ACH brez težav dobil derbi

Odbojkarji ACH Volley so bili na derbiju s 3:0 boljši od odbojkarjev Calcita. 
Fotografija: ACH je slavil na derbiju. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
ACH je slavil na derbiju. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Najboljši slovenski moški odbojkarski ekipi ACH Volley in Calcit Volley sta se srečala v 3. krogu novega državnega prvenstva, derbi, ki je veljal tudi za točke srednjeevropske lige, pa so pred 250 gledalci brez težav dobili Ljubljančani, zmagali so s 3:0 (16, 17, 21).

V prvih dveh nizih so bili varovanci Andreja Urnauta vsaj za razred boljša ekipa. Prednost so večali od začetka do konca, tekmecem so dopustili le 16 oziroma 17 točk. Tretji niz pa je bil vendarle bolj izenačen. Kamničani so izničili zaostanek treh točk, izenačili na 16:16, nato pa tudi povedli z 19:17. A prvaki se vendarle niso dali, do konca niza so tekmecem prepustili le dve točki, zanesljivo dobili tekmo in samo še enkrat več dokazali, da so tudi letos prvi favoriti državnega prvenstva.

Ljubljančani so bili boljši v vseh elementih, razliko pa so si priigrali predvsem s servisi in blokom. Gostujoči sprejem ni bil na dovolj dobri ravni za bolj enakovreden boj, še posebno, ker ni omogočal dobre igre v napadu. Kamničani so naredili tudi preveč napak, kar so izkušeni oranžni zmaji, ki so z blokom dosegli 12, Kamničani pa le eno točko, znali kaznovati.

Najučinkovitejša igralca v ljubljanski vrsti sta bila Hrvat Petar Đirlić in Kanadčan Jori Mantha, oba sta dosegla 12 točk. Pri gostih jih je Brazilec Maxson Pereira dosegel 11, povsem pa je odpovedal lanski sprejemalec ACH Volleyja, Dimitrij Babkov, ki je v statistiko vpisal točko.

"Mislim, da smo bili že od samega začetka zelo agresivni v igri. Pokazali smo, da igramo doma v Tivoliju, danes se je nabralo tudi več gledalcev, kot smo navajeni na drugih tekmah, pred katerimi nam je uspelo sestaviti odlično igro. Vem pa, da je s to ekipo še prostora za napredek," je po tekmi dejal domači libero Jani Kovačič, gostujoči trener Aleš Hribar pa je športno priznal poraz: "ACH-ju čestitam za zmago, danes so bili prepričljivo boljši. Njihova relacija servis-sprejem in pa blok jim je dala to prednost, tako da danes, pošteno povedano, nismo imeli nobenih možnosti za zmago proti ekipi s tako visokim procentom v teh elementih."
 

Maribor ostal stoodstoten


V prvenstvu tako ostajata stoodstotni le dve ekipi. Poleg ACH še Maribor, ki je še tretjič zmagal, tokrat je brez kakršnih koli težav zmagal v Novem mestu, čeprav je igral brez Roka Možiča. Odlično ga je zamenjal Aljaž Herman, ki je bil najzaslužnejši, da je gostujoči sprejem deloval praktično brezhibno. Pri tem mu je pomagal Žiga Donik, ki je bil s 17 točkami tudi najučinkovitejši igralec tekme. Mariborčani so tudi zelo dobro servirali, tako da tekmecem niso ponudili prave priložnosti za kakšno točko.
Točko pa je v Šoštanju nekoliko presenetljivo izgubil Salonit. Domači so se mu odlično upirali, zmagovalca je moral odločiti tie break. Tudi v njem so odločale malenkosti, malce več zbranosti in tudi sreče pa so imeli Kanalci, ki razen pri sprejemu niso navdušili v nobenem elementu. Njihov najučinkovitejši mož je bil s 26 točkami korektor Matic Vrtovec, na drugi strani je Jan Planinc dosegel 23 točk.

Hiša na kolesih oziroma Triglav je še tretjo tekmo odigral pred domačimi navijači, tokrat je le prišel do prve zmage. V izenačenem obračunu je s 3:2 premagal neprepričljivo Panvito Pomgrad, ki je izgubila še drugo tekmo na gostovanju. Domači so do zmage prišli predvsem po zaslugi bloka, s tem elementom so dosegli 20 točk (jure Jenko šest), kar je bilo enkrat več kot gosti, pri katerih je v slabi formi korektor Aljoša Bogožalec. Janko Bregant in Črtomir Bošnjak sta k zmagi prispevala 20 točk, isto število jih je pri Sobočanih dosegel Jakob Rojnik. Do prve zmage so prišli odbojkarji Hoč, v derbiju začelja so s 3:1 ugnali Črnuče.

Komentarji: