Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Za "čorave"

ni podpisa
ni podpisa
22. 11. 2017 | 12:11
3:24

Bolle je v začetku leta predstavil nov program, B-THIN ACTIV DESIGN RX PROGRAM, s katerim lahko vse modele očal, ki jih ima Bolle v ponudbi, adaptira s sončnimi stekli in ustreznimi dioptrijskimi lastnostmi. Piše Primož Kališnik

B-Thin je program, ki računalniško izračuna dioptrijske točke ter jih prilagodi ukrivljenosti stekel pri različnih modelih. S tem programom Bolle pokriva dioptrije od plus 6 do minus 8.

Tisti, ki se veliko gibajo in nimajo več sokoljih oči, imajo precejšnje težave, ko morajo voziti kolo, smučati, teči na smučeh ali rolati z očali z navadnimi stekli, ki varujejo pred premočnim soncem, vetrom in tistim, kar prileti po zraku. Še posebno pri športnem početju, ko je treba stvar med vožnjo, tudi hitro, predvideti – da bi predvidel, pa moraš dobro videti –, je slab vid tudi zelo slab športni sopotnik.

Mirno lahko zapišemo, da je omejitev vida za športnika lahko velik hendikep, ne glede na to, ali gledamo s tekmovalnega, hedonističnega vidika ali z vidika varnosti. Vsekakor je sijajna preglednost na vse strani navdušujoča, dober vid pa je za kolesarja, ki je veliko na cesti in je najšibkejši deležnik v prometu, nujna. Tisti, ki smo malo »čoravi«, se moramo zavedati, da s slabim vidom lahko spravljamo v nevarnost ne le sebe, ampak tudi druge, še posebno če se vozimo v skupini kolesarjev.

Nekateri izdelovalci športnih očal ponujajo tistim s slabšim vidom posebne dioptrijske nastavke z želeno dioptrijo, ki sedejo na koren nosu pred navadnimi očali. Zadeva sicer dobro deluje, težava pa se lahko pojavi zaradi rosenja, nekaj večje teže na nosu in občutljivosti izdelka, na katerega je treba paziti, da ga ne bi poškodovali, saj so dvojna stekla veliko bolj občutljiva za poškodbe kakor enojna.

Za primerjavo: stekla programa B-Thin so odporna proti udarcem, in po besedah izdelovalca 45 odstotkov lažja in kar za 72 odstotkov tanjša od klasičnih stekel z dioptrijo.

Mi smo očala z dioptrijo BOLLE nosili med kolesarjenjem, med izleti v sredogorje, pri smučarskem teku, jadranju, nekateri naši znanci tudi pri tenisu. Testiranja so bila v vseh vremenskih razmerah. Očala so sijajno prenesla vse na tej športni običajne peripetije in (ne)zgode, stekla so resnično zelo odporna proti udarcem, znoju, nesnagi. Nosili smo jih med sneženjem, v megli, hudi pripeki, med hudimi nalivi, na morju, tudi na tekmovanjih z veliko znojenja ... Glede na to, da imajo naša stekla možnost, da se sama prilagajajo svetlobi, lahko mirno rečemo, da je izdelek vsestranski. Zlasti ko se z runde peljemo domov tik pred mrakom, je dober vid izjemnega pomena, poleg primernega oblačila in morda celo lučke zadaj in spredaj. Vse za varnost.

Dobro pri teh očalih je, da ti jih nihče ne more »pametno« suniti, ker ne bo z njimi najverjetneje nič videl – slabo pa je, če zmikavt ne ve, da imajo očala dioptrijo, ga pa njihova oblika neustavljivo privlači ...

No, za ljudi z dioptrijo bi bilo modro, da preverijo, kaj vse jim zastopnik ponuja, na info@rodeoteam oziroma www.sol.si.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine