Superživilo, ki ga športniki ne marajo

Tako kot zelje, tudi ohrovt slovi po številnih blagodejnih učinkih na delovanje našega telesnega mehanizma.
Fotografija: Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec

V tokratnem Poletovem receptu bo glavno vlogo odigrala glava in sicer ohrovtova. To glavo bomo razstavili na liste, ki ji pripadajo in vanje nadevali mesni nadev, vse skupaj pa lepo zapekli. Verjetno ste že kliknili na drugi članek? 
image_alt
Nagrada v kategoriji najbolj kalorična sladica

O super zdravem ohrovtu smo že nekajkrat govorili. Tako kot zelje, tudi ohrovt slovi po številnih blagodejnih učinkih na delovanje našega telesnega mehanizma.
image_alt
Krompirjev polpet z jogurtovim prelivom

Tako si je tudi prislužil uvrstitev med seznam modernih tako imenovanih superživil. Da, prav ste prebrali, čeprav na Poletu izraza superživilo, ne maramo preveč. Bogat je z vitamini in mineralnimi snovmi, ki jih naše telo dnevno potrebuje. Seveda pa tudi z balastnimi snovmi dobro uravnava prebavo in še bi lahko naštevali.
Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec
Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec

Ohrovtov zvitek je kombinacija zelenjave in obilo beljakovin, poleg pa smo dodali še malenkost ogljikovih hidratov. Tako si na krožnik pričaramo lepo kompleksen in celosten obrok, ki je  tudi relativno enostaven in hiter za pripravo.
 

Za 4 osebe potrebujemo:


Četrt kg starega kruha
Manjša ohrovtova glava
Sol, poper
Pol kg mletega mesa
2 stroka česna
Pol čebule
Nekaj krušnih drobtin
3 jajca
Pest peteršilja
1 mocarela ali drug riban sir po želji

Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec
Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec

Priprava:

Cele liste ohrovta damo v lonec slanega kropa injih na hitro pokuhamo, da se zmehčajo. Odcedimo in ohladimo jih. Lotimo se nadeva. Kruh nekaj časa namakamo v topli vodi. Sesekljano čebulo, česen, meso, peteršilj, jajca, dobro ožet kruh, sol, poper in drobtine dobro pregnetemo. Z drobtinami uravnavamo gostoto mase.
Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec
Recept za ohrovtov zvitek. FOTO: Tanja Drinovec

Nato sledi izdelava zavitkov. Na ohrovtov list položimo kepico mesnega nadeva. Zgornji in spodnji rob lista zavihamo čez nadev, nato pa zavijemo še desnega proti levemu. Da zavitki čvrsto stojijo skupaj, si pomagamo z zobotrebci, ki jih zapičimo skoznje. Vse zavitke zložimo v pomaščen pekač in jih potresemo s sirom. Pečemo jih v pečici pri temperaturi 180 stopinj približno pol ure.

Komentarji: