Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Test opreme: Gorska kolesa ali vrnitev h koreninam

Kum nad Trbovljami, Roman Ledinek, Barbara Ledinek, planinska koča na Kumu, najboljša planinska koča v Sloveniji gorsko kolesarstvo 2015 Kum Slovenija
[Kum nad Trbovljami, Roman Ledinek, Barbara Ledinek, planinska koča na Kumu, najboljša planinska koča v Sloveniji 2015,gorsko kolesarstvo]
Kum nad Trbovljami, Roman Ledinek, Barbara Ledinek, planinska koča na Kumu, najboljša planinska koča v Sloveniji gorsko kolesarstvo 2015 Kum Slovenija [Kum nad Trbovljami, Roman Ledinek, Barbara Ledinek, planinska koča na Kumu, najboljša planinska koča v Sloveniji 2015,gorsko kolesarstvo]
Miroslav Braco Cvjetičanin
4. 6. 2015 | 10:06
15. 10. 2015 | 10:10
10:44

Predstavljajte si idealno vožnjo s kolesom. Nikjer nobenega avtomobila, osamljene asfaltne ceste, pozabljene makadamske, brezpotja. Mešanica cest, ki zagotavljajo užitek. Izbrati moramo še kolo. Kolesa so vsako leto dražja in bolj zapletena, in če pomislite zraven še na pripadajočo nujno opremo, kot so čelada, kolesarske hlače in čevlji, rezervni pribor z mini tlačilko, prtljažnik za avtomobil... Prehitro se zgodi, da pogledate po kateri drugi športni rekreaciji.

Tokrat predstavljamo deset koles, zaradi katerih vam ne bo treba po posojilo. Predstavljamo vam gorska kolesa, o katerih menimo, da ponujajo največ užitka za najmanj denarja. Gorsko kolo ni izključno in samo za gore. Gorsko kolo je predvsem za vožnjo tam, kjer ni hrupa, slabega zraka, avtomobilov, gneče in neskončno dolgočasnih asfaltnih cest. Ta kolesa so dobila toliko bratov in sester, ki so svoje poslanstvo tako ozko specializirali, da nam je na koncu vseh koncev ostalo preprosto, dobro, staro gorsko kolo. Vse, kar od gorskega kolesa pričakujemo, so širše in bolj grobe gume, veliko prilagodljivih prestav, vzmetenje na vilicah, udoben sedež, udobno krmilo in da ne tehta več kot naše kolo za v službo ali na tržnico. Predstavljamo vam gorska kolesa od 400 do 1000 evrov; pravzaprav vam predstavljamo točno to, kar potrebujete, da bi bil vaš oddih v naravi boljši, kot si predstavljate, in hkrati, da bi vaše telo imelo krasen pripomoček za razgibavanje. Ne bom napisal, da so to kolesa za začetnike. Raje napišem, da so to kolesa, ki povsem zadovoljujejo potrebe vsakogar, ki rad kakovostno kolesaril. Če še niste ali je minilo nekaj let od nakupa vašega zadnjega nakupa kolesa, moram opozoriti, da se je svet gorskih koles malo spremenil. Zdaj boste opazili kolesa, ki imajo 26-, 27,5- in 29-palčna kolesa, pardon, kolesa nimajo koles, imajo obročnike! Naj vas to ne vznemiri, kateregakoli boste izbrali, boste zadovoljni. Ne bom napisal, da gre za nove modne mušice, bom pa, da gre za menjavo standarda. Veste, prodajalci koles morajo vsakih dvajset let ponuditi nekaj novega, da nas privabijo.

Še to: kdor misli, da je to kolo preslabo zanj, ker ni karbonsko in nima fedrov vsepovsod, naj povem, da so se proizvajalci in prodajalci poskušali prilagoditi vsem tistim, ne potrebujete odvečne »krame«, da bi se počutili kar se da dobro. In to jim je uspelo, v svoji proizvodnji in prodajnem programu so obdržali »trdake« (gorsko kolo, ki nima vzmetenja zadnjih vilic) ter s to potezo še vedno ostali zvesti kolesarjem, ki jih dirkanje čez drn in strn s koreninami in skalami vred, pretirano ali sploh ne zanima …

In še to: trdaki so ponovno »in«, kar pomeni, da, če hočete biti modni kolesar, vozite tako kolo, ki ima samo enega ali pač nobenega, »fedra« namreč.

Trek Marlin 6

ni podpisa
ni podpisa

cena: 594 €

okvir: aluminij, polintegrirana glava okvirja, nosilci za prtljažnik in blatnike

skupina: Shimano Altus

prodaja: Funsports Ljubljana

Pri Treku nikoli ne morete biti razočarani. Gre za znamko, ki ne proizvaja slabih koles, ampak zgolj in samo dobre in najboljše. Marlin 6 je rekreativno gorsko kolo, ki je primerno tudi za daljše dneve na kolesu, večje izzive na stezicah ter predvsem zabavanje v kolesarjenju. Kolo je izdelano s filozofijo Smart Wheel Size, kar pomeni, da je velikost plaščev in obročev prilagojena velikosti okvirja. Vilice imajo 100 milimetrov hoda, 24–stopenjski prestavni sistem in ima hidravlične disk zavore Tektro M290.

 

Cannondale Trail 4

ni podpisa
ni podpisa

cena: 849 €

okvir: aluminij 6061, dvakrat tanjšane stene cevi, glava okvirja 1-1/8«

skupina: Shimano Altus/Alivio

prodaja: Funsports Ljubljana

Še ena znamka, ki je že tako dolgo na kolesarskem trgu, da si preprosto ne more privoščiti slabega kolesa. So med vodilnimi v gorskem kolesarjenjem na svetu. Odlična gorska kolesa srednjega razreda, ki so v celoti prirejena izkušenim in začetniškim kolesarjem. Okvirji različnih velikosti se med seboj razlikujejo po različno širokih ceveh, velikosti ustrezna pa je tudi velikost plaščev, najmanjša dva okvirja imata 27,5-palčne (650b) plašče, srednji in veliki okvirji pa 29-palčne.

 

Merida big seven 300

ni podpisa
ni podpisa

cena: 840 € | okvir: aluminij 6661

skupina: Shimano Deore/Alivio

prodaja: Merida Slovenija

Izjemno trdna in svetla struktura aluminija, ki prihaja iz letalske industrije. Merida dodatno spremeni strukturo aluminija z dovajanjem toplote med preoblikovanjem. To je potrebno za izdelavo »double butted« oziroma dvakrat tanjšane cevi, idealne za proizvodnjo lahkih in togih okvirjev.

Merida spada med vodilne proizvajalce koles na svetu, zato, karkoli boste izbrali iz njihove proizvodnje, lahko potrdimo, da gre za vrhunsko kakovost. Velika sedmica 300 sodi med najboljša kolesa v tem razredu. Odlikuje ga izjemna vodljivost po vseh terenih in geometrija, ki hkrati zagotavlja udobnost in dopušča večje hitrosti. Nas je navdušil kot odličen plezalec!

 

Scott Aspect 740

ni podpisa
ni podpisa

cena: 639 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano/Alivio

prodaja: Maxisport Ljubljana

Večji brat Aspecta 680, kar pomeni, da je opremljen s 27,5-palčnimi kolesi po standardu 650B, ki so najboljši kompromis med hitrostjo, udobjem, trakcijo in okretnostjo kolesa. Aspect 740 je odlična izbira za vse, ki »ne marate« serviserjev. Nas je navdušil predvsem s svojo lahkotno vodljivostjo po brezpotjih. Ne, to ni kolo za začetnike, ampak za tiste, ki bi radi dobili največ za najmanj denarja. Vsekakor gre za veliko presenečenje.

 

Scott Aspect 680

ni podpisa
ni podpisa

cena: 419 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano

zastopa: Intersport

Aspect pomeni udobje, združeno z inovativno tehnologijo. Kolesa so lahka, učinkovita in opremljena s kakovostno opremo. Geometrija kolesa omogoča udobno vožnjo vsakemu gorskemu kolesarju. Serija koles Aspect je zasnovana tako, da so kolesa lahka, učinkovita in razumno cenovno umeščena. Značilnost serije je udobna geometrija z močno spuščeno zgornjo cevjo, ki povečuje razdaljo med zgornjo cevjo okvirja in kolesarjem, kar je zelo uporabno na terenu, geometrija sama pa zagotavlja odzivnost ter natančno vodljivost kolesa. Obročnika sta 26-palčna, kar je zdaj že redko, vendar ga predstavljamo zato, ker so še vedno zelo učinkoviti, še posebej za otroke in kolesarje nižje rasti.

 

Giant Talon 2

ni podpisa
ni podpisa

cena: 799 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano XT / Deore

prodaja: Aha Kranj

Giant je največji proizvajalec športnih in mestnih koles na svetu, zato o njegovi kakovosti ni dvoma. Talon sodi med kolesa, ki ga odlikuje najboljši aluminij za izdelavo koles. Sodi tudi med najlažje v svojem razredu. Geometrija je prilagojena za dolge ture po različnih terenih. Giantova kolesa veljajo za najzanesljivejša in najbolj trpežna kolesa. Talon, ki smo ga preizkusili ima 27,5-palčna platišča, navdušil nas je s svojo enostavnostjo in učinkovitostjo na lepih in slabih cestah.

 

KTM Peak 1.0

ni podpisa
ni podpisa

cena: 630 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano / Deore

prodaja: Hervis

KTM je avstrijski proizvajalec vrhunskih koles, v svetu pa je bolj znan po svojih motociklih. Peak sodi med tista kolesa, ki jih odlikuje odlična izdelava. To pomeni, da lahko pozabite na serviserje. Priporočamo ga tako izkušenim kolesarjem kot tudi tistim, ki iščejo svoje prvo gorsko kolo. Razlog je preprost, saj nas je kot izkušene kolesarje zelo lepo presenetil. Vodljivost je odlična, geometrija ne utruja niti po najslabših terenih, teža pa je tudi povsem primerljiva s podobnimi v tem razredu koles.

 

X-Fact Fly XT

ni podpisa
ni podpisa

cena: 609 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano

prodaja: Hervis

X-Fact gorska kolesa postajajo pri nas vse bolj priljubljena. Razlog sta cena in kakovost. Težko boste našli tako kakovostno gorsko kolo za tako ceno. Je nekoliko težji od preostalih, ki smo jih preizkusili, vendar med gorskimi kolesi v tem razredu ni moteča. Zelo dobro se znajde na vseh terenih, je lepo vodljivo in že po nekaj kilometrih je jasno, zakaj ima vsako leto več privržencev. Nepričakovano nas je zelo pozitivno presenetil!

 

Genesis Impact 8.0

ni podpisa
ni podpisa

cena: 999 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano/Deore/SLX

prodaja: Intersport

Za evro manj kot tisoč boste odšteli za kolo, ki vas bo navdušilo za gorsko kolesarjenje. Gre za 29-palčnega orjaka, ki ne pozna slabih poti. Genesis je že uveljavljena Intersportova znamka in vsako leto lahko opazimo več njihovih koles tudi med najbolj izkušenimi kolesarji. Presenetili so nas z opremo, s katero so opremili kolo za tisoč evrov, in s kakovostjo okvirja. Kaj si lahko sploh še želimo za ta denar?

 

Head Tacoma

ni podpisa
ni podpisa

cena: 700 € | okvir: aluminij

skupina:

prodaja: Intersport

Gorsko kolo, prilagojeno nežnejšemu spolu. To pomeni, da je geometrija prilagojena ženskam, kar omogoča veliko udobnejšo vožnjo. Žensko telo je drugačno od moškega, česar se zavedajo tudi v Headu, zato so jim prisluhnili in se jim povsem prilagodili tako z videzom kolesa kot njegovimi voznimi lastnostmi. Priporočamo začetnicam kot tudi izkušenim kolesarkam. Nas je navdušil videz!

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine