Bravo, dečki! Modrić in soigralci presegli ognjevite

Hrvaška spektakularno v finale, južne sosede v domovini in Rusiji zajela evforija
Fotografija: Spektakularna tekma, na koncu katere so se veselili Hrvati s kapetanom Luko Modrićem na čelu. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP
Odpri galerijo
Spektakularna tekma, na koncu katere so se veselili Hrvati s kapetanom Luko Modrićem na čelu. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP

Hrvaški narod je lahko upravičeno ponosen. Država z dobrimi štirimi milijoni prebivalcev bo igrala v finalu svetovnega prvenstva v nogometu! V spektakularni tekmi v Moskvi je premagala klasično velesilo Anglijo in se bo v nedeljo zvečer za naslov najboljšega na 21. mundialu pomerila s Francijo.

Dočakali smo epsko tekmo tudi na ruskem mundialu. Evropski derbi med Hrvaško in Anglijo je bil eden najboljših v zadnjem času, pravo nasprotje torkove uspavanke v St. Peterburgu. In 78.000 navijačev je videlo zgodovinski večer. Angleži so pred tekmo zbadali Hrvate, da niso imeli niti svoje države, ko so oni nazadnje igrali v finalu mundiala ... Ti so jim po koncu le odvrnili: enako nas boste lahko zbadali tudi čez štiri leta! Anglija je namreč postala druga reprezentanca v zgodovini, ki je v polfinalu zapravila vodstvo iz prvega polčasa. Od 18 primerov je to uspelo le Italiji na domačem prvenstvu leta 1990 proti Argentini in sinoči – Angliji.

Toda dolgo je kazalo obratno. Občasni dežni nalivi so večkrat hladili ozračje nad stadionom Lužniki in središčem Moskve, kjer je Rdeči trg. Na tej relaciji je bilo namreč najbolj prometno, potniki pa so bili večinoma odeti bodisi v majice z rdeče-belimi kvadratki in belo opravo z rdečimi križi na prsih.

Kieran Trippier je že v 5. minuti Anglijo popeljal v vodstvo, a to ni bilo dovolj za zmago. Foto Ap
Kieran Trippier je že v 5. minuti Anglijo popeljal v vodstvo, a to ni bilo dovolj za zmago. Foto Ap


Hrvati in Angleži so pošteno popestrili dopoldanski živžav v ruski metropoli, bolj ko se je bližala druga polfinalna tekma na tem mundialu, močneje so opozarjali nase. Čeprav dež ni močno znižal temperature (24 stopinj Celzija), so doživeli Modrić, Rakitić in druščina izjemno hladno prho že v prvih minutah tekme. Prvi hrvaški zvezdnik Luka Modrić je storil prekršek blizu kazenskega prostora in omogočil izvedbo prostega strela Angležem. Žogo si je namestil Kieran Trippier in mojstrsko zabil gol čez hrvaški »živi zid« – 0:1!


Otočanom »skrivali žogo«


Angleški navijači so opazno potrebovali dodatno dozo veselja, v nadaljevanju so peli angleško himno tako pogosto, kot bi bilo res treba rešiti kraljico pred zlo usodo. Prav imenitno se je bilo prepustiti spremljanju otoškega veseljačenja. Sinoči so prišli v Moskvo tudi člani »elitne divizije«, ki znajo odpeti več kot eno kitico katere tradicionalne pesmi. Hrvatov v prvih 45 minutah »nismo videli«, kot da bi si lahko privoščili drago ad hoc potovanje v Rusijo le premier Andrej Plenković in tisti z debelejšimi denarnicami – najmočnejše glasilke pa so ostale doma, prav nič jih ni bilo slišati na objektu za slabih 80.000 gledalcev. Angleži so prevladovali, kar je bilo mogoče slutiti že pred tekmo. »I need tickets« (Potrebujem vstopnice) je pisalo na številnih papirjih v velikosti A4 v rokah čakajočih pred stadionom.

Hrvaška reprezentanca je uničila dolgoletne angleške sanje in se po 20 letih uvrstila v finale mundiala. Foto AP
Hrvaška reprezentanca je uničila dolgoletne angleške sanje in se po 20 letih uvrstila v finale mundiala. Foto AP


Toda Hrvati so spet potrdili, da jih ni modro odpisati. V drugem polčasu so Angležem »skrili žogo« tako učinkovito, da je ti ne bi našli niti s pomočjo rentgenskih žarkov. V 60. minuti – ko je bilo razmerje v posesti žoge v drugem delu igre 70:30 za Hrvate – je prvič zadonelo po vsem stadionu »V boj, v boj, za narod svoj«, močneje so odmevali le žvižgi, namenjeni Domagoju Vidi ... Angleži so začeli zavlačevati igro, kot bi jih pokopala trema po vodstvu z 1:0. To je kaznoval Ivan Perišić, ki je najprej zabil gol v svojem slogu po ostri podaji Vrsaljka, nato je zatresel še vratnico, potem ko je počel z Otočani, kar se mu je zahotelo. Uf, kakšno vzdušje so v tem obdobju igre pripravili naši južni sosedi! Če je bilo v prvem polčasu v boju na tribunah 2:0 za Angleže, so dobili drugi polčas najmanj s 4:1 Hrvati.


Uživali tudi legendarni asi


Spektakularna tekma, v kateri so ob Infantinu, Medvedjevu in Čeferinu opazno uživali tudi legendarni asi mundiala Maradona, Totti, Roberto Carlos, Cafu, Bebeto, Šuker in Forlan, je bila sanjski uvod v sodnikov podaljšek. V tega so ambiciozno krenili Otočani, ki so delovali bolj sveže. Modrić je dihal s škrgami, Mandžukić je začel šepati. Toda prvi igralec večera Ivan Perišić se ni zmenil za težave soigralcev. Potem ko jih je vrnil v igro, je v nepopustljivem slogu omogočil vpis med nesmrtne junake svetovnih prvenstev še Mariu Mandžukiću. »Mandžo« ga je zabil v svojem slogu in zavihtel Hrvate v finale mundiala. Neverjetno. Legendarni rod »ognjevitih« Prosinečki, Šuker in Boban se je leta 1998 ustavil v polfinalu ...

Naši južni sosedi so se veselili izjemnega uspeha, ki ga bodo poskušali nadgraditi v nedeljo. Foto Reuters
Naši južni sosedi so se veselili izjemnega uspeha, ki ga bodo poskušali nadgraditi v nedeljo. Foto Reuters


Komentarji: