Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Veliki test copat: Maraton kliče. Kaj imate na nogah?

Začenjamo s pronatorji
ni podpisa
ni podpisa
Jure Vajs, alpinist in gorski reševalec
13. 10. 2016 | 09:10
13. 10. 2016 | 10:10
5:27

Za uresničitev cilja, ki smo si ga zadali za uspešen tek na Ljubljanskem maratonu, sta pomembna uspešen trening, ta se že preveša v sklepni del in obdobje počitka, in pravilen izbor tekaških copat in opreme. Sami ali s tekaškimi trenerji v tekaških skupinah ste prvi pomembni del že dodelali. Za drugi del pa smo vam pripravili izbor več kot 40 tekaških parov, med katerimi lahko izbirate, da boste prijetno utrujeni z nasmehom pretekli ciljno črto.

Kot vedno je poudarek na udobju tekaških copat (oblazinjenost in zračnost), blaženju (ker tečemo po asfaltu) in odzivnosti (ker želimo biti čim hitrejši).

Da je tekaška kultura na zelo visoki ravni tako doma kot v tujini, smo se lahko prepričali na promocijskem 2. teku gorenjskih bolnišnic in Berlinskem maratonu, kjer je poleg že znanega testnega kroga v okolici Radovljice potekalo preizkušanje tekaških copat.

Zbrane vtise preizkusa, priporočene razdalje in okvirni čas smo za vas pripravili Jure, Urša in Klemen.

Uporabljeni podatki na preizkusu tekaških modelov

Vse modele smo stehtali v velikostih, ki smo jih uporabljali na testu. Moški modeli so velikosti EUR 43, ženski pa EUR 40.

Glede na težo delimo tekače in tekačice na:

• lahke: do 55 kg, lahki do 75 kg

• srednje težke: od 55 do 70 kg, srednje težki od 75 do 90 kg

• težke: nad 70 kg, težki nad 90 kg

PRONATORJI

Adidas Supernova sequence M+Ž

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 304 g

Teža ženski: 280 g

Model odlikuje tehnologija boost, ki zagotavlja odlično blaženje. Primeren je za srednje težke in težke tekače z nevtralno postavitvijo stopala ali rahlo pronacijo, ne glede na širino

stopala. Zagotavlja dovolj stabilnosti, hkrati pa ponuja dobro odzivnost tistim, ki tečejo po sprednjem delu stopala.

Primerna razdalja: 10 in 21 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km.

Nike Air Zoom Odyssey 2

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 310 g.

Model je primeren za pronatorje in tekače z nevtralno postavitvijo stopala in za vse širine stopal. V njem bodo uživali lahki, srednje težki in težki tekači na makadamskih ali asfaltnih podlagah. Odlikuje ga razmerje stabilnosti, blaženja in udobja.

Na preizkusu smo imeli le moški model, poznamo pa tudi model za nežnejši spol.

Primerna razdalja: 10 in 21 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km.

Nike Lunarglide 8

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 265 g.

Teža ženski: 215 g.

Te copate priporočamo tekačem z blago pronacijo ali z nevtralno postavitvijo stopala. Primernejše so za lažje in srednje težke tekače z ozkim ali srednje širokim stopalom. Enakomerno blaženje omogoča udoben tek tudi tekačem, ki pri teku uporabljajo postavitev ne celo stopalo. Pri teku po sprednjem delu stopala pa copate odlikuje dobra odzivnost.

Primerna razdalja: 10 in 21 kilometrov v tempu nad 4:00 min/km.

Brooks Ravenna 7

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 304 g.

Teža ženski: 265 g.

Model odlikuje udobje. Primeren je za lahke, srednje težke in težke zmerne pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Krasi ga blaženje, hkrati pa dobra odzivnost pri hitrejšem teku. Primeren je za tek po asfaltnih, makadamskih in gozdno-travniških poteh. Z njim lahko učinkovito tečemo tudi s postavitvijo noge na celo stopalo.

Primerna razdalja: 10 in 21 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km.

Mizuno Wave Inspire 12

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 325 g.

Teža ženski: 270 g.

Zelo udoben, lahek in odziven model copat, primeren za vse teže tekačev pronatorjev in tiste z nevtralnim stopalnim lokom. Primeren je za vse s srednje širokim in širokim stopalom. Vzdržljiv model copat na vseh tekaških podlagah ima odlično razmerje med stabilnostjo, blaženjem in odzivnostjo.Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu nad 4:00 min/km.

Asics Kayano

ni podpisa
ni podpisa

Teža moški: 340 g

Teža ženski: ženski 285 g

Model za tekače pronatorje in tiste z nevtralnim stopalnim lokom, ki si želijo veliko udobja, podpore in mehkobe. Primeren je za tekače z ozkim, srednje širokim in širokim stopalom. Daje nam občutek lahkotnosti in blaženja in zagotavlja stabilen korak na vseh tekaških podlagah. Primeren je za tekače, ki pretečejo veliko kilometrov.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu nad 4:30 min/km.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine