Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Sprehodi pod morjem

ni podpisa
ni podpisa
M.C.
18. 1. 2017 | 12:01
5:52

Plavalni klub Slovenske Konjice in mesto Slovenske Konjice že 9. leto zapored organizirata festival podvodnega filma in fotografije »Sprehodi pod morjem«, ki je edini te vrste v jadranski regiji.

Festival se bo odvijal med 27. in 28. januarjem 2017 v Kulturnem domu Slovenske Konjice.

V letošnjem letu k njim prihaja nekaj izjemnih posameznikov, ki s svojimi zgodbami prinašajo presežke na področju potapljanja in umetnosti, povezane z njim.

JAMSKO POTAPLJANJE

Francoz Frederic Swierczynski velja za enega izmed desetih najboljših jamskih potapljačev na svetu. V Evropi je manj kot deset »speleonavtov, kot se sami imenujejo, ki prakticirajo ta šport iz drugega sveta, ki raziskuje še zadnje nedotaknjene delčke naše Zemlje. Swierczynski pravi, da je to amfibijska verzija speleologa, en dan si potapljač, drugi dan pa speleolog ali kar oboje v istem dnevu. Med njegove največje uspehe vsekakor spada raziskovanje jame Mescla nad Nico, katere globina naj bi bila 500 metrov. Je lastnik francoskega rekorda v jamskem potapljanju, ki znaša -267 metrov.
Swierczynski je tudi lastnik najdlje trajajočega potopa, ki je trajal skupno 27 ur. Ta potop se je zgodil med raziskovanjem jame Font del Truffe, ki je znana po številnih sifonih.

ni podpisa
ni podpisa


GLASBA

Francoz Ludovic Beier je odraščal v glasbeni družini, s francosko tradicionalno glasbo, pred leti pa ga je glasba zapeljala v džez. Njegov glasbeni stil je poduhovljen in drzen, pogosto zaide na številna stran pota. Nedvomno daje harmoniki novo ime, saj njegovi prsti švigajo po tipkah po neverjetnih poteh. Poleg virtuoznega igranja je tudi aranžer in skladatelj ter ima svojo zasedbo Ludovic Beier Quartet, s katero igrajo »cool and latin« francoski džez. Poleg igranja na evropskih najbolj poznanih festivalih in klubih je nastopal tudi v ZDA v zasedbi Django Reinhardt Project, igral pa je tudi na Montrealskem mednarodnem džez festivalu. Na nastopih v Franciji in po Evropi igra z nekaterimi najboljšimi predstavniki django/swing džeza: Angelom Debarrejem, Doradom Schmittom, Floriom Nieculescujem. Imel je tudi čast nastopiti v Carnegie Hall s Toots Thielemans, skupaj s prestižnimi imeni, kot so Herbie Hancock, Ivan Lins in Eliane Elias.

PODVODNA FOTOGRAFIJA, VIZUALNA UMETNOST

Nizozemka Adindi van der Hoek z umetniškim imenom dindi. se s svojo uprizoritveno podvodno fotografijo osredotoča na neskladje in ravnotežje ženske duše, s poudarkom na nekdanji podobi matere in ženske. Odsev, popačenje in gibanje vode so pomembni elementi v njenem slikovnem jeziku. Protislovje je sestavni element vsake fotografije. Kar izgleda vilinsko, se spremeni v fotografijo s frustracijo in uničenjem. Gledalec je soočen s fotografijami, ki so intimne in prikazujejo boj jazov. Dindi ustvarja tudi kostume in druge pripomočke, uporabljene na fotografijah, kar ji omogoča nadzor svojega dela na vsakem koraku. Doslej je razstavljala na Nizozemskem (Amsterdam, Haag …), Nemčiji (Berlin, Hamburg …), Belgiji (Bruselj), Franciji (Carrousel de Louvre v Parizu), Veliki Britaniji (London), v ZDA (New York, Los Angeles), na Japonskem (Tokio) in drugod.

ni podpisa
ni podpisa


DOKUMENTARNI FILM

Daniel Rodriguez in Monica Gonzales sta Španca, ki prinašata zgodbo, film The Sea of Life, ki je prejel številne nagrade na različnih svetovnih festivalih. Dokumentarec gledalca vabi k razmišljanju o pomenu morskih vrst za življenje na Zemlji in ga nagovarja k spoštovanju različnih ekosistemov. Daniel Rodriguez je podvodni snemalec in potapljaški inštruktor, ki je prejel več nacionalnih in mednarodnih nagrad za podvodno fotografijo. Mónica González je novinarka, ki je delala za različne televizijske in radijske hiše. Je scenaristka in režiserka TV serije SeaWay, kjer je posnela 13 epizod širom sveta.

POTAPLJANJE NA POTOPLJENE LADJE, PODVODNA FOTOGRAFIJA

Riječan Danijel Frka spada med starejšo generacijo podvodnih fotografov. Njegovi prvi poskusi podvodne fotografije segajo v leto 1978, ko je s svojim Kodakom Instamaticom v Maresovem podvodnem ohišju naredil prve fotografije. V vseh desetletjih se je njegova fotografija prilagajala trendom in danes z uporabo vrhunske digitalne opreme s svojimi deli navdušuje tudi izven Jadranske regije. Poleg podvodne fotografije je njegova strast in ljubezen raziskovanje potopljenih ladij in z njimi povezane zgodovine. Bil je med pobudniki projektov kot so Viški brodolomi in Szent Istvan. Je koavtor dokumentarne serije Veliki brodolomi Jadrana in koavtor knjige Skrivnosti Jadrana, ki je prevedena v šest jezikov. Je sodelavec časopisa National Geographic Hrvatska in britanske revije Diver. Pri Hrvaški potapljaški zvezi je odgovoren za podvodno fotografijo.

ni podpisa
ni podpisa


POTAPLJANJE

Anglež Edward E. Roberts je predstavnik mlade generacije fotografov in snemalcev. Delo v potapljaški industriji ga je peljalo na številne lokacije, kjer se je navdušil nad živalmi, izobraževanjem in kamero. Sodeloval je z BBC-jem in Discovery channelom.

 

Alenka Fidler

Za dodatne informacije in dodatna gradiva so vam na voljo.

www.sprehodipodmorjem.si
www.iahd-adriatic.org
 


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine