Vstop v novo leto med vršaci

Izleti v hribe so v mrzlih dneh rajski le, če smo zanje primerno opremljeni in pripravljeni.
Fotografija: Pohodi v hribe pozimi ponujajo izjemne razglede, a tudi pasti, na katere je treba biti pripravljen. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Pohodi v hribe pozimi ponujajo izjemne razglede, a tudi pasti, na katere je treba biti pripravljen. FOTO: Shutterstock

Silvestrovanje v gorah ima svoj čar in v marsikateri koči bo zadnji dan leta 2018 slovesno in živahno. Na takšen novoletni pohod pa se moramo podati telesno ustrezno ​pripravljeni in primerno opremljeni.

Slovenija je pravi mali raj za pohodnike, saj ponuja različne možnosti za pohodniške izlete, od enostavnih in nenapornih za družine z majhnimi otroki do zahtevnih v Alpah, kjer je alpinistično znanje nujno. Poleg znanja je za varno pohajanje ključna primerna oprema, ki jo prilagajamo glede na zahtevnost ture in vremenske razmere. Ker je pohajanje po hribovitem in goratem svetu pozimi zahtevnejše kakor poleti, se na novoletna praznovanja med vršaci podajamo le z ustrezno zimsko opremo in telesno dobro pripravljeni. Varneje je, če se v gore odpravimo v družbi kot sami. Izbirajmo poti, ki so nam znane, in pred odhodom skrbno preverimo vremenske razmere. Izkušeni gorniki pravijo, da je kdaj bolje ostati v dolini.


Oblecimo več slojev


Ponudba pohodniške opreme v trgovinah je zelo pestra, zato je obisk specializirane trgovine, kjer imajo prodajalci po navadi kar nekaj gorniških izkušenj, dobra ideja. Za pohodništvo poleg primernega (in kakovostnega) čevlja potrebujemo še oblačila in nahrbtnik. Priporočljivo je, da se za svojo pohodniško avanturo ne glede na letni čas oblečemo v več slojih. Osnovna plast naj bo tehnično perilo iz sodobnih materialov, ki bo poskrbelo za zračnost in hitro odvajanje potu. Za novoletni pohod izberite toplejšo različico perila. Druga plast naj bo flis, ki bo skrbel za ustrezno toplotno izolacijo; tudi tu obstajajo zimske različice. Kot alternativa flisu se v zadnjem času pojavljajo tanke puhovke. Vlogo zadnje plasti pa naj odigra jakna z membrano (na primer Goretex), ki bo poskrbela na eni strani za odvajanje telesne vlage navzven in na drugi za zaščito pred vetrom, dežjem in snegom. Pozimi oblecimo tudi kapo, rokavice in zimske pohodniške nogavice.

Za silvestrovanje v hribih se primerno opremimo. FOTO: dokumentacija Dela
Za silvestrovanje v hribih se primerno opremimo. FOTO: dokumentacija Dela


V nahrbtnik, ta naj ima anatomsko oblikovano hrbtišče, pospravimo ustrezno količino hrane in tople pijače, rezervna oblačila – najmanj rezervno majico in nogavice –, priročni komplet prve pomoči, žepni nož – najboljša izbira je švicarski oficirski nož, ki ima še dodatne funkcije –, kompas, zemljevid ustreznega merila in baterijsko svetilko, za pohodništvo je najbolj praktična naglavna svetilka. Baterijski vložki v njej naj bodo sveži, ne pozabimo pa še na rezervni komplet.


Primeren pohodniški čevelj


Za nakup pohodniške obutve si vzemimo dovolj časa, saj prevelika naglica vodi k slabi izbiri. Vedno je dobro preizkusiti več različnih čevljev. Ne glede na model jih pred nakupom obujemo, pravilno zavežemo, se malo sprehodimo po trgovini in jih imamo nekaj časa obute. Tako vidimo, kako se prilegajo našemu stopalu.

Pri izbiri pohodniške obutve moramo vedno imeti pred očmi, za katere pohodniške podvige jo kupujemo. V primeru novoletnega pohoda priporočamo višje planinske čevlje, opremljene z za vodo neprepustno membrano in podplatom, primernim za zimske razmere. Ne pozabimo kupiti še ustreznih derez, ali z verigo ali z zobci, saj bomo z njimi preprečili zdrse in poškodbe.
Strokovnjaki tudi svetujejo, da ne izberemo prevelikih čevljev. Ti ne bodo zagotovili ustrezne trdnosti in opore, pa še ožulili nas bodo. Ker pri hoji navzdol stopalo v čevlju zdrsne malce naprej, nastane pritisk na sprednji del prstov – zato pohodniški čevlji nikakor ne smejo biti premajhni ali pretesni. »Vedno preizkusite oba čevlja v nogavicah, ki jih boste imeli na pohodu, in se ne zanašajte na svojo običajno številko čevljev,« še pravijo poznavalci. Zavedajmo se, da je pohodniška obutev nekoliko posebna, prav tako razmere, v katerih jo nosimo.


Silvestrovanje v gorah


Kateri planinski domovi pripravljajo silvestrovanje, lahko vidimo na koledarju dogodkov na spletni strani Planinske zveze Slovenije (PZS). Silvestrovalo se bo na Vršiču, Govejku, Golteh, pod Storžičem, na Javorniku in Kalu, če omenimo le nekatere lokacije. Živahno bo tudi na Šmarni gori in Krvavcu. Ker so zmogljivosti planinskih domov omejene, se prej pozanimajte, ali imajo še prostor za vas. Morda so potrebne tudi rezervacije. Nekatera planinska društva pripravljajo tudi novoletne pohode v prvih dneh novega leta.

Če se boste podali v čarobni gorski svet, imejte vedno v mislih, da ste ob osvojitvi vrha šele na polovici poti. Čaka vas še vrnitev v dolino, ki je v zimskih razmerah lahko še zahtevnejša kot pot na goro.

Preberite še:

Komentarji: