To so športniki leta: ste presenečni?

Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa leta pa Tina Mrak in Veronika Macarol.
Fotografija: Luka Dončić se ni udeležil podelitev, nagrado je sprejela njegova mama Mirjam Potrbin. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Luka Dončić se ni udeležil podelitev, nagrado je sprejela njegova mama Mirjam Potrbin. FOTO: Leon Vidic/delo

Najboljše so razglasili nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na 51. podelitvi nagrad Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Ta poteka od leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marijana Lubej. Kolesar Tadej Pogačar je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju, Janji Garnbret in Luki Dončiću kot peti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta. Dončić je v glasovanju za najboljšega posameznika prejel 260 glasov, drugi je bil kolesar Primož Roglič (163), tretji pa biatlonec Jakov Fak (116). Med posameznicami je Garnbretova z 276 glasovi prehitela judoistko Tino Trstenjak (217) in teniško igralko Kajo Juvan (40).

Najboljša ekipa leta Tina Mrak in Veronika Macarol ob Mirjam Potrbin in Janji Garnbret. FOTO: Leon Vidic/delo
Najboljša ekipa leta Tina Mrak in Veronika Macarol ob Mirjam Potrbin in Janji Garnbret. FOTO: Leon Vidic/delo
Jadralki Mrakova in Macarolova sta prejeli 34 glasov in bili pred kanuistično reprezentanco Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič (25), tretja je bila slovenska reprezentanca v futsalu (16). Dončić je blestel že lani, ko je poleg nagrade za mlado osebnost leta v točkovanju za športnika leta končal na tretjem mestu med posamezniki. Letos je še naprej navduševal na košarkarskih parketih sveta. V dresu Reala je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najuspešnejši igralec zaključnega turnirja, potem pa se je preselil v najmočnejšo ligo na svetu NBA ter v dresu Dallasa postal najboljši novinec začetka sezone NBA. Garnbretova je edina na svetu s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah, bila je tudi prva zmagovalka v novi panogi, olimpijski kombinaciji. V tem letu je ponovno prestavljala mejnike.

Mrakovi in Macarolovi je uspelo tako rekoč vse, kar sta si zastavili, saj sta januarja zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju, osvojili evropski naslov ter si po poškodbi in rehabilitaciji Macarolove na svetovnem prvenstvu priborili še olimpijsko vozovnico za Tokio 2020.

Najboljša športnica 2018 je Janja Garnbret. FOTO: Leon Vidic/delo
Najboljša športnica 2018 je Janja Garnbret. FOTO: Leon Vidic/delo
Pogačar je bil ključni del slovenske reprezentance mlajših članov na poti do slavja v pokalu narodov in bil prvi na najprestižnejši etapni dirki v tej kategoriji Tour de l'Avenir, zmagal pa je tudi na Dirki miru.

Nagrade so tokrat podelili legendarni slovenski trenerji Zmago Sagadin, Bojan Prašnikar, Vladimir Kevo, Miloš Janša, Marta Bon, Lojze Mikolič, Adi Urnaut in Andrea Massi. DŠNS je najboljše športnike sezone razglasil na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Slovenija. Društvo je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo že osemindvajsetič, skupaj pa je to že 51. prireditev nepretrgano.

Voditelja sta bila Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar, režiser Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik. Glasbene točke so prispevali BQL in Nika Zorjan ter . S posebnimi točkami so dogajanje popestrili člani različnih generacij ŠD Sokol Bežigrad in skupina Dunking Devils. Za glasbeno spremljavo so ves čas skrbele Kozmične vrane, vrhunski glasbeniki v sestavi Jani Šepetavec (saksofon), Borut Rampih (bobni), Miha Ribarič (bas kitara) in Julijan Erič (kitara).

Komentarji: