Predstavitvena informacija

Maraton Franja BTC City v vikendu 8.–10. junija 2018 z novo traso Barjanka

Maraton Franja BTC City je največji kolesarski dogodek v Sloveniji in je del svetovne serije maratonov UWCT Grand Fondo. 
Fotografija: Del trase Barjanke FOTO: Mark Koghee
Odpri galerijo
Del trase Barjanke FOTO: Mark Koghee

V dosedanjih 36 izvedbah se ga je skupno udeležilo čez 150.000 udeležencev iz več kot 70 držav sveta, v letih 2016 in 2017 pa je doživel tudi evropsko nadgradnjo s projektom My sport is Franja. S svojo dolgoletno tradicijo prispeva k promociji kolesarstva in s tem zdravega načina življenja. Kljub ohranjanju kolesarske tradicije maraton iz leta v leto dobiva nove razsežnosti skozi bogat spremljevalni program, partnersko podporo, globalno razsežnost, obiskanost in pestrost kolesarskih preizkušenj.

Organizatorji na tako imenovanem prazniku kolesarstva pričakujejo več kot 7000 registriranih kolesarjev in kolesark. Ti se bodo lahko podali po šestih trasah: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), kronometer Ljubljana–Domžale–Ljubljana (22/44 km), Hofer družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1,2 km) in nova preizkušnja Barjanka (83 km).

Start Maratona Franja BTC City 2017 FOTO: Prijavim.se
Start Maratona Franja BTC City 2017 FOTO: Prijavim.se


Hofer družinsko-šolski maraton 2017 FOTO: Prijavim.se
Hofer družinsko-šolski maraton 2017 FOTO: Prijavim.se


Letošnja novost je turistično-športna preizkušnja Barjanka, nova preizkušnja v dolžini 83 kilometrov. Barjanka je kolesarski dogodek, katere namen je predstaviti lepote Ljubljanskega barja in obuja spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so bile prve kolesarske dirke še po makadamskih cestiščih. Ljubljansko barje je poleg izjemnih naravnih znamenitosti in svetovne kulturne dediščine obdarjeno tudi z najdbo svetovnega merila, ki je na podlagi analiz stara več kot 5000 let. Posebno pozornost vzbuja izjemna najdba diskastega kolesa z osjo, ki so ga arheologi odkrili zgodaj spomladi leta 2002 na območju kolišča na naselbini Stare gmajne na jugozahodu Ljubljanskega barja.

Del trase Barjanke FOTO: Mark Koghee
Del trase Barjanke FOTO: Mark Koghee

 
Trasa Barjanka, zasnovana s podporo Krajinskega parka Ljubljansko barje, poteka skozi vse občine na tem območju: Mestna občina Ljubljana, Občina Log - Dragomer, Občina Borovnica, Občina Brezovica, Občina Škofljica, Občina Vrhnika in Občina Ig. Cilj Barjanke pa ni spodbujanje tekmovanja, temveč udeležencem Franje ponuditi turistično-športno doživetje, da raziščejo Ljubljansko barje in uživajo v njegovi kulturni in naravni dediščini.