Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Slovenec in Avstrijka najhitrejša na SloEnduru na Koroškem

ni podpisa
ni podpisa
M.C.
1. 8. 2017 | 12:08
7:38

Slovenec in Avstrijka najhitrejša na SloEnduru na Koroškem

Vid Peršak in Petra Bernhard sta zmagovalca četrte dirke gorskokolesarske serije SloEnduro, Black Hole endura, ki je na Koroškem potekal na obeh straneh meje.

Na peti izvedbi dirke Black Hole enduro, ki je v okviru celotedenskega festivala Black Hole potekala v soboto na avstrijski strani Pece, v nedeljo pa na Jamnici nad Prevaljami, sta skoraj simbolično zmagovalca postala Avstrijka in Slovenec: Petra Bernhard in Vid Peršak, oba člana avstrijske ekipe Team Dorrong. Oba tudi vodita v razvrstitvi serije po štirih od šestih dirk.

V dveh dneh in štirih hitrostnih preizkušnjah se je pomerila stoterica tekmovalcev iz devetih držav. Tekmovanje je tudi zaključilo peti koroški gorskokolesarski festival, ki se je prejšnji konec tedna začel s krosom pokala SloXcup, vzponom na Uršljo goro in maratonom, med tednom pa vabil s turami in delavnicami.

ni podpisa
ni podpisa

Black Hole enduro se je v soboto začel s preizkušnjo na novi, 5 km dolgi Thriller na Peci z nekaj manj kot 1000 v.m. spusta. Proga leži ob svetovno znani progi FlowCountry, a je bolj naravna in tehnično zahtevnejša. Peršak si je tu v še malce vlažnih razmerah s časom 11 minut in 11 sekund prislužil kar neverjetnih 57 sekund prednosti pred drugouvrščenim Beljačanom Matthiasom Stonigom, tretji je bil še en Avstrijec, Vidov ekipni kolega Gerd Skant z minuto in 12 sekundami zaostanka. Bernhardova res ni imela prav številčne konkurence, za zmago je morala ugnati le tekmico Yano Dobnig (RLM Mondraker Racing Team), a je bila zato s 35. časom hitrejša od skoraj dveh tretjin moških.

V nedeljo so udeležence čakale še tri hitrostne preizkušnje v »singletrail parku« Jamnica. Peršak je dobil prav vse vključno z tretjo etapo vikenda, ki je zaradi dolžine in zahtevnosti štela kot Kenda SuperEtapa. Na drugi in tretji je bil za njim Skant, tretji pa Stonig, ki je pred rojakom uspešno branil svojo sobotno prednost. Na nekaj krajši četrti in zadnji pa se je na drugo mesto po treh četrtih rinil Domžalčan Nejc Huth (Energijateam.com), zaostal je le slabe 4 sekunde.

Na koncu je s skupnim časom 30 minut in 48 sekund svojo četrto zmago sezone slavil Vid Peršak, domačin s sosednjega Šentanela, ki dan po dirki dopolni 21 let. Na drugem mestu je Matthias Stonig zaostal minuto in 50 sekund in na tretjem Gerd Skant le 6 sekund več. Sledila sta Nejc Huth na 4. in Davor Kacin (Kamplc Racing Team) na 5. mestu.

ni podpisa
ni podpisa

Kategorije
Tudi Štajerka Petra Bernhard je ta konec tedna ostala nepremagana in je prednost pred Yano Dobnig še povečala. Ravenčan Robert Kordež (Black Hole Enduro Team) je s 6. mestom v absolutni razvrstitvi zmagal med veterani nad 40 let pred Avstrijcem Crijem Mairhoferjem (Team Dorrong) in Slovakom Petrom Drabikom (Kaktus Bike). David Ivartnik (Energijateam.com) je z 8. mestom osvojil svojo prvo zmago med mladinci, drugi je bil njegov klubski kolega Jakob Smolnikar in tretji Avstrijec Philipp Freudenberg (Radlager Mountainbikeverein). Z 9. mestom pa je zmago med mlajšimi veterani (30-39 let) osvojil Sebastjan Stres pred Blažem Černigojem (oba Kamplc Racing Team) in Avstrijcem Manfredom Morokuttijem (Enduro Beljak). V kategoriji hobi je zmagal Iztok Slapnik (Energijateam.com) pred Danielom Apreuteseiem (Avt) in Stefanom Varnerinom (Ita).

Zmagovalca sta povedala
Petra Bernhard: »Zelo mi je bilo všeč, proge so bile odlične, videlo se je, da so jih pripravili kolesarji. Vsi so navijali za nas, tudi redarji. Preizkušnje so bile dolge, ampak je nekako šlo. Danes je bilo skoraj povsem suho, v mokrem pa bi bilo zelo težko. Veselim se naslednje dirke doma pri Gradcu, to bo tudi avstrijsko prvenstvo.«

Vid Peršak: »Zadovoljen sem, vse je šlo po načrtih. Ostal sem cel in grem lahko mirno na dirko svetovne serije v Kanado. Zmaga je tudi lepo darilo za jutrišnji rojstni dan. Thriller na Peci je bila najboljša etapa SloEndura doslej! Navdušen sem. Tudi današnje etape so bile vredne svetovne serije, morda le še malo premalo tehnične.«

Drugi leto z najboljšimi na svetu?
V naslednjih tednih bodo pri svetovni enduro seriji (EWS – Enduro World Series) objavili koledar za sezono 2018. Med kandidati je tudi čezmejni koroški Black Hole enduro. Peci in Jamnici bi v tem primeru dodali še kakšno preizkušnjo v Mežiški dolini in tudi povezavo skozi Podzemlje Pece, pravi Anej Štrucl iz organizacije festivala. Že letošnji BH enduro je prinašal tudi točke za kvalifikacijsko razvrstitev EWS.

Letos SloEnduro še dvakrat
Do konca serije sta še dve dirki – konec septembra Enduro Gradec na Schöcklu na avstrijskem Štajerskem, nato pa finale dva tedna pozneje, Kamplc enduro 8. oktobra v Ajdovščini. Obe dirki bosta tudi državni prvenstvi. Vmes bodo kar tri enodnevne dirke serije 4Fun: 6. avgusta Matadown s skupinskim štartom z Matajurja (Ita), 27. avgusta na Krvavcu in 10. septembra v Kranjski Gori.


 

Koledar serije SloEnduro 2017
8./9. april – Enduro Grozni, Grožnjan (Hrvaška)
30. april – Enduro 3 Camini, Bazovica (Italija)
27./28. maj – Enduro Cerkno
28./29. julij – Black Hole enduro, Ravne-Prevalje
23./24. september – Enduro Gradec (Avstrija)
8. oktober – Kamplc enduro, Ajdovščina

O seriji SloEnduro
Slovenska serija v gorskokolesarskem enduru je pod imenom SloEnduro prvič potekala v sezoni 2013. Tekmovanja potekajo pod okriljem Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije, SloEnduro pa vodi odbor, v katerem so predstavniki prirediteljev in klubov.

O enduru
Gorskokolesarski enduro je še vedno mlada disciplina po zgledu motociklističnih enduro tekmovanj in avtomobilskih relijev. Tekmovanja združujejo več etap oziroma hitrostnih preizkušenj. Čas za pot od ene do druge preizkušnje je omejen, tekmovalec pa ima ponavadi določen čas štarta v posameznih preizkušnjah. Hitrostne preizkušnje večinoma vodijo navzdol, ravninski odseki in tudi krajši vzponi niso redkost. V dnevu je tako na sporedu do šest preizkušenj, tekmovanja pa so lahko enodnevna ali večdnevna. Zmagovalec je tekmovalec z najnižjim seštevkom časov posameznih preizkušenj.
Na enduro tekmovanjih se največ uporabljajo vsegorska kolesa s hodom vzmetenja od 14 do 16 cm, ponavadi je predpisana tudi druga zaščitna oprema poleg čelade.

Andrej Dekleva

Foto: MA_TEJ

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine