Vadbeni miti: Masaža po vadbi in maščobe redijo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsak vadbeni načrt, prehrano pred in po vadbi, pripomočke, ki krajšajo čas med vadbo, kraj in čas aktivnosti in ostale dejavnike si posameznik izbere sam, zato vadbeni miti, ki jih bomo v naslednjih tednih razbili morda ne veljajo za vas, vsaj nekateri ne. Izpostavljamo tiste mite, ki so z dobrim marketingom prepričali uporabnika, da je to nekaj, kar nujno morajo vključiti v svoje življenje ali vadbo, da brez tega pač ne gre. Prihranite kakšen evro in kakšno uro časa za preživljanje z družino ali prijatelji, nekatere aktivnosti, ki so bolj kot ne potrata energije in časa pa opustite.

Vadbeni mit 3: "Masaža po vadbi pomaga pri regeneraciji mišic."

Načeloma bi morala ta trditev držati vodo in masažo ustoličiti na vrh najboljših načinov regeneracije, poleg primernega in zadostnega vnosa beljakovin v telo.

 

ni podpisa
ni podpisa

Znanost pravi: Masaža je dolgo časa veljala za ultimativno orožje za regeneracijo telesa po težki vadbi. Vse do leta 2010, ko so kanadski raziskovalci objavili študijo, v kateri je 12 moških z vso močjo stiskalo predmet, dokler njihove mišice na rokah niso bile izmučene. Takoj po testu so prejeli profesionalno masažo. "Namesto povečanja pretoka krvi v mišicah je masaža v resnici ta pretok pomanjšala v primerjavi s tem, da posameznik ne bi počel prav nič in počival. Masažni gibi so kompresirali majhne krvne žile," pravi Michael Tschakovsky, avtor študije in profesor na šoli kineziologije in zdravstvenih študij na univerzi Queens v zvezni državi Ontario.

A masaže ne smemo kar tako izločiti. Leta 2015 so na univerzi Ohio State izpeljali študijo in poskuse na zajcih, ki so jih gnali skoraj do mišičnih poškodb, potem pa z posebej izdelanim mehanizmom masirali obolele mišice in dokazali, da so si zajčki z masažo hitreje in povsem opomogli.

Uničen ali ne?: Vsaka medalja ima dve plati in skoraj za vse bi lahko našli dve različni mnenji. Zato bomo politično korektni - če čutite, da vam masaža pomaga, se prepustite povadbenim užitkom, drugače pa poskrbite za vnos beljakovin v svoje telo. Sicer pa so prenekatere študije pokazale, da je masaža 15 minut po vadbi odlična, precej boljša, kot če jo prejmete dva dni kasneje. Mit o masaži je potrjen.

ni podpisa
ni podpisa

 

Vadbeni mit: "Maščobe so na svetu, da nas redijo."

Vsak, ki vsaj približno sledi prehranskim in zdravstvenim smernicam, pa tudi naši spletni strani ve, da to ni res.

Znanost pravi: V zadnjih treh desetletjih je povprečen Američan skoraj 10 kilogramov težji kot prej. Ampak to lahko prenesemo le na 10 kalorij na dan več, kot 30 let nazaj. Zato Glenn Gaesser, profesor vadbene fiziologije na univerzi Arizona State, pravi, da je težko in prehitro delati zaključke. Dolgo časa smo maščobe pretvarjali v največje prehransko zlo. Potem so na vrsto prišli tudi ogljikovi hidrati. A vemo, da naše telo potrebuje maščobe in hidrate in da so celo koristni. "Ogljikovi hidrati stimulirajo svojo oksidacijo v telesu in zavirajo oksidacijo maščobe. To pomeni, da ko pojeste velik kos belega kruha s polnomastnim sirom, boste kos kruha pokurili, sir pa se bo namestil v vaših maščobnih celicah," pravi Gaesser. Ko so naše porcije postajale večje in bolj zasičene z maščobo in hidrati, je stvar postala povsem jasna. A če se redno gibamo, se ni potrebno povsem odpovedati takšnih prehranskim navadam.

Uničen ali ne?: Gaesser predlaga: Jejte veliko zelenjave, sadja in vlaknin. Če trenirate za naporen športni dogodek, jeste veliko ogljikovih hidratov, mogoče celo 50% vaše prehrane naj bo bogate s hidrati. Maščobo zaužijte z oljčnim oljem ali oreščki, beljakovine s pustim mesom in, ja, z malo sira. Mit o škodljivosti vseh maščob je ovržen.

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: