Uvod v šolo teka na smučeh

Odločili ste se poskusiti s tekom na smučeh. Prikimavamo in odobravamo. Oglejte si dva videa, ki vam bosta pomagala v smučino.
Fotografija: Pojdimo na rekreacijsko območje z urejenimi tekaškimi stezami in smučarskotekaško šolo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Pojdimo na rekreacijsko območje z urejenimi tekaškimi stezami in smučarskotekaško šolo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pri Poletu smo popolnoma prepričani, da lahko hoja in tek na smučeh naenkrat postaneta velika želja mnogih, ki se doslej z njima še niso seznanili. V prejšnjih letih smo pisali – in dr. Janez Pustovrh s fakultete za šport je bil v tem izjemen – tako o lepoti kot o koristi teka in predvsem svetovali, kako pravilneje in hitreje in z manj napora teči, zdaj pa je priložnost, da se posvetimo čistim začetnikom, tistim, ki tega prelepega športnega početja ne poznajo. Oglejte si video, ki je eden izmed serije, ki smo jih Poletovci posneli pred leti skupaj s Pustovrhom. Leta so minila, vendar sama tehnika teka na smučeh ostaja enaka.

Najboljša možnost za učenje je tečaj teka na smučeh. En dan v tečaju je vreden toliko kot dve, tri sezone samouštva!

Pojdimo na rekreacijsko območje z urejenimi tekaškimi stezami in smučarskotekaško šolo. Pustimo se poučiti tudi o bontonu, ki velja na tekaških stezah – te so namenjene teku, in ne peš hoji, nikakor tudi ne sprehajanju psov. Tudi to se dogaja, žal zato, ker ljudem, ki to počnejo in tudi uživajo v zimi, ni nihče povedal, da ni najbolje. Primož Kališnik je v treh nadaljevanjih razložil vso teorijo, ki bi jo vsak začetnik moral vedeti. 
image_alt
Smučarski tek za telebane. Ali pač: gremo vsi v smučino!

Zdaj pa se le posvetimo smučarskemu teku za telebane. Da ne bo pomote: to ni slabšalni izraz, kje pa, ampak vse drugo. To je le druga beseda za navdušene začetnike!
 

Uvod v šolo teka na smučeh

Palice za smučarski tek


Sestavljene so iz ročaja z zanko, stebla, krpljice in konice. Steblo palice je izdelano iz različnih materialov (karbon, fiberglass, aluminij …), kar se pozna pri njihovi teži in ceni. Za slabše pripravljene tekaške terene in celec uporabljamo palice z večjo krpljico, kar preprečuje vdiranje palice v sneg. Za tek v klasični tehniki izberemo primerno dolžino palic tako, da jih v trgovini prislonimo vzporedno k vzravnanemu telesu (smo v čevljih).

Ustrezna višina naj bi segala nekje pet centimetrov pod višino naših ramen. Za tek v drsalni tehniki izberemo primerno dolžino palic tako, da jih v trgovini prislonimo vzporedno k vzravnanemu telesu (smo v čevljih). Ustrezna višina naj bi segala do višine brade. Proizvajalci svetujejo tudi teoretično izbiro palic z izračunom na podlagi formul. Za klasično tehniko: telesna višina x faktor 0,85, za drsalno tehniko: telesna višina x faktor 0,90. Sicer pa tudi posamezni proizvajalci priporočajo izbiro dolžine palic za posamezno tehniko teka glede na telesno višino.

Komentarji: