Apotekarjeva koraka proti kolajni

Na svetovnem prvenstvu Klara Apotekar potrebuje še dve zmagi za bronasto odličje.
Fotografija: FOTO: Klaus Müller
Odpri galerijo
FOTO: Klaus Müller

Klara Apotekar v kategoriji do 78 kilogramov bo tretja Slovenka, ki bo nastopila v popoldanskem programu svetovnega prvenstva v judu. V repasažu tekmovanja v Bakuju bo njena tekmica Rusinja Aleksandra Babinceva. Rusinja za 21-letno varovanko Marjana Fabjana nikakor ni nerešljiva uganka, saj jo je v vseh treh prejšnjih medsebojnih dvobojih vselej premagala.

V primeru zmage se bo za bronasto odličje nato pomerila s poraženko polfinala med prvo nosilko Nizozemko Guusje Steenhuis in 20-letno Kitajko Ma Zhenzhao. Z Nizozemko ima Apotekarjevo razmerje zmag in porazov 1:1, nazadnje je bila v Parizu lani boljša Slovenka. Kitajko pa je Apotekarjeva v edinem medsebojnem dvoboju doslej, lani v Tokiu, premagala. Obakrat je odločal podaljšek.


Premočna le Japonka


Mlada Štajerka je v uvodnem dvoboju potrebovala vsega 58 sekund, da se je z metom za ipon oddolžila Loriani Kuka s Kosova za poraz na letošnjem evropskem prvenstvu v Tel Avivu. Po pričakovanjih jo je v naslednjem krogu čakala favorizirana Britanka Natalie Powell, bronasta z zadnjega evropskega in svetovnega prvenstva, ki je 21-letno slovensko reprezentantko ugnala lani na evropskem prvenstvu v Varšavi. Tokrat je Apotekarjeva začela izredno samozavestno, dopustila Britanki, da je po slabi minuto povedla z vazarijem, po novi minuti je Celjanka izenačila, nato pa 15 sekund kasneje sklenila dvoboj z iponom ter si priborila popoldanski del.

Naslednja priložnost, da vrne z enako mero, se je ponudila v dvoboju z lansko azijsko prvakinjo 28-letno Japonko Shori Hamada. Ta je Slovenko premagala decembra lani na grand slamu v Tokiu, danes pa slavila s končnim prijemom v parterju in vknjižila še drugo zmago. V izredno izenačenem dvoboju je imela Apotekarjeva celo premoč, tekmica je že prejela dva opomina, v borbi v parterju pa je spretna Japonka slabši položaj izkoristila za preobrat in Slovenko 20 sekund držala nemočno.

Preberite še:

Komentarji: