Čeprav Harry Kane ni zadel, Angleži gladko v polfinale (VIDEO)

Otočanom, za katere sta zadela Harry Maguire in Dele Alli, se je preboj v polfinale SP posrečil prvič po letu 1990.
Fotografija: Dele Alli je z glavo potrdil angleški polfinale. Foto Yuri Cortez/AFP
Odpri galerijo
Dele Alli je z glavo potrdil angleški polfinale. Foto Yuri Cortez/AFP

Samara – Angleški nogometaši, sicer tekmeci Slovencev v kvalifikacijski skupini, so se z zmago nad Švedi (2:0), čisto kot solza, in s taktično dovršeno igro kot tretja evropska reprezentanca uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva v Rusiji, naslednjega tekmeca pa bodo dobili po večernem zadnjem četrtfinalnem dvoboju med gostitelji in Hrvati. Otočanom se je preboj med najboljše štiri zasedbe na mundialih posrečil prvič po davnem letu 1990.

Do današnjega uspeha so se dokopali, čeravno se med strelce ni vpisal s šestimi goli najučinkovitejši igralec dosedanjega dela turnirja Harry Kane. Namesto njega sta švedsko mrežo zatresla branilec Harry Maguire v prvem in zvezni igralec Dele Alli v drugem polčasu, oba z glavo. Med junaki zmage pa je bil ponovno, enako kot že v loteriji enajstmetrovk v prejšnjem obračunu s Kolumbijo, tudi vratar Jordan Pickford, ki je nekajkrat mojstrsko posredoval.


POTEK PRVEGA POLČASA


Medtem ko ni imel angleški selektor Gareth Southgate nobene potrebe po menjavi začetne enajsterice v primerjavi z dvobojem osmine finala s Kolumbijo, čeravno je nekaj ključnih mož zaradi manjših poškodb stiskalo zobe, pa je njegov švedski kolega Janne Andersson poskrbel za dve spremembi. V zasedbo se je po prestani kazni zaradi kartonov vrnil Sebastian Larsson, medtem ko je namesto ravno tako porumenelega Mikaela Lustiga prvič na tem turnirju priložnost v začetni postavi dobil Emil Krafth, ki je v prejšnjih štirih obračunih skupaj igral pičlih osem minut.

Harry Maguire je dosegel svoj prvi zadetek v majici z državnim grbom. Foto Thanassis Stavrakis/AP
Harry Maguire je dosegel svoj prvi zadetek v majici z državnim grbom. Foto Thanassis Stavrakis/AP


Angleži so stopnjevali ritem in tekmečev odpor vendarle strli po natanko pol ure igre. Kako drugače – kot po prekinitvi. Iz kota je podal Ashley Young in v osrčju kazenskega prostora našel 25-letnega in 194 centimetrov visokega Leicestrovega branilca Harryja Maguira, ki je krepko preskočil svojega čuvaja Emila Forsberga in z glavo žogo poslal tudi mimo nemočnega vratarja Robina Olsena. Maguire, eden od zgolj desetih igralcev, ki so v minuli angleški prvoligaški sezoni vseh 38 dvobojev odigrali od začetka do konca, je v svojem desetem nastopu v majici z državnim grbom dosegel krstni zadetek, pred tem je v Rusiji že vpisal eno podajo.

Po doseženem zadetku se je igra še razživela, pobudo so imeli še naprej Southgatovi izbranci. V dveh zaporednih napadih si je obetavni priložnosti priigral Raheem Sterling. Najprej je vtekel sam proti Olsenu, toda žoga ni hotela v mrežo, za nameček je stranski sodnik naknadno še dvignil zastavico v znak prepovedanega položaja. Minuto pozneje je isti igralec ponovno pobegnil svojim čuvajem in se spet znašel iz oči v oči z nasprotnikovim vratarjem, ki je bil priseben in je žogo na kratko odbil, 23-letni napadalec Manchester Cityja je poskušal še enkrat, toda izsilil le kot. 


POTEK DRUGEGA POLČASA


Švedi, z nespremenjeno enajsterico, so morali več pozornosti preusmeriti v napad, s tem pa puščali luknje v obrambi, kar so znali tekmeci hitro kaznovati. V začetku 59. minute je Jesse Lingard, na tem prvenstvu tudi že strelec, poslal uporaben predložek pred nasprotnikova vrata, kjer je našel dobro postavljenega Deleja Allija, ki je – enako kot Maguire v prvem polčasu – z glavo matiral nemočnega Olsena. Tottenhamov 22-letni zvezni igralec, ki je nastopil kljub poškodbi stegenske mišice, se je tretjič vpisal med strelce v reprezentančnem dresu. Postal je tudi že peti Anglež, ki je zadel na tokratnem mundialu.

Po prejetem drugem golu se Švedi niso vdali. Jordan Pickford, angleški junak v loteriji enajstmetrovk v obračunu osmine finala s Kolumbijo, je bil na resni preizkušnji v 62. minuti, ko ga je nevarno izzival Viktor Clässon, deset minut pozneje pa je s skrajnimi močmi, s konicami prstov, odbil izjemen strel tik pod prečko Marcusa Berga, ki je prvič zobe pokazal takoj po vrnitvi iz slačilnice, a je bil tudi tedaj angleški čuvaj mreže uspešnejši. Vse je torej dišalo po tem, da bodo Otočani opravili še z enim od nadležnih urokov – že šestkrat doslej so namreč izpadli v četrtfinalu svetovnega prvenstva.


ŠVEDSKA : ANGLIJA 0:2 (0:1)


Cosmos Arena, gledalcev 39.991, sodnik Björn Kuipers (Nizozemska).

Strelca: 0:1 – Harry Maguire (Ashley Young, 30.), 0:2 – Dele Alli (Jesse Lingard, 59.).

Švedska (4-4-2): Robin Olsen, Emil Krafth (od 85. Pontus Jansson), Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson, Viktor Clässon, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg (od 65. Martin Olsson), Marcus Berg, Ola Toivonen (od 65. John Guidetti).

Anglija (3-5-2): Jordan Pickford, Harry Maguire, John Stones, Kyle Walker, Ashley Young, Jesse Lingard, Jordan Henderson (od 85. Eric Dier), Dele Alli (od 77. Fabian Delph), Kieran Trippier, Harry Kane, Raheem Sterling (od 90. Marcus Rashford).


 

Komentarji: