Zgodovinski tek prihodnosti

Tek treh vrhov: Kjer so nekoč krvaveli vojaki, se danes znojijo tekači.
 
Fotografija: Za razglede se je treba potruditi. Foto Lado Pavliha
Odpri galerijo
Za razglede se je treba potruditi. Foto Lado Pavliha

Na prvo novembrsko nedeljo se bodo iz Solkana pogumni tekači podali na Tek treh vrhov, ki je lani dočakal svojo krstno izvedbo. Slikovita trasa je začrtana z željo po predstavitvi naravnih lepot in zgodovinske dediščine obmejnega območja, ki danes diha skupaj.

Prireditelji pričakujejo več kot 300 tekačev, ki se bodo znojili na 12- in 28-kilometrski razdalji. Podali se bodo čez vrhove Škabrijela, Svete Gore in Sabotina, ki jih bodo v lepem vremenu počastili z izjemnimi razgledi od Triglava do morja, vmes pa bodo še prečkali Sočo z raftom.

Prva meglena izvedba ni pokvarila razpoloženja. Foto Jure Batagelj
Prva meglena izvedba ni pokvarila razpoloženja. Foto Jure Batagelj


Prireditelji Iz Javnega zavoda za šport Nova Gorica poudarjajo, da je tek potovanje skozi čas po poteh prve svetovne vojne, kjer vsak korak razkriva lepote kraškega terena prepletenega s smaragdno modrino reke Soče.

»Tu se srečujejo različne kulture in narodnosti. Po poteh, ki so še nedolgo tega ločevale, koder so se bile najhujše bitke soške fronte. Stezice, ki so nekoč služile transportu bomb in topov, kamenje nekoč obarvano s krvjo vojakov številnih nacij, so dandanes postale teater dogodka, ki ne le praznuje mir in prijateljstvo, temveč združuje ljudi v veselju in zabavi, v spominu na preteklost, s pogledom v prihodnost.«

Obljubljajo športni izziv do zadnje sekunde, kjer da so znoj in utrujenost orožje  spopada tekmovalcev s progo in samim seboj: »Tekmovanje je v duhu fair-playa in prijateljstva, kjer se ponovno odvije boj, tokrat s slavljenjem življenja in vračanjem k naravi.«
 
Pobudnik teka je domačin Miha Repič, s katerim smo se na kratko pogovarjali pred drugo izvedbo Teka treh vrhov.

Miha Repič Foto Mateja Pelikan
Miha Repič Foto Mateja Pelikan

 

Ste dolgo razmišljali o izvedbi takšnega teka?

Idej je bilo pred samo izvedbo v preteklosti kar nekaj, vsekakor si omembo zasluzi Edvin Kosovelj. Tekač, oče in trener svetovnega prvaka v gorskem teku Mitje Kosovelja, ki je predlagal tudi izvedbo tekme najvisjega ranga. Osebno pa sem se pridružil pobudi prijatelja Giorgia iz sosednje Gorice o zimskem treningu. Dvakrat sva pretekla traso in povezala te tri vrhove. Kasneje je s podporo Javnega zavoda za šport in Mestne občine Nova Gorica postala ideja o tekmi uresničljiva.
 

Kako ste trasirali progo?

Proga je trasirana za čim lepše doživetje tekačev, za razglede kot tudi glede na zahtevnost. In seveda je preverjena pri izkušenejših tekačih z obeh strani meje.
 

Zakaj je zgodovinski tek prihodnosti?

Naš slogan teka je Poti, ki združujejo. Tek, upam da predstavlja prihodnost sodelovanja in sobivanja na našem območju. Seveda ne le na športnem področju, saj že sedaj pijemo isto vodo, ki konča v skupni čistilni napravi. 
 

Kje je najzanimivejši del proge?

Tekači so največkrat omenjali prečkanje Soče z raftom, osebno pa menim, da je nabolj čaroben greben Sabotina, jeseni odet v rdečino ruja, z razgledi na Alpe, morje in modrino Soče. V zgodovinskem smislu pa ne morem mimo omembe Škabrijela, kjer so tudi slovenski fantje obranili slovansko, slovensko mejo na Soči.


Kakšnim tekačem je namenjen tek?

Daljša razdalja vsekakor tekačem z izkušnjami v gorskem teku, saj je teren izredno razgiban, na trenutke zahteven. Primeren pa je tudi za tekače, ki se želijo preizkusiti na daljših, zahtevnejših razdaljah. Na krajšo razdaljo pa se trudimo privabiti tekače, ki se želijo preizkusit na trail tekih.


Kakšni so bili odzivi doslej?

Odzivi med tekači so bili res izjemni. Tako glede lepot narave, kot zahtevno traso, ki je na trenutke pokazala zobe s spreminjajočim se terenom. Tek treh vrhov je s svojo drugačnostjo in posebnostmi požel veliko zanimanja. Številčna udeležba 350 tekmovalce iz osmih držav je bila na siv novembrski dan odlična spodbuda za nadaljnje delo in razvoj prireditve.
 

Komentarji: