Bernie Ecclestone vendarle priznal krivdo

Sodišče v Londonu je danes skoraj 93-letnemu Angležu naložilo 17 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.
Fotografija: Bernie Ecclestone je do danes zavračal obtožbe. FOTO: Belinda Jiao/Reuters
Odpri galerijo
Bernie Ecclestone je do danes zavračal obtožbe. FOTO: Belinda Jiao/Reuters

Nekdanji vodja formule 1 Bernie Ecclestone je v Londonu priznal krivdo v primeru goljufije. Tožilstvo mu očita, da je za davčne namene nepravilno prijavil tuje premoženje v vrednosti več kot 400 milijonov funtov (okoli 463 milijonov evrov). Sodišče mu je danes naložilo 17 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Ecclestone je pred tem obtožbe zavračal, na današnjem zaslišanju pa je naredil obrat. Novembra naj bi se pravzaprav začelo večtedensko sojenje, zaradi današnjega priznanja krivde pa je sodišče skoraj 93-letnemu Angležu izreklo kazen brez obravnave.

Jasno je, da Ecclestonu ne bo treba v zapor, če v dveh letih ne bo ponovil goljufije. Teoretično bi ga lahko doletela celo kazen do deset let zapora, poroča Nemška tiskovna agencija (DPA). Po obtožnici je nekdanji alfa in omega formule 1 navedel, da je v tujini ustanovil le en sklad, katerega upravičenke so bile njegove tri hčere Deborah, Tamara in Petra. Britanska finančna in davčna uprava pa meni, da se je želel Bernie okoristiti z neprijavljenim premoženjem v tujini.

Ecclestone je formulo 1 popeljal do neslutenih višav, odkar je ob koncu sedemdesetih let prevzel oglaševalske in televizijske pravice. Slabih 1,60 metra visoki Britanec je kot sposobni generalni direktor tekmovanje spremenil v globalno, milijardno podjetje.

Nenehno je odpiral nove trge in se ni izogibal politično kontroverznim državam in vladarjem. S svojim mnenjem o diktaturah in z drugimi eksplozivnimi izjavami je vedno znova povzročal nerazumevanje in škandale.

Na sodišču sicer ni prvič. Zaradi prodaje formule 1 investicijski družbi CVC leta 2006 se je moral aprila 2013 v Münchnu zagovarjati kot obtoženec in se soočiti z obtožbami o podkupovanju. Avgusta istega leta so postopek ustavili zaradi kazni v višini 100 milijonov ameriških dolarjev (94 milijonov evrov). Januarja 2017 so novi lastniki F1, Liberty Media, umaknili Ecclestona s položaja generalnega direktorja.

Preberite še:

Komentarji: