Sprejmite mraz in obujte športne copate

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Mraz je. Temačno. Morda celo sneži. To so vremenski pojavi, ki marsikaterega občasnega in ne tako navdušenega rekreativca zadržijo v toplem objemu postelje in odeje, po možnosti z vročo čokolado v rokah. Veliko smo že napisali o teku v mrzlem vremenu, celo snegu, a vseeno se zadeve nismo lotili iz motivacijskega pogleda, ko se je treba samo prepričati, da bo prihajajoča vadba dobra, malce potrpeti in si zopet polepšati dan. Že, dnevi z vročo čokolado in odejo so prav tako lepi in čarobni, toda ne sme jih biti preveč.

Če greste v mrzlem vremenu preteči nekaj kilometrov, pustite svoj pametni telefon doma, ali pa ga ugasnite, naj vas ne spominja kako mrzlo zunaj dejansko je, da se ne boste slučajno premislili.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več plasti oblačil

Zlahka se lahko zaradi teme ali mrzlega vremena prepričamo, da vadba danes ni mogoča. Dr. Jonathan Dugas, katerega doktorsko delo temelji na človeški regulaciji telesne temperature pravi, da lahko tudi z minimalnimi denarnimi vložki v športno opremo (rokavice, kapa, rokavi) rešimo ta problem. Poleg tega pa niti ni slabo če vas na začetku malček zebe, v nekaj minutah se boste ogreli in morda kakšen del opreme celo odvrgli. Dr. Dugas je tudi sam navdušen tekač, a vseeno pravi, da pa nam v arktičnem mrazu vseeno ni treba teči. Takrat pa iz omare le potegnite vročo čokolado.

Na naši spletni strani smo pisali tudi o tem, da tek v hladnem vremenu poviša porabo energije in da s tem pokuri več kalorij.

Začnite ogreti

Prva taktika teka v mrazu, ki smo jo omenili zgoraj, da se dobro oblečemo in ogrejemo na mrazu je zagotovo primerna, a obstaja še drug način. Ogrejte se doma, z osnovnimi vajami, ki vam bodo pognale kri po žilah in dvignile srčni utrip. Še vedno naj bo oblačil dovolj. »Včasih pravijo, da če začnemo s tekom že ogreti, se bomo med nabiranjem kilometrov pregreli. A včasih iz psihološkega stališča pomaga, da začnemo ogreti in pripravljeni,« pravi tekaški trener Eric Orton.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Bodite kreativni

Uporabite zimo in hladno vreme kot avanturo s katero lahko pobegnete pred vsakdanjo rutino. Morda poskusite s tekom na smučeh za spremembo, zapeljite se z gorskim kolesom (in čelado) po spolzkih terenih, tecite v skupini, poskusite se v duatlonu, izkoristite polno luno in se odpravite na tek v svetli noči, …

»Včasih smo tako zakoreninjeni v našo rutino, da nas je strah od nje odstopati, saj smo prepričani, da rezultati ne bodo isti. Ampak iz stališča naše pripravljenosti je razgibana vadba nekaj najboljšega, kar se nam lahko zgodi,« pravi Orton. Kaj pa turna smuka? Navkeber se boste namučili in razširili pljuča, navzdol boste utrdili noge. Popolno.

foto:getty images; shutterstock

Več iz te teme:

Komentarji: