Snežni plazovi so bela smrt

Ko se pozimi odpravimo v gore, moramo nujno uporabiti plazovni trojček, ki je sestavljen iz plazovne žolne, sonde in aluminijaste plazovne lopate.
Fotografija: Matjaž Šerkezi: iskanje zasutega v plazu. FOTO: Peter Vrčkovnik
Odpri galerijo
Matjaž Šerkezi: iskanje zasutega v plazu. FOTO: Peter Vrčkovnik

V drugem delu si oglejte poučne video posnetke o plazovni žolni, plazovni sondi, lopati, kako iščemo zasutega prijatelja in kako se uporablja plazovni nahrbtnik.
image_alt
Vse, kar moramo vedeti, preden se odpravimo na zimski pohod

V Planinski zvezi Slovenije se zavedajo, da se bodo v prazničnem času v gore in hribe odpravili številni planinci, kar je dobro za njihovo boljše psihofizično počutje. K temu bodo pripomogle tudi praznično omiljene omejitve prehajanja občin. Praznični čas torej dobro izkoristimo, vendar se obnašajmo odgovorno, tako z vidika varnosti v gorah, kot z vidika varnostnih ukrepov za zajezitev koronavirusa.

Snežni plazovi so nepredvidljivi in se sprožijo takrat, ko to najmanj pričakujemo. Ko se pozimi odpravimo v gore, moramo nujno uporabiti plazovni trojček, ki je sestavljen iz plazovne žolne, plazovne sonde in aluminijaste plazovne lopate. Zakaj je pomemben?

Video: Varneje v gore pozimi/ plazovna žolna


Video: Varneje v gore pozimi/ plazovna sonda

 
Video: Varneje v gore pozimi/ plazovna lopata

 
Video: Varneje v gore pozimi/ iskanje zasutega v snežnem plazu

 
V gore pozimi se odpravimo v družbi. Po krivulji preživetja v primeru zasutja v snežnem plazu je ključnih prvih 15 minut. Pomeni, da moramo zasutega prijatelja najti s pomočjo plazovne žolne in izkopati v prvih 15. minutah. Vse, kar je kasneje, je malo ali nič možnosti za preživetje. Zato je naša dolžnost, kot obiskovalca gora, da se dobro naučimo iskanja s pomočjo žolne in predvsem, da upoštevamo priporočila stroke (planinskih vodnikov PZS, gorskih reševalcev, gorskih vodnikov) in da do zasutja v plazu sploh ne pride. 

Video: Varneje v gore pozimi/ uporaba plazovnega nahrbtnika

 
Plazovni nahrbtnik je pripomoček s katerim imamo največ možnosti preživetja v primeru zasutja v plazu. Svetujemo ga vsem, ki se v zasnežene gore odpravljajo pogosteje, kot so turni smučarji. A ob tem še dodatno planince nagovarjamo, da uporaba plazovnega nahrbtnika še ne pomeni, da se lahko dodatno izpostavljamo tveganju, v smislu: »Dajmo odpeljati, saj imamo plazovni nahrbtnik. Če se utrga plaz, se bomo že izmazali.«

Po znanje na tečaje

Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, svetujemo, da se vključijo v planinska društva  in se pod vodstvom planinskega vodnika PZS v organiziranih skupinah odpravijo v gore. Dobrodošlo je tudi znanje, ki ga lahko pridobijo na tečajih varnejše hoje v gore v organizaciji društev Gorske reševalne zveze Slovenije, posameznih planinskih vodnikih PZS in gorskih vodnikih.
 

Zakaj postati član PZS?


Zato, ker s tem postanem član 60 tisoč velike družine planincev.
Pred odhodom v gore, še posebej če se odpravljamo v tujino, nujno poskrbimo za zavarovanje v primeru reševanja v gorah. Zavarovanje je v celoti vključeno v članarino Planinske zveze Slovenije. Poleg številnih ugodnosti pa člani Planinske zveze Slovenije trajnostno prispevamo v obnovo planinskih koč in skoraj 10 000 kilometrov planinskih poti, naravnih plezališč, za katere skrbijo prostovoljci v planinskih društvih.

Video: Varneje v gore pozimi/ članarina PZS


PZS vabi v Malo šolo planinstva, kjer sproti objavljajo poučne, zabavne in preventivne vsebine iz sveta planinstva. Več informacij o varnejšem obiskovanju gora pa najdete v njihovem spletnem kotičku Varneje v gore.
Posebna zahvala gre Društvu gorska reševalna služba Kamnik za večkratno pomoč pri pripravi preventivnih vsebin za varnejši obisk gora.

Najboljši razgled je po najtežjem vzponu. Naj vas do tja vodi varen korak, jasne misli in zdravo srce! Varno na planinskih poteh in doživetij polno 2021.
image_alt
Vse, kar moramo vedeti, preden se odpravimo na zimski pohod

***
Videoprodukcija izobraževalnih filmov:  Peter Vrčkovnik
Tekst: PZS, Miroslav Cvjetičanin

Komentarji: