Nemška gospodarska rast koristi tudi slovenskim izvoznikom

Nemško gospodarstvo zadnja štiri leta raste s povprečno dvoodstotno letno stopnjo, v Združenju nemških gospodarskih zbornic pa pričakujejo, da bo letošnja rast 2,7-odstotna. Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen meni, da bodo imeli od tega korist tudi slovenski izvozniki, ki tako lahko računajo na večji obseg naročil.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kot so sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice, se optimizem nemških podjetij po rahli jesenski zadržanosti spet dviguje. Večja poraba še naprej deluje kot motor gospodarske rasti, večajo pa se tudi pričakovanja glede izvoza.

"Še najbolj pomembno se zdi, da bo po dolgotrajni investicijski zadržanosti tudi na tem področju gospodarstvo pridobilo na moči," so poudarili v zbornici.

Generalni direktor Združenja nemških gospodarskih zbornic Martin Wansleben največjo oviro z gospodarskega vidika vidi v pomanjkanju usposobljenih delavcev. "Leta 2010 je pomanjkanje delovne sile kot oviro videlo 16 odstotkov podjetij, danes že vsako šesto podjetje," je izpostavil.

Opozoril je tudi, da so zaradi slabe infrastrukture v Nemčiji omejeni učinki digitalizacije. "Podobno so v slabem stanju ceste in železnice, ki otežujejo razvoj modelov povezane proizvodnje. Nemška podjetja kažejo interes za investicije v domačem okolju, a bo treba prilagoditi več kot 10 let staro davčno zakonodajo. Nenazadnje se gospodarska okolja izboljšujejo v Avstriji, Franciji v ZDA in na Kitajskem," Wanslebna še povzemajo v Slovensko-nemški gospodarski zbornici.

Nemška podjetja so sicer veliko bolj optimistična glede prihodnosti, tako glede pričakovanj gospodarske rasti kot tudi pri investicijskih namenih. Med gospodarskimi panogami je ponovno na zaupanju pridobila industrija in se vrnila na prvo mesto, sledi ji storitvena panoga. Raziskavo je Združenje nemških gospodarskih zbornic v začetku leta opravilo med okoli 26.000 nemškimi podjetji.

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Rantznova meni, da so dobri nemški gospodarski obeti dober in pomemben znak za slovenske izvoznike, ki tako lahko računajo na večji obseg naročil ali nove poslovne priložnosti. "Ne le v Nemčiji, tudi v Sloveniji je velika ovira pomanjkanje kadrov, pri čemer ne govorimo zgolj o kvalificirani delovni sili, ampak tudi o visoko izobraženi, ki ustvarja dodano vrednost podjetij," je dejala.

Ko govorimo o lokacijskih dejavnikih privlačnosti za investicije, pa bi morala Slovenija po njenih besedah narediti preskok na področju davčne in delovnopravne zakonodaje.

Komentarji: