Reševanje križank ne ščiti pred upadanjem umskih sposobnosti

Vseeno pa imajo dejavnosti, kot so reševanje križank ali sudokuja, pozitivne učinke. 
Fotografija: Reševanje sudokuja. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Reševanje sudokuja. FOTO: Shutterstock

Reševanje križank ali sudokuja nas v poznejših letih življenja ne zaščiti pred upadanjem umskih sposobnosti, je pokazala raziskava, ki jo povzema BBC. A vendar ima to početje pozitivne učinke, dodajajo škotski raziskovalci z univerze Aberdeen. 

Osredotočili so se na 498 ljudi, rojenih v letu 1936, ki so pri 11 letih opravili inteligenčni test. Ta študija se je začela, ko so bili udeleženci stari 64 let in so v zadnjih 15 letih opravili vsaj pet testov, v katerih so preverjali spomin in reševanje problemov. Ugotovili so, da dejavnosti, pri katerih rešujejo probleme, posameznikov ni zaščitilo pred slabšanjem rezultatov.

A so posamezniki imeli boljše začetno izhodišče in tako je dlje trajalo, da je bilo opaziti slabše umske sposobnosti.

Nekatere prejšnje študije, kot navaja BBC, so pokazale, da kognitivni treningi izboljšajo pomnjenje, še posebej so dobrodošli za ljudi v srednjih ali poznih letih.

Nobena študija sicer ni pokazala, da bi taki treningi ščitili pred pojavom demence.

Zdrave možgane, kot priporočajo zdravniki, seveda ohranjamo tako z mentalno aktivnostjo kot tudi fizično. Prehrana naj bo uravnotežena, kajenje je nepriporočljivo, v normalnih mejah je treba ohranjati težo, holesterol in krvni pritisk.

Komentarji: