Zgodba sedmega varuha vode življenja

Jeff Artnett, glavni destilar viskijev Jack Daniel's: Proizvajamo najbolje prodajani viski na svetu, toda v Lynchburgu ga ne smemo prodajati.
Fotografija: Jack Daniel's je znamka, ki je pritegnila na Ljubljanski grad številno publiko. Foto Marko Delbello Ocepek
Odpri galerijo
Jack Daniel's je znamka, ki je pritegnila na Ljubljanski grad številno publiko. Foto Marko Delbello Ocepek

Posel kot običajno, bi si lahko v torek zvečer na Ljubljanskem gradu rekel Jeff Arnett, od leta 2008 glavni destilar destilarne Jack Daniel's, ki se lahko pohvali z najbolje prodajanim viskijem na svetu. Slovenija, je povedal, je osemintrideseta država, v kateri predstavlja viskije, za katerih odlično kondicijo skrbi.

Jeff Arnett je komaj sedmi glavni destilar v stopetdesetletni zgodovini destilarne, ki jo je leta 1884 ustanovil blizu Lynchburga v državi Tennessee rojeni Jasper Newton Daniel, potomec škotskih priseljencev. Danes poslujejo v sto sedemdesetih državah po svetu, Arnett je v šali povedal, da se je v času od nastanka destilarne JD do danes zamenjalo že osemindvajset ameriških predsednikov, viski je pa še zmeraj tak, kot je bil, ko ga je začel izdelovati Jasper Newton.

Mimogrede, Daniel je bil prepričan, da ne bi bilo veliko pivcev, ki bi naročali jasperja newtona, zato si je za umetniško ime izbral preprosto in učinkovito – Jack. Arnett, rojen v Jacksonu, je nameraval postati inženir, upal je na zaposlitev pri podjetju Procter & Gamble, ki je izdelovalo priljubljeni čips znamke Pringles, preden so proizvodnjo prodali družbi Kellogg's, a se ni izšlo, potem se je zaposlil v Folgersu, ki je največji proizvajalec mlete kave v ZDA, leta 2001 pa je postal menedžer za kontrolo kakovosti v podjetju Jack Daniel's v Lynchburgu.
Arnett je predstavil vse štiri viskije, ki se prodajajo v Sloveniji.  Foto Marko Delbello Ocepek
Arnett je predstavil vse štiri viskije, ki se prodajajo v Sloveniji.  Foto Marko Delbello Ocepek


Pomen številke sedem

Šesti glavni destilar Jimmy Bedford si ga je izbral za naslednika, leta 2008 je prevzel njegov posel in od takrat nadzoruje celoten proces pridelave vseh blagovnih znamk JD, ki je od leta 1956 v lasti korporacije Brown Forman. Izvor imena najbolj znanega viskija iz Tennesseeja, old No. 7, ki ga polnijo v značilno oblikovano štirikotno steklenico in opremljajo z znamenito in velikokrat kopirano črno etiketo, razlagajo na več načinov, vsekakor pa se zdi številka sedem Arnettu pomembna.

Nekateri viri trdijo, da je bila številka dodeljena Danielovi destilarni za državno registracijo, ko pa se je kasneje spremenila številka tamkajšnjega okrožja, je prejšnjo številko preprosto obdržal. O številki sedem ima Arnett povedati veliko: je sedmi glavni destilar JD po vrsti, mesto je zasedel sedem let mlajši od prejšnjega glavnega destilarja.
 

Ne brcajte v blagajne!

V posel je Daniela vpeljal duhovnik, pri katerem je delal, Dan Call. V mladem Jasperju Newtonu je zaznal velik potencial in ga je uvedel v svet »vode življenja«. Leta 1884 je kupil destilarno in posestvo s svojim izvirom vode in se pridružil okrog petnajstim destilarjem v okrožju Moore. Uporabljal je prepoznavno kvadratasto steklenico, s katero je želel poudariti poštenost in integriteto blagovne znamke.
Štirje gospodje, ki so obiskali Ljubljanski grad. Foto Igor Bratož
Štirje gospodje, ki so obiskali Ljubljanski grad. Foto Igor Bratož

Danielu je šlo z destilarno odlično, leta 1904 je za svoj viski prejel zlato medaljo na svetovnem tekmovanju v St. Louisu, leta 1907 pa jo je zaradi slabega zdravja prepustil nečakoma, saj svojih otrok ni imel, nikdar se tudi ni poročil.

Žalostna zgodba: ko je Daniel nekega jutra poskušal neuspešno odpreti velik blagajniški sef v svoji pisarni (Arnett ga je pokazal na fotografiji, še zdaj ga hranijo v Lynchburgu), se je – pač človek, ki se je neznansko hitro razburil – brcnil v ročico za odpiranje, si zlomil prst, nič zdravil … posledica pa je bila najprej amputacija prsta, polovice noge, noge do kolka in na koncu smrt.
 

In kupujte naš viski drugje

Ko je že govoril o sedežu podjetja, je navrgel zanimivo informacijo: turistom, ki si pridejo ogledat, kako nastaja jack daniels, seveda ponudijo tudi malo degustacijo, sicer pa je okrožje Moore, kjer je destilarna, v tako imenovanem suhem pasu, viskija tam ne smejo prodajati ne v trgovinah ne v restavracijah. Lepa ironija, proizvajaš najbolje prodajani viski na svetu, a v Lynchburgu ga ne smeš prodajati!

Več iz te teme:

Komentarji: