Olajšanje za številne Evropejce, zelena luč za novo koronacepivo

Cepivo Moderne je primerno za starejše od 18 let. Odobrila ga je tudi Evropska komisija.
Fotografija: Cepivo Moderne je dobilo zeleno luč. FOTO: Eduardo Munoz, Reuters
Odpri galerijo
Cepivo Moderne je dobilo zeleno luč. FOTO: Eduardo Munoz, Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je odobrila Modernino cepivo proti covidu 19. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila: »Ema je ocenila, da je cepivo Moderne varno in učinkovito.« Cepivo je za prodajo na evropskem trgu danes potrdila tudi Evropska komisija.

Cepivo Moderne je tako po cepivo Pfizerja in Biontecha drugo cepivo, ki mu je Ema prižgala zeleno luč in bodo članice lahko z njim cepile svoje prebivalce. Ema je sicer cepivo Moderne odobrila z zadržkom in napovedala, da bo pozorno spremljala podatke o varnosti in učinkovitosti cepiva, da bo še naprej zagotavljala zaščito prebivalcem Evrope.

Učinkovitost 94-odstotna

Medtem ko je treba Pfizerjevo cepivo hraniti pri temperaturah okoli –70 stopinj, je shranjevanje cepiva Moderne mogoče šest mesecev pri do –20 stopinjah Celzija. Drugače od Pfeizerjevega cepiva, ki je primerno za cepljenje oseb, starejših od 16 let, je cepivo Moderne primerno za starejše od 18 let oziroma je obsežna raziskava pokazala, da je učinkovito pri starejših od 18 let. V raziskavi je sodelovalo okoli 30.000 ljudi. Polovica jih je prejela cepivo, polovica pa placebo, udeleženci pa niso vedeli, ali so prejeli cepivo ali ne. Učinkovitost so računali pri 28.000 osebah, starih od 18 do 94 let, ki niso kazali znakov obstoječe okužbe. Raziskava je pokazala 94,1-odstotno zmanjšanje števila simptomov covida 19 v primerih, ko so ljudje prejeli cepivo (11 od 14.134 cepljenih je zbolelo za covidom 19 s simptomi), v primerjavi z ljudmi, ki so prejeli placebo (185 od 14.073 od tistih, ki so prejeli placebo, je zbolelo za covidom 19 s simptomi). 

Raziskava je pokazala 90,9-odstotno uspešnost pri tistih, ki imajo visoko tveganje, da bolijo za covidom 19, vključno tisti, ki imajo kronične pljučne bolezni, bolezni srca, so debeli, imajo poškodbe jeter, diabetes ali so HIV-pozitivni.

Med dvema odmerkoma cepiva Moderne naj bi minilo 28 dni, najpogostejši stranski učinki pa so bili blagi ali zmerni in so se po nekaj dneh od cepljenja izboljšali.
 
Preberite tudi:

Slovenski znanstvenik opozarja: Ura tiktaka


 

Novica o zeleni luči Eme Moderni je olajšanje za številne evropske države, kjer narašča število novih okužb. Nekatere so zaradi pomanjkanja cepiva začele razmišljati, da bi sledile zgledu Velike Britanije, ki je povečala interval med prvim in drugim odmerkom cepiva, da bi tako lahko več ljudi cepili s prvim odmerkom, ki že zagotovi precejšnjo zaščito pred covidom 19.

Več iz te teme:

Komentarji: