Policija ni ugotovila kaznivega dejanja tujca z angleško različico virusa

V Sloveniji je moral v karanteno. Bil je v Belgiji in na poti na Kosovo, v Sloveniji ima status tujca.
Fotografija: Policisti skrbno preverjajo dokumente ob vstopu v našo državo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Policisti skrbno preverjajo dokumente ob vstopu v našo državo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Kranjski policisti so v primeru preiskave vnosa angleške različice novega koronavirusa pri tujcu izvedli prve nujne aktivnosti, a do zdaj niso ugotovili znakov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Ugotovili so, da je tujec sredi januarja prek Slovenije opravil tranzit s Kosova do Belgije, kjer je na začasnem delu. Tam je bil napoten na testiranje, po katerem sta bili izdani dve potrdili pristojne belgijske organizacije. Na prvem potrdilu je bil zabeležen podatek, da je test negativen. Dan kasneje pa je bilo izdano še novo potrdilo, da gre pri prejšnjem za pomoto in da je test pozitiven. Obe potrdili je izdala ista organizacija in sta pristni. Na kakšen način in ali je bil tujec seznanjen z drugim potrdilom, policija še preverja.

23. januarja se je tujec potem prek Slovenije vračal na Kosovo. Kranjski policisti so ga izsledili v Kranju, ko je v okviru tranzita sam čakal na nadaljnji prevoz. Do zdaj ni bilo ugotovljeno, da bi bil po pozitivnem testu v Sloveniji s kom v stiku, so pa policisti italijanskim varnostnim organom takoj posredovali podatke o vozniku, s katerim se je pripeljal do Slovenije. Po izsleditvi je bil državljan Kosova, ki ima v Sloveniji urejen status tujca, takoj ustrezno nameščen v karanteno. Zbiranje nekaterih podatkov še poteka, morebitni  nadaljnji  ukrepi pa bodo izvedeni, če bodo v zadevi ugotovljene nove okoliščine, poroča PU Kranj. 

image_alt
Potrdili 16 vzorcev angleške različice virusa: bo vlada zaostrovala ukrepe? (VIDEO)

Trije s Kosova poskusili vstopiti v Slovenijo

Policisti za izvajanje izravnalnih ukrepov so v torek obravnavali poskus izmikanja odreditvi karantene. Dopoldne so v  Slovenijo s pretečenim potrdilom o negativnem testu (več kot 48 ur oziroma 10 dni) poskušali vstopiti trije državljani Kosova z urejenim statusom v Sloveniji. Ker niso izpolnjevali pogojev za vstop brez odreditve karantene, so se prostovoljno vrnili v Avstrijo, pri čemer pa je eden od njih že dve uri kasneje, tokrat z avtobusom, ponovno poskušal vstopiti v Slovenijo. Policisti so ga zaznali in mu odredili karanteno.

Komentarji: