Video: Zgodba Ljubljanskega maratona na filmskem platnu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V dvajsetih letih je Ljubljanski maraton presegel številne mejnike; začetki leta 1996 so bili skromni tako po udeležbi kot po rezultatih najboljših, a kraljevska atletska preizkušnja je v slovenski metropoli zaživela ravno pravi čas, da je postala gonilna sila tekaškega preporoda, ki smo mu priča v Sloveniji. Nekoč je bil maraton omejen na peščico norcev, a v zadnjih desetletjih je postal najhitreje rastoča športna panoga. Število udeleženih tekačev se vztrajno povečuje in iz leta v leto bolj grozeča je skrb, da bodo ljubljanske ulice premajhne za vse navdušence, ki k nam prihajajo iz vsega sveta.

 

"Na začetku tečeš, da bi bil čim prej na cilju, pol tečeš za to, da prideš do cilja, pol na koncu pa tečeš, da prideš na štart." (Branko Gradišnik, izjava iz filma)

Zgodba ljubljanskega maratona je peti dokumentarni film Tonija Cahuneka, ki je tudi tokrat opravil vlogo scenarista, režiserja in montažerja.

Snemanje dokumentarnega filma je potekalo v drugi polovici lanskega leta - devetnajst izbranih intervjujev so posneli v štirih snemalnih dneh konec poletja, največji del snemalnega procesa pa je obsegalo snemanje med 20. Ljubljanskim maratonom oktobra 2015.
 

Več iz te teme:

Komentarji: