Razlogi za žejo

Zakaj sem vedno žejen? Če ste ves čas žejni je to lahko znak, da je z vašim zdravjem nekaj hudo narobe.
Fotografija: Eden najpogostejših vzrokov za prekomerno žejo je preveč sladkorja v krvi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Eden najpogostejših vzrokov za prekomerno žejo je preveč sladkorja v krvi. FOTO: Shutterstock

Velikokrat pri Poletu pišemo o žeji in dehidraciji pri športnikih, pa tudi na splošno. Pri ameriški spletni strani MedicineNet so se spraševali, kaj se dogaja z ljudmi, ki so vedno žejni? Michael Dansinger, dr.med, je zelo priznan strokovnjak za prehransko in življenjsko vzgojo za hujšanje in preprečevanje bolezni in je podal kar nekaj mogočih vzrokov za to.

image_alt
Past rekreacije v hladnejših dneh


image_alt
Mali vodnik po športni prehrani 2. del


Vrste žeje

Preden natančno določite razlog za svojo žejo, je pomembno vedeti, ali imate opravka s prekomerno žejo (zdravnik jo lahko imenuje polidipsija) ali suhimi usti - ali z obojim. To bo pomagalo vam in zdravniku, da pridete do odgovora.
 

Polidipsija

Občutek je, da morate piti veliko tekočine. Tudi če pijete več občutek žeje ne izgine. Suha usta so lahko spremljevalec tega občutka skrajne žeje.
 

Suha usta

Suha usta se zgodijo, ko žleze slinavke ne izločajo dovolj sline, da bi se usta pravilno navlažila. Zaradi tega je lahko v ustih, grlu in in na jeziku občutek lepljivosti in suhosti. To lahko lahko povzroči tudi nastanek razpokanih ustnic in težave pri požiranju. Suha usta so lahko vzrok in simptom žeje.
 

Diabetes

Eden najpogostejših vzrokov za prekomerno žejo je preveč sladkorja v krvi. Ko se vaše ledvice maksimalno napolnijo zaradi filtriranja sladkorja iz krvi, prelivanje glukoze preide v vaš urin in ob tem vzame tekočino iz tkiv. Zaradi tega večkrat urinirate, telo pa dehidrira in zato vas žeja. Žeja je tipičen prvi simptom diabetesa.
 

Cistična fibroza

Vpliva lahko ne le na vaš dihalni sistem, temveč tudi na vaš prebavni trakt. Lahko povzroči enake simptome kot visok krvni sladkor, tudi kot pretirana žeja. Drugi simptomi vključujejo zaprtje, nezmožnost pridobivanja kilogramov, veliko, mastno odvajanje blata in slab telesni razvoj.

image_alt
Pomanjkanje železa pri tekačici

 

Anemija

Ko vaše telo nima dovolj rdečih krvnih celic, bodisi zato, ker j je preveč uničenih ali izgubljenih, bodisi ker se jih naredi premalo, nastane slabokrvnost. Prekomerna žeja je njen simptom, skupaj z vrtoglavico ali omedlevico, hitrim pulzom in mišičnimi krči.
 

Cushingov sindrom

To se zgodi, ko ima vaše telo preveč hormona kortizola. Zaradi tega nas lahko žeja. Verjetno pa bi imeli ob tem tudi druge simptome, kot so okrogel obraz, maščobna grba med rameni, vijoličaste proge na koži in povečanje telesne mase.

Preprosto povedano, morda ste žejni, ker izgubite več tekočine kot jo zaužijete. FOTO: Shutterstock
Preprosto povedano, morda ste žejni, ker izgubite več tekočine kot jo zaužijete. FOTO: Shutterstock

 

Sjogrenov sindrom

Suha usta so eden glavnih simptomov te avto imune bolezni. Za ta sindrom je značilna suhost v ustih, očeh in na drugih mestih v telesu. Skupaj s tem s občutkom b suhosti boste verjetno imeli bolečine v sklepih in bili splošno utrujeni.

Nosečnost
Zaradi dodatne krvi, ki gre skozi vaše telo med nosečnostjo, se večkrat odpravite v kopalnico. To lahko povzroči dehidracijo. Žeja je lahko znak, da morate povečati količino vode, ki jo popijete. Lahko pa je to tudi znak gestacijskega diabetesa, ta je opredeljen kot intoleranca na glukozo, ki se prvič pojavi ali prepozna v nosečnosti. Zato se posvetujte s svojim zdravnikom in se prepričajte, da je s krvnim sladkorjem vse v redu.

image_alt
Prehrana bolnika s covidom-19, ki bolezen premaguje doma


Kajenje

Tobak lahko vpliva na količino sline v telesu. To lahko povzroči suha usta in občutek žeje. Zaradi kajenja lahko slina v ustih postane bolj gosta in manj vlažna.


Dehidracija

Preprosto povedano, morda ste žejni, ker izgubite več tekočine kot jo zaužijete. To lahko povzroči bruhanje, driska, veliko znojenja ali pomanjkanje dovolj vode. Zaradi dehidracije lahko postanete tudi omotični in se vam vrti v glavi, sečnina pa postane temna.
 

Odpoved ledvic

Če imate kronično ledvično bolezen, je pretirana žeja lahko znak, da vstopite v nevarno bolezen ledvic. Skupaj z žejo se boste verjetno tudi slabo počutili. Lahko imate tudi srbečo, suho kožo, pa tudi glavobol, slabost in velik padec apetita. Lahko tudi shujšate.

Komentarji: