Tekači, vabljeni ste na celovite meritve telesnih (a)simetrij

Projekt: Telesne asimetrije kot dejavnik tveganja za nastanek mišično-skeletnih poškodb: proučevanje mehanizmov nastanka in razvoj korektivnih ukrepov za njihovo odpravljanje s ciljem primarne in terciarne preventive.
Fotografija: Meritve bodo zajemale vrednotenje (a)simetrij v jakosti/moči, gibljivosti in stabilnosti. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Meritve bodo zajemale vrednotenje (a)simetrij v jakosti/moči, gibljivosti in stabilnosti. Foto: Shutterstock

Vljudno vas vabimo na celovite meritve telesnih (a)simetrij, ki bodo potekale marca 2020 med vikendi (14. in 15.3., 21. in 22.3. ter 28. in 29.3.) v Ljubljani na Fakulteti za šport. Posameznik bi opravil en obisk v trajanju do 3 ure.  
 
Kriteriji za vključitev Starost 18-55 let, obeh spolov, najmanj 3 leta (rednih) tekaških izkušenj, tek redno 2-krat tedensko ali pogosteje, lahko v kombinaciji z drugimi cikličnimi/vzdržljivostnimi tipi treningov.  
 

Vsebina meritev  


Meritve bodo zajemale vrednotenje (a)simetrij v jakosti/moči, gibljivosti in stabilnosti. Te zajemajo različne gibalne naloge, katerih zahtevnost je primerljiva s tistimi, ki jih izvajate v okviru trenažnega procesa. Nato bomo še na tekaški stezi vrednotili hojo in tek v oziru prisotnosti (a)simetrij med izvedbo te vrste gibanja. Opravili bomo tudi kratko anamnezo (vprašalnik) zgodovine poškodb in športnega udejstvovanja ter s pomočjo ocenjevalnih lestvic vrednotili nekatere psihološke mere, kot so samo-učinkovitost, pozitivnost in kakovost spanja, z namenom odkrivanja povezav med (a)simetrijami in poškodbami ter oblikovanjem usmeritev za bodoče preventivno/korektivno delovanje. 
 
Povratna informacija in praktična uporabnost V roku 3-eh do 4-ih tednov po zaključku vseh meritev, boste udeleženci prejeli poročila, v katerih bodo popisane morebitne večje asimetrije. Nato boste povabljeni na srečanje, kjer vam bodo predstavljeni rezultati opravljenih meritev in priporočila za vadbo usmerjeno v odpravo prisotnih nepravilnosti. Z odpravljanjem asimetrij namreč pomembno pripomoremo k učinkovitejšemu in varnejšemu športnemu udejstvovanju. 


 
Kako se prijavite? Zaradi ustrezne in pravočasne priprave na izvedbo meritev, prosimo zainteresirane, da se prijavite najkasneje do 20. 2. 2020, preko spletne strani https://prijava.telasi.si/, kjer vpišete geslo »2020telasi123« in opravite rezervacijo, kot vas vodijo usmeritve na strani.  
 
Vodja raziskave prof. dr. Nejc Šarabon, dipl. fiziot., prof. šp. vzg.

Preberite še:

Komentarji: