtodomskega turizma v Sloveniji.

Dvorana Urška,  16.00–17.30
MLADI TURISTIČNI VODNIK
Organizator: Turistična zveza Slovenije
Predstavitev projekta in pristop k interpretaciji dediščine: Vodnik interpretator
Projekt Mladi turistični vodnik (namenjeno mladim od 15 -29 leta)

Paviljon Jurček,  19.00
SREČANJE TRAVEL MASSIVE SLOVENIJA
Organizator: Travel Massive Slovenija


ČETRTEK, 2. februar
Dvorana Povodni mož, 11.00
TURISTIČNI VODNIKI ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Organizator: Klub profesionalnih turističnih vodnikov, G-Guides – šola za trajnostno naravnane turistične vodnike, Gospodarsko razstavišče
Posvet na temo trajnosti in odgovornosti v turističnem vodenju

Ker je UNWTO leta 2017 proglasilo za Mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, bodo predstavili, kaj in kako lahko turistični vodniki odločilno prispevajo k odgovorni potrošnji in zakaj je turistični vodnik osrednjega pomena za komunikacijo in promocijo trajnostnega razvoja vseh destinacij. V časih, ko turisti iščejo avtentične izkušnje in stik z lokalnim prebivalstvom, destinacije pa stremijo k trajnosti, se tudi vloga turističnega vodnika močno spreminja.

Dvorana Povodni mož, 11.00
PLOVNI ODLOKI IN UREDITEV PLOVBE PO REKAH V SLOVENIJI – okrogla miza
Organizator: Kajakaška zveza Slovenije

Na okrogli mizi bodo povzeli trenutne rešitve plovbnih odlokov ter poskušali najti boljše možnosti ureditve. Vse več deležnikov in ponudnikov plovbe tako slovenskih kakor tujih naravnost kliče po spremembi oziroma dopolnitvi plovbnih odlokov. Različne možnosti ureditve pogojujejo razvoj turizma na rekah pri nas. Velik pritisk tujih podjetij, ki konkurirajo našim na naših rekah, pa kliče po ureditvi, ki bi zagotavljala preživetje vsem. Za to so potrebni enaki pogoji vstopa na trg, kar pa regulative Evropske unije preprečujejo, celo dajejo prednost ponudnikom iz držav, kjer so vodni športi manj razviti. Zato je pogovor nujen, kot je nujno najti rešitev in jo uveljaviti čim prej.

Dvorana Urška,  14.00
KJE SO MEJE SLOVENSKEGA TURIZMA?
Organizator: Zavod tovarna trajnostnega turizma Ljubljana

Slovenski turizem je v letu 2016 spet zabeležil rekordno rast obiska. Podatek, ki ga turistični delavci z veseljem pozdravljamo, saj turizem predstavlja pomembno gospodarsko panogo z vrsto pozitivnih ekonomskih učinkov. Pa drugi strani pa podatek sproži vrsto vprašanj o vplivu, ki ga turizem pušča v okolju in naravi, in narekuje potrebo po ustreznem načrtovanja obiska, ki enakovredno upošteva tako ekonomske kot tudi okoljske vidike.
V panelu o okoljski zmogljivostih slovenskega turizma se bomo pogovarjali z načrtovalci turističnega razvoja, predstavniki destinacij, zavarovanih območij in ponudniki, ki so se in se srečujejo z odgovornostjo poznavanja okoljskih zmogljivosti in ustreznega načrtovanja obiska.  

Dvorana Povodni mož, 17.00
PODELITEV NAJVIŠJIH PRIZNANJ ZA GORSKE ŠPORTE, ŠPORTNO PLEZANJE IN ALPINIZEM
Organizator: Planinska zveza Slovenije


PETEK, 3. februar
Dvorana Povodni mož 2, 13.30
OKROGLA MIZA S ŠPORTNO UNIJO SLOVENIJE
Organizator: Športna unija Slovenije in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez

Okrogla miza Gibalna aktivnost zaposlenih predstavlja celostni povzetek pogledov in razmišljanj, ki smo jim lahko prisluhnili v sklopu 11. Kongresa športa za vse novembra lani. Skupaj s priznanimi strokovnjaki z različnih področij bomo na tematiko gibalne aktivnosti zaposlenih pogledali s številnih vidikov in tako teoretična izhodišča kot praktična znanja povezali v celoto.

Dvorana Povodni mož  2, 16.00
ENERGETIKA PROTI TURIZMU NA REKAH – okrogla miza
Organizator: Kajakaška zveza Slovenije

Ali je hidroenergija resnično najbolj čista ali je reka resnično obnovljiv vir, če pri tem popolnoma spremenimo reko in njeno podobo. Kaj narediti, da lahko ohranimo naše okolje ter kako uskladiti naše potrebe z našimi željami, je vprašanje, ki bo rdeča nit te okrogle mize.
Pogovor bo vodil Rok Rozman. Rok Rozman je najbolj prepoznaven borec za ohranitev rek v njihovi naravni obliki. Preveslal je večino rek na Balkanu, kjer v naslednjih letih grozi potopitev kar 400 rečnih odsekov zaradi pridobivanja energije.

Dvorana Povodni mož, 16.30
»VSI SMO GORSKI KOLESAR JERNEJ«, kolesarski forum konzorcija odprimopoti.si
Organizator: Slovenski gorskokolesarski konzorcij odprimopoti.si  (v sklopu Aktivni in fit)


SOBOTA, 4. februar 
Dvorana Povodni mož, 11.00–12.00
NAJ TEMATSKE POTI V SLOVENIJI
Organizator: Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. So tiste, ki nudijo tako sprostitveni kot izjemen izobraževalno poučni moment. Razvijamo nove, z inovativno vsebino in interpretacijo, kakor posodabljamo obstoječe. Še posebej pa je potrebno pripraviti koordinacijo akterjev, ki se pojavljajo na sferi tematskih in drugih poteh. Tematske poti se živo predstavljajo v slovenski turistični ponudbi. Izbor za Naj tematsko pot poteka od l. 2011. Do danes se je na izbor prijavilo več kot 300 tematskih poti v Sloveniji.

Steklena dvorana – veliki oder, 14.00-15.00
TEMATSKE POHODNE POTI V SLOVENIJI, RAZGLASITEV  NAJ REGIONALNA POT 2016
Organizator: Turistična zveza Slovenije,  Zavod za gozdove Slovenije in Pohodništvo in kolesarjenje GIZ

Podrobnejši program si oglejte TUKAJ.

ODPIRALNI ČAS
Sejem je odprt od 10. do 19. ure. Redna vstopnica znaša 7, s popustom 5 evrov, na voljo pa je tudi družinska vstopnica (2 odrasli osebi in do 3 otroci) za 15 evrov. Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog Oddih.
Vabilo na slovesno odprtje sejma najdete TUKAJ. Prosimo, da se z njim izkažete ob vstopu na sejem.
Vabimo vas, da se za ogled sejem akreditirate prek spletnih strani ali osebno v Novinarskem središču v paviljonu Jurček.

 

MARJANA LAVRIČ
Vodja službe za odnose z javnostmi / PR Manager

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine