Z malo vina se daleč pride

Vino za telebane ali kako so skrivnosti vina skušali opisati ameriški strokovnjaki.
Fotografija: Ne povsem natančno, a vendarle: v običajnem kozarcu vina je približno toliko alkohola kot v malem pivu. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ne povsem natančno, a vendarle: v običajnem kozarcu vina je približno toliko alkohola kot v malem pivu. FOTO: Shutterstock

Vino za telebane ali kako so skrivnosti vina skušali opisati ameriški strokovnjaki na sicer ugledni medicinski spleti strani.

Kmalu bomo vsi delali in se rekreirali od doma, kar pomeni, da tudi na dva deci ne bomo šli daleč ... Družili se bomo tudi z vinom.

Na ameriški spletni strani MedicineNet piše, da le-ta ne nudi zdravniškega nasveta, diagnoze ali zdravljenja. A so si vseeno drznili zapisati, kaj pravi medicina o vinu; zadevo je preverila, znanstveno seveda, Christine Mikstas. Christine je pooblaščena in registrirana dietetična nutricionistka, ki trenutno prebiva v Atlanti. Njena prehranska in prehranska filozofija temelji na reku »Naj bo hrana tvoje zdravilo« in verjame, da je vse zmerno ključ do zdrave, uravnotežene prehrane in življenjskega sloga. Uživa v prehranskem svetovanju in pomaga drugim, da si postavijo dosegljive, trajnostne cilje.
Kdo bi ji potem ne verjel preverjanja o vinu?
 

Koliko grozdja v steklenici vina?


Priznajte, to ste se že spraševali. Običajna 750-mililitrska steklenica vina vsebuje 736 jagod grozdja ali približno 2,6 kilograma sadja. Število se lahko razlikuje glede na velikost, vrsto in vsebnost vode v grozdju - in od tega, koliko vina ste popili, preden ste začeli šteti.

image_alt
Ko športnika trening dobesedno zapelje skozi rdečo luč

 

Kako nastaja vino


To je postopek, imenovan fermentacija. Drobni organizmi, imenovani kvas, pojedo sladkor v stisnjenem grozdnem soku in ustvarijo dva odpadna produkta: alkohol in ogljikov dioksid. Tekočina, ki nastane, se filtrira, da se znebi trdnih kosov, in se takoj ustekleniči ali postara v sodih. Končni rezultat: odpadki postanejo vino.

Koliko grozdja v steklenici vina? FOTO: Matej Družnik/Delo
Koliko grozdja v steklenici vina? FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Razlika med rdečim in belim vinom


Belo vino fermentira brez kožic in rdeče vino fermentira z njimi. To daje rdečemu vinu več antioksidantov, imenovanih polifenoli. Prinašajo grenkobo, barvo in trpkost, skupaj z nekaterimi zdravstvenimi koristmi. Rdeče vino ima približno 7-krat več polifenolov kot belo vino.
 

Vino, starano v hrastovih sodih


Nekatera dražja vina gredo tudi skozi ta postopek. Vinu se počasi dodaja kisik in prijetni okuse iz lesa. Zakaj hrast? Zadeva sega nazaj k Rimljanom, ki so odkrili, da je bilo hrastove deščice enostavno upogniti v (po)sode za prevoz vina in da se je ob tem izboljšal okus.
 

Zdrava količina vina


Ustrezna količina vina - zlasti rdečega - je lahko dobra za zdravje. To je lahko posledica etanola, ki ga naše telo proizvaja iz alkohola, pa tudi tistih polifenolov, ki so povezani z boljšim zdravjem srca in možganov. Toda več kot kozarec ali dva na dan lahko poveča tveganje za možgansko kap, visok krvni tlak, bolezni jeter, nekatere vrste raka in druge bolezni.
Kdo bi ne verjel zdravnikom.
 

Vino in seks


Rdeče vino lahko spodbudi naše spolno življenje - še posebej, če ste ženska - vendar le, če ne pijete preveč. V eni od študiji so ženske, ki so dnevno popile en ali dva kozarca rdečega vina, povedale, da imajo po tem večjo željo po seksu, da so se lažje vzburile in so bile bolj zadovoljne s spolnostjo kot tiste, ki niso pile. Toda tiste, ki so popile več kot dva kozarčka, niso poročale o izboljšanju na omenjenem polju življenja ...
O moških niso povedali nič.

Rdeče vino lahko spodbudi naše spolno življenje - še posebej, če ste ženska - vendar le, če ne pijete preveč.  FOTO: Shutterstock
Rdeče vino lahko spodbudi naše spolno življenje - še posebej, če ste ženska - vendar le, če ne pijete preveč.  FOTO: Shutterstock

 

Države, kjer vino ljubijo


Verjetno ni presenetljivo, da sta Francija in Italija med prvimi desetimi, ko gre za to, koliko vina letno popijejo njihovi državljani (državljan Vatikana v Rimu popije več vina na leto kot prebivalci katere koli druge države na svetu). Drugi najboljši ljubitelji so Švica, Portugalska in Luksemburg. ZDA so na prvem mestu po skupnem porabljenem vinu, sledijo Francija, Italija, Nemčija in Kitajska.
 

Z malo vina se daleč pride


Ne povsem natančno, a vendarle: v običajnem kozarcu vina je približno toliko alkohola kot v malem pivu. To je priporočena dnevna količina za žensko in polovica priporočene količine za moškega. In te količine ne morete preprosto shraniti za soboto zvečer: popivanje je lahko nevarno in ni najboljši način za uživanje v dobrem vinu.

Komentarji: