Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Vzpon mladih s sladkorno boleznijo tipa 1 na Triglav

ni podpisa
ni podpisa
Uredništvo
26. 8. 2016 | 10:08
2:13

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami in KO za endokrinologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana organizirata prvi vzpon mladih s sladkorno boleznijo tipa 1 na Triglav. Prijavilo se je 25 otrok v starosti od 11 do 18 let, ki jih spremljajo trije gorski vodniki in dva alpinista ter člani zdravstvenega tima (zdravniki, diplomirane zdravstvene sestre, zdravstveni tehniki in nutricioniske).

Sladkorna bolezen tip 1 je avtoimuno obolenje, ki nastane zaradi propada celic trebušne slinavke, ki normalno tvorijo inzulin. Zaradi pomanjkanja inzulina nastopi pri otroku ali mladostniku, mlajšemu odraslemu značilna klinična slika s povečano žejo in uriniranjem zaradi povišanega krvnega sladkorja, saj se odvečni sladkor izgublja preko ledvic z urinom. Obenem se lahko pojavijo tudi naslednji klinični znaki, kot je utrujenost, glavobol, bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, pospešeno dihanje in hujšanje. V tem primeru je edino zdravilo ob zdravem načinu življenja, redni športni aktivnosti in varovalni prehrani, redno injiciranje inzulina s črpalko ali injektorji ter vsaj 4 do 6 meritev sladkorja v krvi dnevno. Velikokrat je strah pred prenizkimi vrednostmi sladkorja tisti, ki starše in otroke omejuje pri njihovih željah in ciljih ter predvsem pri športnih dejavnostih.

Želja podviga, ki poteka pod imenom “Sladkorčki osvajajo Triglav« je pokazati mladim in starejšim s sladkorno boleznijo tipa 1, da si meje in cilje, ki jih želijo v življenju doseči in preseči postavljajo sami. Tak pohod zahteva priprave, primerno prehrano, pogoste meritve krvnega sladkorja, prilagajanje odmerkov inzulina v dnevnem in nočnem času, a s skrbnim načrtovanjem bomo osvojili najvišji slovenski vrh in pripravili podlago za nove še večje izzive.

Vzpon poteka v dveh dneh - v petek 26.8. in soboto 27.8.2016

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine